Cissi Elwin: Vi chefer måste agera!

”Nu är det dags att agera och sätta stopp. Det här är en självklar ledarskapsfråga”, skriver Cissi Elwin om Chefs handlingsplan för chefer.

De hemska historier som väller in under hashtaggen metoo visar nu tydligt att sexuella trakasserier är ett strukturellt problem som finns i hela samhället, i alla branscher. Omfattningen och grovheten har chockat och skakat om oss alla. Vi kan inte längre säga att vi inte visste något.

Nu vet vi.

Och nu är det dags att agera och sätta stopp. Det här är en självklar ledarskapsfråga. De som har makt, möjlighet och skyldighet att åstadkomma förändring är alla vi som är chefer och ledare.

Men hur sätter man igång och vad ska man göra? Vad händer om man får ett fall att hantera? Vad säger lagen om mitt ansvar som chef? Vart kan jag vända mig för att få hjälp?

Här på Chef.se har vi samlat allt du behöver veta för att komma igång redan idag. Se till att inte en enda medarbetare blir utsatt på din avdelning, i din organisation eller på ditt företag. Nu är det nog!

På Chefs specialsajt hittar du allt som du som chef behöver för att komma igång ditt arbete för att stoppa sexuella trakasserier redan idag.

Fler artiklar om #metoo

dramaten_moln
Arbetsmiljö

Forskning: Chefen viktigast för att slippa trakasserier på jobbet

Den senaste tidens mediestorm kring arbetsmiljön och ledningens ansvar på Dramaten visar att det globala #metoo-uppropet fortsätter att engagera. Forskning visar att chefen kan ha en central roll i att sätta normer och stävja trakasserier.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
een3
Arbetsmiljö

Checklista: Så skapar chefen en trygg arbetsplats för alla

En arbetsplats ska vara inkluderande och trygg för alla. Här får du en checklista som du kan följa för att lyckas. 
Överbefälhavare Micael Bydén leder Försvarsmaktens stora förändringsarbete. Foto: • Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Annonssamarbete

ÖB: Så vänder vi Försvarsmaktens värderingar

Försvarsmakten ställer om – från neddragningar till full fart framåt.
Värderingar, arbetsplatskultur och strukturer ska hänga med i svängarna.
ÖB Micael Bydén berättar om ett massivt förändringsarbete.

harskartekniker-2-03
Konflikthantering

5 sätt att bemöta härskartekniker

Utsätts du för härskartekniker på jobbet? Eller ägnar du dig omedvetet åt dem som chef? I en svensk bok får du tips för ett sundare arbetsklimat.
hopp
Arbetsmiljö

Advokaten: 5 metoo-råd för oroliga chefer

Vilka rutiner behöver du som chef ha på plats för att kunna hantera metoo-ärenden på ett bra sätt? Vad har du som arbetsgivare och chef för ansvar? Chef frågade advokaten Pia Attoff, som har lång erfarenhet av arbetsrätt och diskrimineringsärenden.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
metoo
Arbetsmiljö

Chefens 5 vanligaste metoo-missar

Osäkerheten kring metoo-frågan är stor hos svenska chefer. Så stor att en del av jämställdhetsexperten Johanna Lundins kunder hellre vill träffas ”på stan” än på arbetsplatsen. ”De skäms för sin osäkerhet att hantera situationer som uppkommit på grund av metoo.”