Cissi Elwin.

Cissi Elwin: ”Äntligen händer det!”

”Äntligen! När jag tittade ut över hela det gäng som nu bildat nya Chefakademin var det som om jag landade i mig själv igen. Nu hade jag tillgång till mitt kroppsspråk och mina känselspröt igen”, skriver Cissi Elwin om att till sist få träffa sina medarbetare irl.

I fredags hade vi kick-off. Det var första gången alla från de två tidigare företagen Chef och Mgruppen möttes i verkligheten. Faktum är att det var första gången många på gamla Chef sågs irl också. Vi har anställt flera personer under pandemin som aldrig träffat någon på sin nya arbetsplats annat än på skärmen. Det har funnits något demokratiskt över det. Alla har samma utsnitt, är lika stora i de små rutor man ser varandra i. Alla kan komma till tals på samma villkor. Men nu skulle vi alltså ses på riktigt.

”Jag trodde du var jättelång,” sa en medarbetare till en av cheferna. För nu kunde vi observera så många fler parametrar hos varandra, som kroppsform, klädstil och hållning. Hur man tog plats i rummet. När jag stod där framme och tittade ut över hela det gäng som nu bildat nya Chefakademin var det som om jag landade i mig själv igen. Nu hade jag tillgång till mitt kroppsspråk och mina känselspröt. Nu kunde jag ta in dem som satt i rummet: Jag kunde höra och jag kunde känna hur den nya omarbetade affärsplanen landade. Jag kunde se om någon var tveksam till något. 

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Man måste bygga företag utifrån ett starkt bultande hjärta”

Jag kunde visa vad jag menade. Och jag kunde ta in alla spännande idéer som kom under dagens alla olika workshops. Folk från de båda nyfusionerade bolagen närmade sig varandra öppet, nyfiket och vänligt.

Konferensanläggningen vi var på höll en liten inledande dragning om säkerhetsföreskrifter, avstånd och handsprit. Men när Aiham, vår nya ekonomiassistent, tog på sig en blomsterkrans med färska blommor och en krans i blått och gult och berättade för oss att han blivit svensk medborgare i förrgår efter sex års kamp tog kramarna aldrig slut.

Att få klappa på varandra, att få skratta tillsammans, att få ha en tillhörighet. I efterhand förstår jag nästan inte hur vi har stått ut. Vi får inte tänka bort hur stort det behovet är.

Det är så mycket som kommer att bli bättre efter pandemin för oss som har jobb som går att utföra på distans. Alla har inte det. Många har genom hela denna historiska tid, trots rädsla för smitta, tvingats gå till jobbet precis som vanligt. För dem blir hela den här diskussionen om det nya arbetslivet ett hån. Men allt fler yrkeskategorier, även de vi aldrig kunnat gissa på innan, ställer om till helt nya arbetssätt. Och eftersom kompetensbristen är skriande i så många branscher är det arbetstagarna som dikterar villkoren. Och nu vill vi ha möjligheter att själva bestämma var vi ska jobba.

Åsa Linderborg skrev i Aftonbladet om hur arbetsgivare tävlar om att bygga mysiga lounger för att locka medarbetarna tillbaka till kontoren. Och det gör vi på Chefakademin också. Jag är helt övertygad om hur viktigt det är att vi regelbundet möts på riktigt. Men jag är lika säker på att en större frihet gynnar alla. Tror vi kommer att få se stora effekter på sikt. Mindre stress, mer anpassat till var och ens unika och varierande behov. Och ett så mysigt kontor och så trevliga medarbetare att man vill gå dit så ofta man kan.

I det här numret har vi undersökt hur svenska chefer ser på arbetslivet efter pandemin och vi försöker ringa in den nya hybrid-tillvarons plus och minus.

cissimedcitat1800

Läs också: Cissi Elwin: "Äntligen får jag min längtan stillad!"

Tala som en ledare
Distanskurs

Kommunikation för chefer – så engagerar du fysiskt och digitalt

Lär dig att övertyga, skapa engagemang och väcka intresse med hjälp av din muntliga kommunikation - digitalt eller fysiskt!

Relaterade artiklar

Bild på Chefs chefredaktör Nisha Besara.
Krönikor

Nisha Besara: "Allt börjar inte från noll"

I sin första krönika skriver Chefs nya Chefredaktör Nisha Besara om hur hon ser på den roll hon nu tar sig an. ”När jag klev in i den här rollen för några veckor sedan så började allt inte från noll helt enkelt – det finns en hel historia att ta hänsyn till. Jag har aldrig riktigt förstått mig på chefer som tror att de omedelbart vet bäst”.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Cissi Elwin.
Krönikor

Cissi Elwin: ”Mer kärlek åt chefen!”

”Är det Netflix fel att chefer inte ligger? Efter en lång dag av jobb och familjebestyr är det så enkelt att sätta sig i soffan och bli underhållen av fantastiskt berättade historier. Vi låter oss matas och dåsar bort medan våra verkliga relationer sakta tynar av”, skriver Chefs Cissi Elwin i en krönika.

linda_waxin_kronikor-768x432-2
Krönikor

Linda Waxin: ”Vem har aldrig gjort sig skyldig till destruktivt ledarskap?”

”Jag tror att ingen av oss chefer skulle kunna säga att vi inte, i korta glimtar eller längre svackor, gjort oss skyldiga till varierande grad av destruktivt ledarskap”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: Vågar du anställa begagnat?

”Antikviteter är inget som passar på moderna kontor, varken materiella eller mänskliga, skriver Chefs krönikör Per Grankvist.

Krönikor

Erik Ringertz: Personen skulle ha ”ett bra barhäng”

I sin nya krönika skriver Erik Ringertz om sitt perspektiv på företagskultur. Och om varför barhäng är så fruktansvärt viktigt.
Louise Wohrne utvecklas som hållbar ledare hos BillerudKorsnäs. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + BillerudKorsnäs

Hon förändrar världen på jobbet

På BillerudKorsnäs är inte bara produkterna hållbara utan även deras ledare. Men vad innebär det i praktiken? ”För mig betyder det att jag får verktygen för att utveckla både mig själv och medarbetarna och att jag bidrar till en bättre värld”, säger Louise Wohrne, Director Sustainability och Public Affairs, på BillerudKorsnäs.
Krönikor

Per Naroskin: ”Förvalta dina snilleblixtar”

Läs Per Naroskins nya krönika.