Cissi Elwin

Cissi Elwin: ”Jag tycker att det är svårt att leda en verksamhet från mitt vardagsrum”

”Jag längtar ihjäl mig efter mina kolleger, efter pulsen som uppstår när många människor samlas. Jag missar så mycket när jag bara pratar med folk i telefonen eller möter deras överkroppar på skärmen”, skriver Chefs vd och chefredaktör Cissi Elwin i sin nya krönika.

Hösten har alltid varit min favoritårstid. Jag mår aldrig så bra som när allt börjar om på nytt. I augusti har sommarens kravlöshet förvandlats till degighet och det spritter i mig av lust att ta tag i några riktigt bitiga projekt och få träffa mina arbetskompisar igen. Men nu? Jag har skaffat fiber i sommarhuset för jag har något slags panik inför att åka tillbaka till stan och tillbringa en termin till vid mitt matbord och i min soffa. De första månaderna gick ju så bra. Över all förväntan. Det var krishantering, laga efter läge och zoom-aw och det fanns ingen hejd på uppfinningsrikedomen. Men i slutet av våren gick luften lite ur oss alla. Ingenting kan i längden mäta sig med den energi som uppstår i det fysiska mötet mellan människor.

Sommaren blev fönstret som släppte in syret vi alla behövde. Smittan mattades av, färre blev sjuka, inläggningarna på IVA minskade, reserestriktioner hävdes. Jag grävde ner huvudet i den solvarma sanden och tänkte att i höst kan vi ses igen. Sprita händer och hålla avstånd har vi vant oss vid och kramandet har vi slutat med. Men ses, det kommer vi att kunna göra. Återigen kommer de glada skratten, de knattrande tangenterna, de skärande ringsignalerna och de snabba stegen tvinga mig att då och då ta på mig bygglurarna.

Men så kallade Tegnell och Hallengren till extrainsatt presskonferens och då var det bara att inse faktum – vi som kan jobba hemifrån kommer att behöva fortsätta göra det. I alla fall tills vi ser hur smittspridningen påverkas av att folk börjar jobba igen. En riktig kick-off för distansjobbande, kallade Tegnell det. Och visst har vi sett det komma. Och det finns så mycket bra med det.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Jag var en tjuv – därför fick jag sparken”

Vi vet alla argumenten. Men Tegnell, jag längtar ihjäl mig efter mina kolleger, efter pulsen som uppstår när många människor samlas. Jag tycker att det är svårt att leda en verksamhet från mitt vardagsrum. Jag missar så mycket när jag bara pratar med folk i telefonen eller möter deras överkroppar på skärmen. Jag saknar mötenas för- och eftersnack. Pratet som föder helt nya tankar och idéer.

Men nu är det som det är. Nu är det bara att kavla upp ärmarna och gilla läget. Här kommer min syster som är sångerska och musiklärare in och läser vad jag skrivit och påpekar att de flesta inte kan jobba hemma, de är tvungna att gå till jobbet fastän de är lika rädda som alla andra för att bli smittade och sjuka. Själv har hon fortfarande problem med andningen trots att hon blev smittad väldigt tidigt. Och så säger hon strängt att man också ska vara tacksam för att man har ett jobb. Många av hennes frilansande musikkompisar står nu helt utan både gig och bidrag.

Jag skäms lite. Hon har rätt. Det kommer att bli en tuff höst för många. Och vi som är privilegierade nog att ha ett jobb, som inte är sjuka, vi måste påminna oss om att vi ändå ska vara tacksamma.

Vi kallar nästa nummer av tidningen Chef för nystart. Och vi har fyllt det med konkreta tips, råd och hjälp till oss alla för att ändå gå in i hösten med energi och lust. Tillsammans, fast på distans för vissa av oss, ska vi klara det!

Tips!

Nina Wähä, Testamente

Nyfiken på Tegnell
Apropå Tegnell. Så fasci­nerad jag är av honom och så nyfiken på spelet bakom kulisserna när alla svåra beslut har fattats i en tid som inte liknar något vi upplevt tidigare. Ser fram emot att få intervjua honom på (den digitala) Chefdagen den 15 oktober. Tror det finns enormt mycket ledarskapsfrågor att reflektera över med honom.

Läsupplevelse
Boken Testamente av Nina Wähä hyllades av en enig kritikerkår när den gavs ut förra året, men den blev liggande på nattduksbordet. Jag kunde inte riktigt koncentrera mig på läsning under våren. Men nu har jag slukat denna fascinerande släkthistoria med ett språk som det sjunger om. Missa inte denna läsupplevelse!

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

callefleurjanneandersson
Krönikor

Janne Andersson och konsten att leva sina värderingar

Ledarskap handlar om att leva som man lär. Att hävda att man har starka värderingar räcker inte långt när verkligheten avspeglar något annat, skriver Chefs Calle Fleur.
Ge cheferna mer stöd, uppmanar Lilian Ekelin på andfrankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nu behöver chefen mer stöd – från sin chef

Svenska chefer har imponerat. Engagemang och välmående hos medarbetare har hållits uppe under pandemin. Men nu syns ett trendbrott. ”Cheferna behöver mer stöd”, säger hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.
Fanny Widman
Krönikor

Fanny Widman: ”Sluta snacka värderingar – börja leva dem!”

”Att en pr-byrå eller managementkonsult tar fram tre värdeord och trycker upp roll-ups med ledar- och medarbetarkriterier får sällan någon större effekt”, skriver Chefs krönikör Fanny Widman. 
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Den gamla goda tiden kommer inte tillbaka”

”Det är otroligt pinsamt med ledare som fortfarande säger saker som: 'Alla borde jobba på kontoret för då vet man iallafall att de jobbar'”, skriver Chefs krönikör Siri Wikander.
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Vad är antirasistiskt ledarskap?”

”Som vit chef är det så himla lätt (läs bekvämt) att stanna där, i en trygg zon gosandes med sin förträffligt goda vilja", skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Möten är nästan alltid sämre live”

Fördelarna med videomöten är många. Så att ge sig i kast med möten på riktigt igen kan bli tufft, menar Chefs krönikör Per Grankvist. "Fysiska möten suger kraften ur mig!"
Pensionen blir din framtida lön – så börja bry dig om den redan idag.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Så här säkrar du din framtida lön

Bli en vinnare genom att börja påverka din framtida lön – din pension – redan idag. "Det är ofta extra viktigt för chefer", säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia. Så här säkrar du framtidslönen du behöver.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Låt inte krisen ta bort din framtidstro”

Vi går från en vår som vi aldrig kommer att glömma till en sommar som just nu är oviss, skriver Chefs chefredaktör och vd Cissi Elwin.