Cissi Elwin

Cissi Elwin: ”Jag har redan tänkt ut en ny utmaning för januari”

”Entusiasmen från chefsgruppens medlemmar var måttlig. För att inte säga obefintlig. Vaddå stegtävling?”, skriver Cissi Elwin om reaktionerna på hennes förslag om att alla medarbetare ska gå 10 000 steg fyra dagar i veckan. Här berättar hon om hur det har gått.

Det var något med de alltmer glåmiga ansiktena på Zoom-mötena. Alla vi som jobbar på Chef gör verkligen allt vi kan, kämpar på och håller verksamheten igång. Men energin är låg och vi skrattar inte som vi brukade. Den här långa mörka pandemi­vintern är det svårt att hålla humöret uppe.

Så vad göra för att få upp energin? Jag funderade på något smittsäkert som skulle vara enkelt genomförbart och inkludera alla på företaget. En stegtävling kanske? Men en stegtävling där ingen skulle topprestera, utan man skulle premieras om man fick med sig ALLA i gruppen. Och då måste man också ha tid att peppa varandra. Vi ser alltmer tecken på att pandemin håller på att bli en deppidemi. Och nu när vi inte ses på samma sätt är det viktigt att vi ändå kan träffas digitalt.

Jag föreslog idén för vår chefsgrupp; tävlingen skulle vara upplagd så att vi delade in alla i fem grupper, var och en i varje grupp måste gå minst tiotusen steg minst fyra gånger per vecka. Minst hälften av de stegen måste vara i dagsljus. Poäng skulle bara delas ut om alla i gruppen klarat utmaningen som skulle pågå i fyra veckor. De lag där alla lyckats klara det fyra veckor i rad skulle få 500 kronor var till varje deltagare i form av ett presentkort till en sportaffär. Bra va? Entusiasmen från chefsgruppens medlemmar var måttlig. För att inte säga obefintlig. Vaddå stegtävling?

Men jag stod på mig. Vi måste göra vad vi kan för att inte säcka ihop. Och det enda man verkligen VET hjälper, är att röra på sig. Tiotusen steg om dagen, helst i dagsljus, stärker immunförsvaret och minskar risken för massor med sjukdomar. Och när det gäller psyket har promenader lika bra effekt som antidepressiv medicin.

halsoutmaningdel2

Läs också: Chefs hälsoutmaning efter en vecka: ”10000 steg om dagen är ju jättemycket!”

En måndagsmorgon presenterade vi stegtävlingen för medarbetarna och sa att den skulle börja gälla från nu. Och det har varit så intressant att se vad som har hänt. Jag trodde faktiskt att de flesta skulle tycka att det var rätt lätt att gå tiotusen steg, fyra dagar av sju. Men oj, det blev verkligen de mest skilda reaktioner. Jag blev lite överrumplad över hur svårt många hade att få in den mini-motion som WHO anser krävs varje dag för att kroppen ska kunna fungera.

Fast redan andra veckan hördes mindre gny och det skickades bilder på stadspromenader med glittrande ljus och bilder av leriga övningar i skogen i duggregn och mörker. Funktionsbyxor har inhandlats och själv går jag och drömmer om en pannlampa.

Vi ska utvärdera efter fyra veckor. Då ska vi se hur vi mår och om promenaderna har haft någon effekt. Kommer alla underbara Chefare i så fall att förlåta mig? Jag hoppas det, för jag har redan tänkt ut en ny utmaning för att vi ska klara oss igenom januari också.

Missa inte nya numret av Chef, där vi skriver om hur chefer oroar sig för hur medarbetarna mår när de jobbar hemma och vilket ansvar du som chef har när det gäller allt från ergonomi till psykiska problem till följd av isolering.

Dator med hjärtan och brevo-rop flygande

Läs också: Hälsoutmaningens sista vecka: ”Peppgrupperna veckans bästa möte”

Tips i decembermörket

Alexej Manvelov

Nyfiken på
Jag har länge varit nyfiken på den svenska Yale-­professorn och New York Times-skribenten Martin Hägglund som skrivit den omtalade boken This life. Han har kallats den viktigaste unga filosofen i USA. Nu har boken kommit på svenska. Vårt enda liv blir passande läsning i dessa tider av existentiella grubblerier.

Mänskliga gangsters
Blev väldigt tagen av thrillern Top dog som finns på C More. Den bygger på flera av Jens Lapidus böcker och innehåller precis som dem förmågan att skildra även den mest brutala gängbossen mänsklig och rörande. Och skådisen Alexej Manvelov är hypnotisk i rollen som gängmedlem som längtar efter ett vanligt liv.

En hand med pulsklocka inställd på 10000 steg samt Cissi Elwin till höger i bild

Läs också: Följ med på Chefs hälsoutmaning – ända fram till jul!

mpuff
Prenumerera på Chef

Få den bästa starten på det nya året

Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång 2021.

Relaterade artiklar

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: Hur makt korrumperar är en fråga som alla chefer måste förhålla sig till

Jag är tvungen att se tv-bilderna om och om igen för att försöka förstå att det vi såg verkligen hände. Så svårt är det att fatta det som ägde rum den 6:e januari i Washington DC.
Att snabbt kunna hjälpa till i coronakrisen, bland annat med att paketera handsprit, ökade engagemanget hos medarbetare, menar Anna-Lena Strömsten på Scania.
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

”Att hjälpa till finns i Scanias DNA”

En tvärnit i verksamheten startade en positiv kedjereaktion hos Scania. Att hjälpa till under pandemin har gett både ett innovationslyft och ny stolthet. ”Jag ser en nytändning hos medarbetarna”, säger Anna-Lena Strömsten, Head of People Development, hos lastbilstillverkaren.
Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Äntligen kan jag berätta...!”

Det verkar inte finnas en enda person på Linkedin som heter Narcissus, varken i för- eller i efternamn. Men dragen uppträder hos många. De syns tydligast när någon inleder ett inlägg med orden ”Äntligen kan jag berätta...”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist. 
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: "Glöm balans i livet, leve kvalitetsvila!"

Balans i livet i varje given stund är en utopi för en individ med det yttersta ansvaret, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Det är helt enkelt inte kul längre”

”Jag tänker inte komma med några klämkäcka råd. Eller prata om vilka fantastiska möjligheter digitaliseringen ger. Den tiden är förbi", skriver Chefs krönikör Siri Wikander. 
stefanlofven
Krönikor

Hej nya värld – management by skuld och pekpinnar

Vårens peppande medarbetarsamtal med medborgarna har ersatts av bister besvikelse. Chefs krönikör och vice vd Calle Fleur spanar kring toppolitikernas nya tonträff under corona-pandemin.
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”En av chefens svåraste frågor har blivit ännu svårare”

"Pandemin håller på att bli en deppidemi", skriver Chefs vd och chefredaktör Cissi Elwin i sin nya krönika.