”Hur ska en bra chef vara? Det är nog den vanligaste frågan vi på Chef får”, skriver Cissi Elwin – och delar med sig av receptet på hur du är en riktigt bra chef.
Det finns forskning som tydligt visar sambandet mellan en bra chef, personalens välmående och verksamhetens resultat.
Vi på Chef har ett manifest som vi kallat 9 punkter för ett gott ledarskap och som vi nu håller på att modernisera, utan att tappa själva andemeningen. Här kommer en kortad version av det första utkastet:
1. En bra chef är en förebild
Chefen är en förebild som sätter exempel för alla inom organisationen. Hen bottnar i och är tydlig med sina värderingar och är en självklar kulturbärare. Chefen har ett stort engagemang, både för verksamheten och för medarbetarna. Hen ser till att framtidssäkra verksamheten. Hen förstår vad chefsrollen kräver och agerar i rollen med stor självinsikt.
2. En bra chef vet skillnaden mellan att delegera och dumpa
En bra chef delar inte bara med sig av uppgifter, utan även befogenheter och mandat att utföra dem. Dels för att ansvaret får andra att växa, dels för att den medvetna chefen inser att hen inte kan göra allt själv. En bra chef vet skillnaden mellan att delegera och dumpa – eller bara arbetsfördela. Hen delar också med sig av äran till den som ska vara med och dela den men backar inte från ansvaret.
3. En bra chef motiverar genom att skapa sammanhang och riktning
En bra chef skapar triggande och utmanande mål och ger sammanhang och riktning. Hen verkar för en positiv och lösningsorienterad kultur. Chefen uppmuntrar och motiverar med konstruktiv och tydlig feedback. Hen hjälper också till att skapa förutsättningar för medarbetarnas utveckling och pushar dem att ta nästa steg.
4. En bra chef förebygger konflikter
En bra chef vet att olika åsikter och perspektiv leder till diskussioner och meningsskiljaktigheter som för verksamheten framåt. Det är inget att vara rädd för om man har satt gemensamma tydliga riktlinjer för hur man uppträder mot varandra. Chefen vet att man förebygger konflikter genom att lyssna och låta missnöje komma upp till ytan och hanteras innan det blir för stort. Medarbetarna ges verktyg för att själva hantera konflikter, men chefen förstår också när det är dags att själv kliva in och agerar då snabbt.
5. En bra chef kommunicerar tydligt och engagerande
En bra chef är lyhörd, inbjuder till dialog och vill skapa engagemang i stället för att hålla monologer. Hen är tydlig med mål och vision och förstår att transparens och öppenhet leder till ökad delaktighet. Chefen ger en bild av det övergripande målet så att varje enskild medarbetare förstår sin del och roll. Chefen är också en god ambassadör för verksamheten även externt och bra på att kommunicera verksamhetens syfte och värderingar.
6. En bra chef vågar fatta beslut men också ändra sig
En bra chef har modet att fatta beslut i en turbulent omvärld, men också modet att riva upp ett felaktigt beslut och snabbt ställa om. Hen är prestigelös och stämmer av sina beslut mot förändringar i omvärlden och relevanta data utan att för den skull tappa sin egen kompass. Chefen har förmåga att besluta både snabbt och långsamt. Hen tar in flera aspekter och lyssnar på andra, men klarar också att hålla linjen även om den blir ifrågasatt.
7. En bra chef rekryterar medvetet och utvecklar högpresterande team
En bra chef attraherar och utvecklar talanger. Hen förstår att mångfald är affärskritiskt och tar därför in personer som kompletterar snarare än speglar teamet. En god ledare omger sig inte bara med ja-sägare utan verkar för en trygg och öppen miljö. Den framgångsrikt rekryterande chefen tänker längre än till sitt eget nätverk. Det gäller såväl i chefs- som medarbetarled.
8. En bra chef leder sig själv
En bra chef har självinsikt och vågar vara sig själv. Hen är medveten om både sina styrkor och svagheter, vågar visa sig mänsklig och tar hjälp när det behövs. Hen är synlig bland medarbetarna och klarar av att vara öppen och omtänksam, men abdikerar inte från chefsrollen. Hen tar stöd i sina värderingar och är tydlig och transparent med dem.
9. En bra chef når goda resultat
Chefen förstår att ledarskap handlar om att få med sig människor för att nå verksamhetens mål. Hen ser möjligheter och skapar hållbara resultat på kort och lång sikt.
Det är med utgångspunkt i de här nio punkterna som vi har tagit fram kriterierna för Årets Chef. I år säger vi stort grattis till överbefälhavare Micael Bydén som checkar av alla punkter.
Känner du att du sitter fast och skulle vilja komma vidare i din karriär? Har du idéer som du längtar efter att förverkliga? Här får du konkreta råd om hur du kan vässa och optimera dina möjligheter att lyckas. Vi avslöjar även vilka nya kompetenser som är hett efterfrågade samt hur just du kan bli en framgångsrik intraprenör eller entreprenör.
... och lär dig mer. Natonialekonomen Kate Raworths bok ”Donutekonomi” har fått bolag att tänka hållbart, skakat om världens finanspolitik och utmanat ledares syn på ekonomi – kommer den förändra även din? Lyssna eller läs bokens nyckelinsikter på bara 30 min i Chefboken-appen!
I sin senaste krönika återkopplar Linda Waxin till den forskningsartikel som publicerades i det senaste numret av Chef om varför vi lär oss av våra misstag. Hon går in på skamkänslor kopplat till snedsteg och gör en uppdelning; de uppenbara misstagen och de dolda misstagen. ”Uppenbara misstag bär såklart på lärdomar, ibland. Men är inte sanningen den att det är mängden skam som ofta avgör hur vi agerar på dem framgent?”, skriver hon.
Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret.
”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.
I sin senaste krönika reflekterar Chefs chefredaktör Nisha Besara över vad det är som driver de unga och hur det kommer sig att Sverige är det land i Europa som har minst antal chefer som är yngre än 40 år. ”Vill unga bli chefer eller inte? Faktum är att det inte finns något tydligt svar. Det finns olika undersökningar, men ingen gedigen forskning. Och undersökningarna visar olika saker beroende på hur frågan ställs.”
”Är det rädslan för att inte bli tagen på allvar som spökar igen? Det är sånt som gör att man förhäver sig genom att använda ordet ‘man’ när ‘jag’ funkat lika bra. ‘I en sån situation blir man ju orolig’ kan folk säga i ett fumligt försök att inte låtsas som att de själva blev skiträdda. Sånt har jag också gjort många gånger, särskilt i början av arbetslivet” ,skriver Per Grankvist i en krönika.
Vilka egenskaper har en bra ledare? I sin tredje krönika reflekterar Nisha Besara över cheferna som trots att de saknar ledaregenskaper, premieras till chefsposter på grund av andra faktorer. ”Som ledare är det ju extra viktigt att hålla huvudet kallt och att inte agera känslomässigt i tid och otid, för att på så sätt bygga en tillit bland medarbetare för den egna kompassen” skriver hon och gör en koppling till det rådande världsläget som påminner om den irrationella och auktoritära ledarens egenskaper.
Chefs krönikör Linda Waxin är ny på jobbet på ett climatetech-bolag och reflekterar över begreppet framgång utifrån det som format henne. ”De som följt mig en längre tid vet att omdefiniering av framgång är en pågående favoritsysselsättning, och i mina ögon kanske något av det viktigaste en människa kan lägga sin energi på”, skriver hon.
Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter och mängder med aktiviteter.
Nisha Besara minns en styrelsekollega som imponerade stort på henne. Han var alltid påläst och hade förmågan att både se detaljerna samtidigt som han hade helhetsbilden. ”Ingenting lämnade han åt slumpen” skriver Nisha Besara om Andreas Norlén, mannen som alla idag känner som Sveriges talman. I samband med den stora intervjun som Chef gjort med honom delar hon med sig av anekdoter från deras tid tillsammans.
Är du intresserad av att axla tyngre roller? Mgruppens Executive MBA ger dig plattformen. Hör mer från våra programansvariga i ett lunchwebinar 14 mars!
Datadrivna arbetssätt går idag igen i de flesta organisationer, men att mäta den konkreta effekten av kompetenshöjande initiativ är ännu en utmaning. Dessa nyckeltal kan hjälpa till med mätbarheten.
Framtidens yrkesroller kommer till stor del att axlas av de redan anställda. Men hur ska företagen lyckas utveckla dagens arbetsstyrka så att den klarar morgondagens uppgifter? En ny ledningstjänst kan vara en del av svaret menar McKinsey.
Går ditt budskap inte igenom datorskärmen? Eller behöver du lägga dyrbar arbetstid på att tolka vad kollegan egentligen menar? Då är det läge att fila på det digitala kroppsspråket.
Arbetsgivare skissar på formerna för hur distansarbetare kan börja återvända fysiskt till arbetsplatsen. Så här kan du tänka kring de potentiellt svåra samtalen med de anställda.
Fjolårets korttidspermitteringar är förbi. Advokat Charlotte Forssander ger sin bild av vilka frågor som istället seglat upp inom det arbetsrättsliga området.
Kompetenta ledare ger friska och motiverade medarbetare. Dessutom leder bra chefer till hög lönsamhet. Trots detta är det svårt för chefer att få tid och budget för upskill. De som inte kompetensutvecklas riskerar istället att hamna på efterkälken och dra hela företaget med sig.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
Känner du att du sitter fast och skulle vilja komma vidare i din karriär? Har du idéer som du längtar efter att förverkliga? Här får du konkreta råd om hur du kan vässa och optimera dina möjligheter att lyckas. Vi avslöjar även vilka nya kompetenser som är hett efterfrågade samt hur just du kan bli en framgångsrik intraprenör eller entreprenör.
... och lär dig mer. Natonialekonomen Kate Raworths bok ”Donutekonomi” har fått bolag att tänka hållbart, skakat om världens finanspolitik och utmanat ledares syn på ekonomi – kommer den förändra även din? Lyssna eller läs bokens nyckelinsikter på bara 30 min i Chefboken-appen!
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se