Cilla Benkö, vd Sveriges Radio, är Årets Chef 2017

Årets Chef 2017. Hon började inom företaget som 21-åring, i dag är hon chef över hela klabbet. Med ledord som förtroende, tydlighet och framåtanda har Sveriges Radios vd Cilla Benkö byggt ett public service-företag som står pall för den digitala utmaningen.

Evenemang
Publicerad
Cilla Benkö, vd Sveriges Radio. Foto: Karl Nordlund.

Ändra inte din personlighet” Det var rådet som Årets Chef Cilla Benkö fick när hon tog sitt första jobb som ledare. Rådet, som hon har hållit fast vid, ger hon även till yngre kolleger som funderar på att bli chefer.

”Jag har alltid varit en person som gillar att tycka till och ta plats.”

Hon är rak, tydlig och utstrålar en hel del pondus.

Cilla Benkös karriär kan tyckas spikrak och nästan förutbestämd. Från nyhetschef till Ekochef, via Aktuellt till vd för Sveriges Radio. Men att bli chef var aldrig något hon drömde om.

”Ytterst handlade det om att någon såg mig, trodde att jag kunde bidra, valde att ge mig chansen och gav mig uppgifter som nog egentligen var lite över min kompetens men som jag klarade av. Det fick mig att växa.”

I dag är hon högprofilerad vd och närmast synonym med sitt företag. Cilla Benkö får priset Årets Chef för sitt passionerade och målmedvetna ledarskap.

Hennes satsningar på innovation och utveckling gör att Sveriges Radio som medieföretag ligger långt i framkant, även med internationella mått mätt. Genom sin genuina kunskap om journalistikens förutsättningar och sitt starka engagemang för demokrati och yttrandefrihet skapar hon trovärdighet gentemot sina medarbetare och får dem med sig på visionen om Sveriges Radio som ett framtidsföretag.

Juryns motivering:

”När omvärlden förändras är det den som står stilla som halkar efter. Hon har skapat relevans och framgångar i världsklass i en tid då media blir mer fragmenterad, där alternativen till radio har exploderat. Hennes passion för uppgiften är lika stor som omsorgen om medarbetarna. Tacklar en komplex och svårstyrd organisation med tydlighet och integritet och skapar en närhet till medarbetarna. Har ett stort fokus på utveckling och att få medarbetarna att själva se poängen med den.”

Priset Årets chef delas ut av Chef. Prisets syfte är att lyfta fram och belöna goda exempel bland Sveriges chefer och sprida deras budskap om det goda chef- och ledarskapet. Läs mer om Chefgalan och övriga finalister/pristagare på Chefgalans huvudsida.

”Men ibland kan jag faktiskt bli förvånad över att jag är vd på Sveriges Radio. Om någon sagt till mig när jag gick in genom dörrarna som 21-årig praktikant på radiosporten att jag en dag skulle bli chef för hela företaget hade jag trott att den personen var tokig.”

Ändå finns det något i bakgrunden som gjorde att hon sökte sig till journalistiken, att hon under hela sitt liv värnat och debatterat frågor om demokrati och yttrandefrihet.

Cilla Benkö växte upp i Bredäng. Föräldrarna hade flytt från diktaturens Ungern i mitten på 1950-talet. Mamma som en gång varit prima ballerina var märkt av sin tbc och pappan hade suttit i koncentrationsläger under andra världskriget.

”Uppväxten spelar roll, naturligtvis. Jag har föräldrar som kunde berätta för mig hur det var att leva när demokratin inte fungerar.”

Hon säger att hon alltid har utmanat sig själv och gått in i miljöer där hon inte kunde allt från början. Hon var kvinnlig tränare för ett manligt handbollslag. Hon började som ekonomijournalist utan att ha läst ekonomi. Och när hon började på radiosporten var hon en av tre kvinnliga sportjournalister i hela Sverige.

”Det blev ett himla liv. Jag gillar att testa mina gränser och prova på utmaningar och det måste man nog som chef.”

Cilla Benkö talar mycket om respekt. Även om alla inte gillar de beslut hon tar eller hellre skulle se någon annan på vd-posten hoppas och tror hon att hon har respekt hos medarbetarna.

”Kanske beror det på att jag haft så många olika positioner på företaget. Jag kan journalistisk och jag kan göra radio.”

En av de större utmaningarna i karriären kom då Cilla Benkö som nybliven chef på Ekot fick det otack-samma uppdraget skära rejält i budgeten och plocka bort 15 tjänster.

”Det var faktiskt lite av en kris.”

Men hon hanterade den genom att gå systematiskt tillväga.

Se en filmad intervju med Cilla Benkö:

Andra gånger har hon fått stå tillbaka. Som när tjänsten som vd gick till Mats Svegfors i stället för till henne.

Först blev hon besviken. Men det blev bra i slutändan i alla fall. Styrelsen ville ha Cilla Benkö som vice vd.

”Jag fick en kvart på mig att bestämma mig om jag skulle acceptera. Att jag sa ja ångrar jag inte en sekund i dag.”

Cilla och Mats blev ett riktigt radarpar. Mats Svegfors kom från Svenska Dagbladet. Han var en tung publicist som kunde det politiska livet. Cilla Benkö var yngre, kom inifrån och kunde SR:s verksamhet på sina fem fingrar.

”Vi bollade ständigt mellan oss och kämpade mot samma mål. Många tyckte kanske att vi var lite för tajta, men Mats var fantastiskt generös och hjälpte mig till mycket av den kunskap jag har i dag.”

Den största svårigheten i Cilla Benkös yrkesliv inträffade en tisdag i mars 2014.

”Klockan 8.29 på morgonen får jag ett telefonsamtal. Det är en säkerhetsansvarig som ringer och berättar att Nils Horner blivit mördad.”

Den svenske utrikeskorrespondenten var en välkänd röst i Sveriges Radio där han skildrade kriser och konflikter runt om i världen utifrån de drabbades perspektiv. Nu hade han skjutits på öppen gata i Kabul under ett av sina uppdrag.

”De första 24 timmarna var oerhört kaotiska. Dels kände jag honom sedan många år, dels kände jag en enorm press på mig att klara den interna och externa kommunikationen. Efteråt reste jag till Kabul och träffade personer som var inblandade i utredningen. Det var en tuff tid.”

Cilla Benkö bor med sin man på Östermalm i Stockholm medan dottern pluggar juridik i Uppsala.

”Jag älskar Sveriges Radio och just nu går nog det jobbet före det mesta. Men om jag ska klara det måste jag också se till att det finns utrymme för annat, som att umgås med vänner och familj.”

Sveriges Radio är i dag ett välmående public service-företag med balans i ekonomin som står sig väl i konkurrensen och har fem miljoner lyssnare om dagen.

Cecilia Benkö och organisationen har hyllats för sitt arbete med mångfald och jämställdhet och SR är ett företag som håller fanan högt för digitalisering.

En av framgångarna för SR tror Cilla Benkö handlar om hennes enga-gemang för bland annat yttrandefrihet och journalisters säkerhet och hon sitter i styrelsen i flera internationella organisationer som arbetar med frågorna.

”Man blir ingen bra chef om man bara knallar runt i korridorerna på radiohuset”, konstaterar hon.

Framtidens utmaningar då?

Cilla Benkö arbetar hårt för att slå vakt om företagets existens i en framtid vi annars inte vet så mycket om. Ett sätt är innovationspengen.

”Vi har en fast pott pengar för innovation och utveckling som ska ta företaget in i framtiden och det är jag oerhört stolt över. Utan Sveriges Radio skulle vi ha en mycket sämre demokrati här i landet.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden