Christer Gardell: ”Dåligt ledarskap lockar mig”

Okategoriserade
Publicerad
Foto: Rickard Kihlström/Scanpix

När du investerar i ett bolag 
– vad är det första du tittar 
efter i ledarskapet?
”Jag brukar leta efter dåligt eller otillräckligt ledarskap och gå in i de bolagen och förändra. Om ett bolag som borde vara bra underpresterar beror det ofta på att ledarskapet är dåligt. Tieto är ett exempel på det. Lindex ett annat.”

Vilka saker i ledarskapet 
tummar du aldrig på?
”Att ha koll på läget och kunna detaljerna och ha leveransprecision i högt tempo. En rätt intressant observation är att sådana ledare som vi har plockat bort, alltså som vi har bedömt som otillräckliga, är väldigt populära internt.”

Hur då?
”De är oftast genier vid powerpointprojektorn. De är goda kommunikatörer. Ofta lite för bussiga. Många uppfattar att gott ledarskap ska vara detsamma som att vara bra på att snacka och vara allmänt bussig. Men oftast är det två varningsflaggor från mitt håll och oftast där man hittar de dåliga ledarna.”

Så för det mesta byter 
du ut ledningen?
”Inte för det mesta, men ofta. Om man går tillbaka till 1996, då jag var på Custos, så har nog ledarskapet förändrats säkert i mer än femtio procent av de bolag vi gått in i.”

Hur viktig är empati som 
ledaregenskap, tycker du?
”Empati är självklart viktigt. Empatisk förmåga är en förutsättning för att kunna få ut max av en organisation.”

Hur har din egen syn 
på ledarskapet förändrats?
”Förut var vd:n kungen och styrelserna passiva och okunniga. Nu har styrelsearbetet professionaliserats, den har tagit mer makt och vd:ns roll har blivit mer exekutiv, att fokusera och leverera och sedan en tydlig rapportering till styrelsen.”

Att gå in i företag och titta på 
hur dåligt ledarskapet är; körde du den metoden även 1996?
”Ja, jag har alltid gillat underpresterande företag. Om produkten är bra och marknadspositionen är bra och allting annat är bra så är ledarskapet hyfsat lätt att ordna till.”

Om jag skulle bli vd i ett av dina bolag, vad kräver du av mig då?
”Ett: du är affärsman. Två: att du verkligen vill ha jobbet, att du har en inre drivkraft och motor. Och att du kan grejerna och sätter dig in i detaljerna och inte glider ovanpå. Din uppgift är att höja organisationen och sedan leverera efter uppsatta mål. Att ha förmågan att på ett effektivt sätt, med piskan och moroten, se till att organisationen blir högpresterande.”

Och gentemot styrelsen 
– lyda eller vara bråkstake?
”Det är viktigt att du som vd vågar stå upp mot en styrelse där det finns skilda åsikter. Börjar du kompromissa med sådant du tycker är viktigt – dina ideal och det som du tror på – blir du efter ett tag själv en del av problemet. Det är viktigt att ställa krav på din styrelse. Det finns vägar att utmana den, du kan till exempel föra fram dina synpunkter till ägaren.”

Rent generellt, hur bra är vd:arna på att utmana styrelserna?
”Inte tillräckligt bra. Sverige är ett litet land, alla är rädda att hamna i kylan. Det är viktigt att man inte bara brännmärker en vd som har blivit utslängd. Det kan ju faktiskt vara så att det borde ha varit styrelsen som blivit utslängd i stället.”

Hur mycket plats tar 
du själv i styrelsen?
”Jag försöker jobba hårt. Jag har oftast en klar bild av vart jag vill någonstans när jag går in i en styrelse. Självklart måste jag vara pragmatisk och lyhörd. Man måste alltid vara beredd att ändra på sig. Det måste man göra rätt ofta.”

Är du den bråkstake som du 
ofta utmålas som i medierna?
”Nej, nej. Men jag är viljestark. Och oftast kanske lite mer påläst än andra styrelseledamöter. Man blir obekväm om det blir en konflikt med styrelsen. Men styrelsearbetet förbättras med många konflikter.”

Hur ser du på könsfördelningen 
i svenska styrelser?
”Det är väl okej. Men jag tycker att det är fel att fokusera på styrelsen och styrelsekvotering. Krutet ska läggas på att kvinnor har samma förutsättningar och att de lättare ska kunna nå höga operativa befattningar. Då kommer könsfördelnin-gen att bli 50/50 av ren naturkraft.”

Vem är näringslivets bästa chef?
”Johan Molin på Assa Abloy och Ola Rollén på Hexagon. De är två bra exempel på ledare enligt den här modellen som jag pratar om. De levererar.”

 

3 tips från Christer Gardell:

1. Kompromissa inte med sådant som du tycker är viktigt.
Ta hellre en konflikt. Konflikter är bra.
2. Man ska inte ta in en massa människor som är likadana.
Styrelsearbetet förbättras med många konflikter.
3. Gott ledarskap handlar inte om att vara bussig, utan om att skapa resultat.
Du kan så klart vara bussig och leverera, men att vara enbart bussig räcker inte.

LÄS OCKSÅ: Chef testar Christer Gardells ledarskap

LÄS OCKSÅ: Chef testar Ola Rolléns ledarskap

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden