linda_waxin-vju
Foto Oskar OmneLinda Waxin

Chefs nya krönikör Linda Waxin: ”Jag coachar fram det bästa hos människor”

Hon är kommunikationsstjärnan som gick i pension vid 33. Nu blir Linda Waxin krönikör i Chef – en ovanligt personlig sådan, hoppas hon själv. Här berättar hon mer.

Du beskrivs ofta som kommunikationsstjärnan som blev vd för Edelman i Sverige vid 30 och som gick i pension vid 33 efter att din pappa gått bort. Nu jobbar du igen och är vd för startupen MazeID. Men vem är du för dig?

”Jag är storasyster, äldst av fyra. Jag är en extremt nyfiken person som får näring av att lära mig och förstå nya saker. Jag vill göra analyser på makronivå både när det gäller affärer och filosofi och konst. Och så är jag poet också. Det man inte ser bakom rubrikerna är att jag är en mycket bredare person än affärskvinnan Linda. Jag blir glad av frågan för det är lätt att man blir ett slags nidbild som affärskvinna, särskilt om man som jag inte har barn.”

linda_waxin_kronikor

Läs också: Linda Waxin: ”Hur ser din energikalkyl ut?”

Vad fick dig att tacka ja till att bli krönikör i Chef?

”Det var ganska enkelt. Dels fick jag en emotionell koppling till Chef i samband med den intervju som gjordes när jag sa upp mig från Edelman. Då var det konstigt för mig att vara så öppen. Det gjorde stor skillnad för mig i mitt liv. Och i andras liv. Folk hörde av sig i säkert två år efter den intervjun.”

”Det är nog många som sagt upp sig utan att ha ett nytt jobb, eller som tagit sin sorg på allvar efter det. Men så älskar jag ju att skriva också. Det är mitt element.”

waxin1

Läs också: Toppchefen Linda Waxin gick i pension – som 33-åring

Beskriv dina bästa ledaregenskaper!

”Mina bästa och sämsta är ungefär desamma. Jag har en holistisk syn på människor. Jag separerar inte den privata personen från den man är på jobbet. Det gör att jag kan coacha fram det bästa hos människor. Nackdelen är att det är energikrävande. Jag kan fastna i en coachingrelation.”

Vad kan Chef-läsarna förvänta sig i mötet med dig?

”Jag hoppas att jag kommer att vara en ovanligt personlig och krävande krönikör som utmanar människor att titta på hela sig själv, inte bara på sig själv som chef.”

Cissi Elwin och Linda Waxin.

Läs också: Linda Waxin: ”Så gör du för att ta en karriärpaus”

Det här är Linda Waxin

GÖR: Driver tanke-smedjan Ownershift och talangmatchningsplattformen MazeID.

ÅLDER: 39.

FAMILJ: Tre syskon, mamma, och inte minst min chosen family.

BOR: Aspudden, Stockholm.

BAKGRUND: Bestämde sig, efter tio år i pr-branschen, varav de sista som vd för Edelman, för att uppfylla alla sina drömmar vilket hittills resulterat i en tillfällig pension, ett techbolag, en tankesmedja, en kultursajt och en sommarstuga.

KONTAKT: linda@mazeid.com eller @lindawaxin på Instagram.

chef-dilemma-podd-1800-1
Gäst: Linda Waxin

Chef Dilemma

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I detta avsnitt möter Cissi Elwin entreprenören Linda Waxin. Finns där poddar finns.

Relaterade artiklar

En stolpe med tre olika skyltar som pekar åt olika håll med texterna: bra, bättre, bäst.
Beslutsfattande

Så fattar du klokare beslut 2022

Vill du bli bättre på att fatta beslut och hålla i presentationer och möten under nästa år? Då kan du ta del av följande tips om klokt beslutsfattande från böckerna av den inflytelserika psykologprofessorn Daniel Kahneman.

Maria Geijer, affärsområdeschef, Morot & Co.
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

3 sätt att hylla medarbetarna inför semestern

Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret. ”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.
Björn Zoëga och Cissi Elwin.
Beslutsfattande

Sjukhusdirektören: "Läget på Karolinska var mycket värre än jag trodde"

Under pandemins början var Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska, inställd på att han kunde dö. I det nya avsnittet av podden Chef Dilemma berättar han också om hur han vände miljardunderskott till vinst och varför vården behöver sluta se sig som offer.
nyfiknachefer
Beslutsfattande

Nyfikna chefer fattar bättre beslut

Nyfikenhet är en förutsättning för den transformativa tillväxt som vi behöver just nu. Forskningen visar på många av dess överraskande fördelar för affärerna.
waxholm
Beslutsfattande

Hotelldirektören: "Vi behöver stödpengarna nu!”

En orimlig regelbörda och långsam hantering av coronastöden är på väg att knäcka besöksnäringen, menar Thérèse Liljeqvist, vd på anrika Waxholms Hotell.

Liten hund på ett kontor
Arbetsmiljö

Husdjur på jobbet? Här är reglerna som gäller

Hemmajobb och ökad isolering har gjort att många skaffat husdjur under pandemin. Vad händer med dem när vi går tillbaka till arbetsplatserna? Chef reder ut vad som gäller kring att ha husdjur på jobbet.
Utsikt över berget Harder Kulm i kantonen Bern, Schweiz.
Annonssamarbete Chef + Made in Bern

5 skäl att konferera i Schweiz

Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter och mängder med aktiviteter.
Collage av vaccination/människor i kö
Beslutsfattande

Chefer som går före i vaccinationskön bryter mot lagen

Rubrikerna har varit många och svarta om ledare som gått före i vaccinationskön eller gett familjemedlemmar vaccin. Att som chef gå före eller göra avsteg från rangordningen strider mot svensk rätt, menar Niklas Juth, docent vid Karolinska Institutet.