Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Chefs hälsoutmaning efter en vecka: ”10000 steg om dagen är ju jättemycket!”

Skoskav, glädje över att äntligen komma ut och ångestpåslag är några av erfarenheterna från Chefs medarbetare efter första veckan av 10000 steg per dag.

Hälsa
Publicerad

”Stoppa telefonen i bh:n” säger chefredaktör Cissi Elwin.

10 000 steg fyra gånger i veckan i Chefs nya hälsoutmaningen känns som ett högt ställt mål. Men Cissi meddelar obönhörligen att det är WHO:s rekommendation. Per dag! Och rör man sig mindre är det skadligt för hälsan.

”Du får ihop det på en rask promenad på en halvtimme tillsammans med alla steg du går hemma”, säger hon. ”Har du stegräknare i telefonen måste man ha den med sig hela tiden så att stegen räknas, eller skaffa en fitbit.”

Jag som lägger telefonen ifrån mig därhemma och dessutom sitter still och skriver hela dagarna inser att man får gå cirka 9 kilometer för att få ihop 10 000 steg.

Chefs hälsoutmaning blev ett skolboksexempel på hur svårt det är att vara chef. För det som är initierat i bästa välönskan om medarbetarna landade väldigt olika. Och då är vi ändå inte mer än 25 personer på det här företaget.

”För första gången den här pandemin fick jag en kraftig fysisk ångestreaktion när utmaningen presenterades,” säger en medarbetare och berättar det knappt någon av oss andra visste tidigare. Att hen tampats med ångest och depression i större delen av sitt liv och medicinerar men idag mår bra tack vare en egen rutin om att gå ut någon gång varje dag, lyssna på musik och andas frisk luft utan prestation.

”Därför känns det här särskilt olyckligt – och förtar glädjen när jag nu äntligen kommit igång med att gå ut.”

De som tampas med en inre rebell erkänner i pepp-grupperna att man lätt blir obstinat när man får en sådan här ”order”. Och vi diskuterar den ökade stress och press. Hur ska man få in det här i en redan fulltecknad almanacka? För mig blir veckan en kamp om antalet tecken eller antalet steg. Hur sjutton prioriterar man promenader med ett antal deadlines hängande över sitt huvud? Och vad vill chefen helst ha, steg eller tecken?

En medarbetare mejlar:

”Hjälp, trodde det skulle ta 30 minuter men 10 000 steg är en och en halv timme!! Hur ska jag få in det som chef – jag vill föregå med gott exempel – och småbarnsförälder. Jag har kört 15 minuter styrka med onlinetränare efter nattningen vilket jag är galet stolt över.”

Vi spånar på alternativ: Anslå en viss tid man måste tillbringa utomhus i dagsljus eller varför inte sätta en klumpsumma per vecka, 40 000 eller kanske till och med 50 000 steg. För en del känns allt under 10 000 per gång som ett misslyckande, helt plötsligen är det inte värt att komma ut om man bara hinner gå 6 000 steg.

Mätningar visar att om du minskar antalet steg per dag från 10 500 till 1 300 steg under två veckor får du bland annat en kraftig minskning av din maximala syreupptagningsförmåga, och går du från 6 200 steg till 1 400 steg per dag under tre veckor leder det till en försämrad metabolhälsa och kroppskomposition. 46 procent hade redan innan pandemins stillasittande drabbade oss en hälsofarligt låg kondition, enligt en stor studie 2018 på GIH.

För några är utmaningen inte ett dugg utmanande.

”Om jag promenerar en timme, hämtar och lämnar barn och rör mig hemma kommer jag lätt upp i 20 000 steg om dagen, säger ett av våra träningsfreaks.

”Stegen brukar jag få till men inte under dagsljus, så det blev utmaningen för mig. Passade på att få lite kvalitetsmöte med min man, de gånger jag inte hade gåmöte” säger en annan och en tredje som också tyckte det var lätt som en plätt menar att man lika gärna kan ifrågasätta att svenskarna tittar på tv fem timmar om dagen.

En trasig hälsena och en önskan om att cykla, att få fortsätta sin vanliga träning och jag som yogar gör stegdiskussionen än mer intensiv. Upptäcker till stor glädje att Region Örebro län och Karlskoga lasarett har gjort en omvandlingstabell. Armhävningar är 266 steg i minuten, cykling i medeltempo 133, hugga ved räknas som 200 steg per minut, aktivt hushållsarbete 133 och yoga 83 steg. Så det finns flera alternativa sätt att få ihop sina steg som kan jämföras med att en rask promenad beräknas till 126 steg per minut.

Och i takt med att vi ändå gör utmaningen – det har varit en hel del skoskav den här veckan – delar vi i våra peppgrupper vedermödor och den växande glädjen över att vi oftast klarar de 10 000 stegen. Och jag njuter av att återknyta kontakten med medarbetare som jag inte pratat med på länge.

Medarbetaren som fick ett ångestpåslag har tagit veckans alla steg men vill fortfarande hellre ha ett veckomål eller ett individuellt mål.

”Den lågintensiva ilskan jag kände har visat sig vara en bra drivkraft. Det känns fortfarande som att Chef är inne och tafsar på min egentid i viss mån, men en bra grej med att tvingas gå lite längre är att jag kan se mig om i omgivningarna lite mer än vad jag gjort under mina egna kortare vandringar.”

Delta gärna i utmaningen ni också! Som grupp eller enskild person. Dela bilder från din promenad i sociala medier. Tagga oss och använd hashtaggen #promeneramedchef

Chefs stora hälsoutmaning: Häng med du också!

  • Medarbetarna delas in i fem grupper. Välj en i gruppen som ska vara sammankallande.
  • Varje grupp möts digitalt/via telefon minst 1 gång per vecka, cirka 30 min. Fokus på hur alla mår och känner just nu. Prata ihop er i grupperna om hur, när och i vilket format ni vill mötas.
  • Utmaningen: Samtliga i gruppen går 10 000 steg/dag, minst fyra dagar/vecka, i fyra veckor, eller den tid ni bestämmer. Så många promenader som möjligt i dagsljus.
  • Det är ok att promenera på arbetstid.
  • Varje grupp utser en representant som rapporterar till ledningen varje vecka hur det går.
  • Efter att perioden är slut: Alla deltagare i de grupper som klarat utmaningen på Chef får varsitt presentkort på en träningsbutik på 500 kr, men naturligtvis valfritt att välja pris.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden