Chefer som går före i vaccinationskön bryter mot lagen
Rubrikerna har varit många och svarta om ledare som gått före i vaccinationskön eller gett familjemedlemmar vaccin.
Att som chef gå före eller göra avsteg från rangordningen strider mot hälso- och sjukvårdslagen, menar Niklas Juth, docent vid Karolinska Institutet.
Att som chef i icke patientnära vård gå före i kön strider helt mot reglerna i svensk sjukvård. Det säger Niklas Juth, docent i medicinsk etik vid Karolinska institutet. Prioriteringsordning styrs i hälso- och sjukvårdslagen.
”Den med störst behov går först. När det handlar om vaccination brukar man översätta det i termer av risk att drabbas av framtida sjukdom. Man ska följa den prioriteringsrangordning som Folkhälsomyndigheten fastställt utifrån lagen”.
Niklas Juth betonar, precis som andra experter tidigare har gjort i Chef, att vaccination mot covid-19 inte är en arbetsgivarfråga överhuvudtaget.
”Chefer ska inte lägga sig i det hela. I Sverige ska vi ha frivillig vaccination. Det har inget med arbetsplatsen att göra, utan det är regionerna som implementerar besluten och kallar de enskilda individerna till vaccinering.”
Att som chef gå före eller överhuvudtaget göra avsteg från rangordningen strider med andra ord mot svensk rätt. Niklas Juth pekar dessutom på vådan av att börja fundera över vem som är nyttigaste och viktigast i samhället.
”Det kan bli väldiga huggsexor. Ska Wallenberg gå före Löfven eller tvärtom, och hur står busschaufförer och sophämtare i förhållande till företagsledare? Det strider mot människovärdesprincipen. Och det står uttryckligen i hälso- och sjukvårdslagen att man inte får ta hänsyn till social ställning”.
Rubrikerna har varit många och svarta om chefer inom sjukvården som av olika anledning gått före i kön. Detta drabbar den egna organisationen och medarbetarnas syn på sin chef, men det påverkar också den allmänna synen på chefen.
”Det är klart att folk är känsliga för om chefer bryter mot lagen. Och reaktionen hos medarbetarna kan bli att de tycker att de inte heller behöver följa reglerna”, säger Leif E Andersson, legitimerad psykolog och Chefs expert på organisation och ledarskap.
Han efterlyser ett mer professionellt agerande.
”Det här är en viktig fråga som vi har vetat om i månader. Det har funnits tid till proceduren att göra planer och förankra beslut. Hade det börjat brinna skulle man lättare kunnat förstå det som uppstått, men en bra ledare har en plan även för detta. När det hettar till märker man vem som verkligen kan sitt jobb.”
Anki Udd, ledarskapsutvecklare på Ledarna, säger att oavsett var du är chef måste du vara medveten om vilka signaler du sänder ut med ditt agerande, vilka konsekvenser det kan få.
”Som chef har man alltid ögonen på sig. Man sätter normer. Och måste därför fundera igenom om ens beslut är etiskt riktiga.”
Hon beklagar att chefer ses som en homogen grupp när situationer som dessa uppstår.
”Det finns i alla yrkeskårer människor som inte är lämpade för sin uppgift och som gör saker för egen vinning. Det är bara att beklaga.”
Agerandet riskerar att skapa chefsförakt.
”Media är på bollen. Och då är det lätt att tycka att chefer är en jäkla grupp som roffar åt sig. Men vi kan bara hoppas att de flesta har haft egna chefer. Många har ändå en bra relation till sin närmaste chef”, säger Anki Udd.
Leif E Anderson menar också att detta späder på cynismen.
”Jag är precis som 49 procent av befolkningen en arbetargrabb – och där tycker många ändå att chefer är idioter. Det är klart att denna typen av händelser och rubriker spär på strömningar med ’fake news’, förakt mot vetenskap och auktoriteter.”
Men i chefscirkusen kring vaccinet inom hälso- och sjukvården har det även funnits de chefer som velat vara goda förebilder och som gått före i prioritetsordningen för att göra personalen tryggare. En kartläggning av Expressen visar att så mycket som 60 procent av personalen (och i vissa fall så mycket som nio av tio medarbetare) i kommuner och privata hemtjänstbolag inte vill vaccinera sig.
”Deras agerande kan vara hedervärt och moraliskt försvarbart. Men det är inte så prioriteringen är tänkt. Ska man följa svensk rätt ska man inte göra det. Jag hoppas istället att personalen kan vara förebilder för varandra, eller chefer i patientnära verksamhet som vaccineras på rätt grunder”, säger Niklas Juth.
De aktuella cheferna kan dock inte ställa inför rätta för sitt agerande.
”Sjukvårdslagen är inte en del av brottsbalken. Som individer riskerar cheferna varken fängelse eller böter. Däremot kan de anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och man kan få någon form av klander.”
”Här blev ju att föregå med gott exempel ett tveeggat svärd, säger Anki Udd. ”Det finns dem som säger att de agerar som en förebild genom att vaccinera sig och på så sätt övertyga dem som inte vill vaccinera sig. Sedan finns de som vill vara moraliska förebilder genom att stå tillbaka och låta de som verkligen jobbar i vården gå före.”
En komplicerad fråga med andra ord, som Niklas Juth menar att cheferna borde vara lättade att slippa ta beslut om.
Läs sammanfattningen! Chefs redaktörer har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Passa på! Just nu får du 6 månader för halva priset.
På Chef 2021 presenterar vi de viktigaste lärdomarna från chefsåret 2020 samtidigt som vi spanar i kristallkulan. Dessutom utses vinnaren av priset Årets Chef. Psst! I år öppnar vi upp evenemanget för alla chefer att delta – kostnadsfritt!
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Lars Löfgren, forskare vid Försvarshögskolan, går i en avhandling till botten med varför prestigefyllda jätteprojekt så ofta misslyckas. ”Den här typen av projekt tenderar att styras av individer med starka maktambitioner som inte är mottagliga för riskanalyser”, säger han.
Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co
Ställ krav uppåt och var tydlig med att ett icke-beslut också är ett beslut. Det rådet ger Hemnets vd Cecilia Beck-Friis till en chef som måste hålla information hemlig i sin egen, allt mer frustrerade, ledningsgrupp.
Pandemin drabbar Stockholm hårt, med ökande utslagning och matfattigdom. Åsa Paborn, ny direktor för Stockholms Stadsmission, har fått en tuff jobbstart med distansjobb och slutkörda medarbetare. ”Men ljuset överväger”, säger hon i podden Chef Dilemma.
En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.
Sedan förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare havererat är det nu politikerna som kan behöva göra upp om nya spelregler på arbetsmarknaden. Det liggande förslaget kan få stora konsekvenser – inte minst för chefer.
Kunskap är en färskvara, men vem är det egentligen som ansvarar för att den inhämtas – företaget eller den anställde? Siri Wikander, expert inom personalutveckling, ger sin syn på saken.
Väntar ett nytt "det nya normala" när det efterlängtade vaccinet rullats ut? Här är punkterna att hålla i minnet för dig som ska leda förändring under året.
Under pandemin har korttidspermitteringar och ökat hemarbete frigjort tid för många svenskar, tid som kunde ha utnyttjats till kompetensutveckling. Men lärandet ligger i stort sett stilla – trots stora behov.
Bristande arbetsglädje kan sänka livskvaliteten, och för chefer i högre positioner kan jobbet i ett sådant läge kännas som en återvändsgränd. Så här kan du ta dig ur karriärfällan.
Visst är det härligt när alla är överens. Men du som gått över helt till digitala möten märker kanske att ja-sägandet ökat? Såhär kan du göra för att istället främja fritt och kreativt tänkande.
Vi behöver ägna 101 dagar åt kompetensutveckling för att ens kunna utföra våra grundläggande arbetsuppgifter år 2022 enligt World Economic Forum. Det är 25–30 dagar per år. Eller 5 timmar i veckan. Hur många timmar ägnar du och ditt team?
Det livslånga lärandet har på senare år lyfts fram som en karriärnödvändighet. World Economic Forum går nu steget längre, och utropar en akut global kunskapskris. Och organisationen pekar ut en viss färdighet som viktigare än alla andra att tillägna sig.
Hjärnan är fantastisk, men när det gäller att lära sig nya saker så har den sina begränsningar. Så här kan du behålla kunskapen med smarta mobilverktyg.
karriären – hemifrån Måste karriärutvecklingen sättas på paus under ett globalt krisläge? Inte nödvändigtvis. Här är fem tips för att fortsätta växa professionellt trots att du sitter ensam på hemmakontoret.
Videomötena avlöser varandra som aldrig förr under covid-19. Och även om det är praktiskt att kunna ses utan att träffas kan videosamtalen upplevas som mer utmattande än vanliga möten. Detta kan du göra för att minimera Zoom-tröttheten.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
Läs sammanfattningen! Chefs redaktörer har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Passa på! Just nu får du 6 månader för halva priset.
På Chef 2021 presenterar vi de viktigaste lärdomarna från chefsåret 2020 samtidigt som vi spanar i kristallkulan. Dessutom utses vinnaren av priset Årets Chef. Psst! I år öppnar vi upp evenemanget för alla chefer att delta – kostnadsfritt!
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Välkommen på årets trendspaning för chefer och ledare!
11 mars 13.00–16.30 I Online I Chef bjuder!
På Chef 2021 presenterar vi de viktigaste lärdomarna från chefsåret 2020 samtidigt som vi spanar i kristallkulan mot trenderna som kommer prägla chefsrollen framöver. Missa inte det!
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se