Collage av vaccination/människor i kö

Chefer som går före i vaccinationskön bryter mot lagen

Rubrikerna har varit många och svarta om ledare som gått före i vaccinationskön eller gett familjemedlemmar vaccin.
Att som chef gå före eller göra avsteg från rangordningen strider mot hälso- och sjukvårdslagen, menar Niklas Juth, docent vid Karolinska Institutet.

Att som chef i icke patientnära vård gå före i kön strider helt mot reglerna i svensk sjukvård. Det säger Niklas Juth, docent i medicinsk etik vid Karolinska institutet. Prioriteringsordning styrs i hälso- och sjukvårdslagen.

”Den med störst behov går först. När det handlar om vaccination brukar man översätta det i termer av risk att drabbas av framtida sjukdom. Man ska följa den prioriteringsrangordning som Folkhälsomyndigheten fastställt utifrån lagen”.

Niklas Juth betonar, precis som andra experter tidigare har gjort i Chef, att vaccination mot covid-19 inte är en arbetsgivarfråga överhuvudtaget.

”Chefer ska inte lägga sig i det hela. I Sverige ska vi ha frivillig vaccination. Det har inget med arbetsplatsen att göra, utan det är regionerna som implementerar besluten och kallar de enskilda individerna till vaccinering.”

Att som chef gå före eller överhuvudtaget göra avsteg från rangordningen strider med andra ord mot svensk rätt. Niklas Juth pekar dessutom på vådan av att börja fundera över vem som är nyttigaste och viktigast i samhället.

”Det kan bli väldiga huggsexor. Ska Wallenberg gå före Löfven eller tvärtom, och hur står busschaufförer och sophämtare i förhållande till företagsledare? Det strider mot människovärdesprincipen. Och det står uttryckligen i hälso- och sjukvårdslagen att man inte får ta hänsyn till social ställning”.

trecheferkris

Läs också: 3 chefer med kriserfarenhet: Så hanterar vi utmaningarna

Rubrikerna har varit många och svarta om chefer inom sjukvården som av olika anledning gått före i kön. Detta drabbar den egna organisationen och medarbetarnas syn på sin chef, men det påverkar också den allmänna synen på chefen.

”Det är klart att folk är känsliga för om chefer bryter mot lagen. Och reaktionen hos medarbetarna kan bli att de tycker att de inte heller behöver följa reglerna”, säger Leif E Andersson, legitimerad psykolog och Chefs expert på organisation och ledarskap.

Han efterlyser ett mer professionellt agerande.

”Det här är en viktig fråga som vi har vetat om i månader. Det har funnits tid till proceduren att göra planer och förankra beslut. Hade det börjat brinna skulle man lättare kunnat förstå det som uppstått, men en bra ledare har en plan även för detta. När det hettar till märker man vem som verkligen kan sitt jobb.”

Anki Udd, ledarskapsutvecklare på Ledarna, säger att oavsett var du är chef måste du vara medveten om vilka signaler du sänder ut med ditt agerande, vilka konsekvenser det kan få.

”Som chef har man alltid ögonen på sig. Man sätter normer. Och måste därför fundera igenom om ens beslut är etiskt riktiga.”

Hon beklagar att chefer ses som en homogen grupp när situationer som dessa uppstår.

”Det finns i alla yrkeskårer människor som inte är lämpade för sin uppgift och som gör saker för egen vinning. Det är bara att beklaga.”

Agerandet riskerar att skapa chefsförakt.

”Media är på bollen. Och då är det lätt att tycka att chefer är en jäkla grupp som roffar åt sig. Men vi kan bara hoppas att de flesta har haft egna chefer. Många har ändå en bra relation till sin närmaste chef”, säger Anki Udd.

Leif E Anderson menar också att detta späder på cynismen.

”Jag är precis som 49 procent av befolkningen en arbetargrabb – och där tycker många ändå att chefer är idioter. Det är klart att denna typen av händelser och rubriker spär på strömningar med ’fake news’, förakt mot vetenskap och auktoriteter.”

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”En av chefens svåraste frågor har blivit ännu svårare”

Men i chefscirkusen kring vaccinet inom hälso- och sjukvården har det även funnits de chefer som velat vara goda förebilder och som gått före i prioritetsordningen för att göra personalen tryggare. En kartläggning av Expressen visar att så mycket som 60 procent av personalen (och i vissa fall så mycket som nio av tio medarbetare) i kommuner och privata hemtjänstbolag inte vill vaccinera sig.

”Deras agerande kan vara hedervärt och moraliskt försvarbart. Men det är inte så prioriteringen är tänkt. Ska man följa svensk rätt ska man inte göra det. Jag hoppas istället att personalen kan vara förebilder för varandra, eller chefer i patientnära verksamhet som vaccineras på rätt grunder”, säger Niklas Juth.

De aktuella cheferna kan dock inte ställa inför rätta för sitt agerande.

”Sjukvårdslagen är inte en del av brottsbalken. Som individer riskerar cheferna varken fängelse eller böter. Däremot kan de anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och man kan få någon form av klander.”

”Här blev ju att föregå med gott exempel ett tveeggat svärd, säger Anki Udd. ”Det finns dem som säger att de agerar som en förebild genom att vaccinera sig och på så sätt övertyga dem som inte vill vaccinera sig. Sedan finns de som vill vara moraliska förebilder genom att stå tillbaka och låta de som verkligen jobbar i vården gå före.”

En komplicerad fråga med andra ord, som Niklas Juth menar att cheferna borde vara lättade att slippa ta beslut om.

vaccinationsbild_rityta-1

Läs också: Experten: Chefen får inte tvinga medarbetare att vaccinera sig

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

En stolpe med tre olika skyltar som pekar åt olika håll med texterna: bra, bättre, bäst.
Beslutsfattande

Så fattar du klokare beslut 2022

Vill du bli bättre på att fatta beslut och hålla i presentationer och möten under nästa år? Då kan du ta del av följande tips om klokt beslutsfattande från böckerna av den inflytelserika psykologprofessorn Daniel Kahneman.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Björn Zoëga och Cissi Elwin.
Beslutsfattande

Sjukhusdirektören: "Läget på Karolinska var mycket värre än jag trodde"

Under pandemins början var Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska, inställd på att han kunde dö. I det nya avsnittet av podden Chef Dilemma berättar han också om hur han vände miljardunderskott till vinst och varför vården behöver sluta se sig som offer.
nyfiknachefer
Beslutsfattande

Nyfikna chefer fattar bättre beslut

Nyfikenhet är en förutsättning för den transformativa tillväxt som vi behöver just nu. Forskningen visar på många av dess överraskande fördelar för affärerna.
waxholm
Beslutsfattande

Hotelldirektören: "Vi behöver stödpengarna nu!”

En orimlig regelbörda och långsam hantering av coronastöden är på väg att knäcka besöksnäringen, menar Thérèse Liljeqvist, vd på anrika Waxholms Hotell.

Liten hund på ett kontor
Arbetsmiljö

Husdjur på jobbet? Här är reglerna som gäller

Hemmajobb och ökad isolering har gjort att många skaffat husdjur under pandemin. Vad händer med dem när vi går tillbaka till arbetsplatserna? Chef reder ut vad som gäller kring att ha husdjur på jobbet.
Louise Wohrne utvecklas som hållbar ledare hos BillerudKorsnäs. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + BillerudKorsnäs

Hon förändrar världen på jobbet

På BillerudKorsnäs är inte bara produkterna hållbara utan även deras ledare. Men vad innebär det i praktiken? ”För mig betyder det att jag får verktygen för att utveckla både mig själv och medarbetarna och att jag bidrar till en bättre värld”, säger Louise Wohrne, Director Sustainability och Public Affairs, på BillerudKorsnäs.
Spargris som sjunker ner i vatten
Beslutsfattande

Ny forskning: Därför misslyckas megaprojekten

Lars Löfgren, forskare vid Försvarshögskolan, går i en avhandling till botten med varför prestigefyllda jätteprojekt så ofta misslyckas. ”Den här typen av projekt tenderar att styras av individer med starka maktambitioner som inte är mottagliga för riskanalyser”, säger han.