Carl-Johan Olofsson, Försvarsmakten utnämnd till Framtidschef 2015

Evenemang
Text: Calle Fleur
Publicerad
Carl-Johan Olofsson, Försvarsmakten utnämndes till Framtidschef 2015 vid Chefgalan. Foto: Johan Lygrell

Vad är en framtidschef för dig?
”För mig handlar det om att ha ett nytt och annorlunda ledarskap. Jag vill skapa en miljö där man känner tillit till var­andra och löser uppgifter gemensamt, även om man som chef fattar de av­görande besluten.”

Hur vanligt är det ledarskapet inom Försvarsmakten?
”I dag är soldaterna kvar i Försvarsmakten i upp till åtta år. Det kräver ett annat ledarskap än när vi hade allmän värnplikt och massproducerade soldater som drillades på ett annat sätt. Det har gått från en sorts fabriksmodell till ett mer nära ledarskap, som kräver dialog, förtroende och tvåvägskommunikation.”

Du var bland annat militär insatschef när ett Herkulesplan flög in i Kebnekaise 2012 och fem personer avled. Vilka chefsegenskaper är viktigast i en sådan svår situation?
”Du måste verkligen skapa en dialog och lyssna på soldaterna. Du måste kunna fatta svåra beslut men även omvärdera beslut under arbetets gång, och ha så mycket tillit till gruppen att du vågar släppa fram individer som är bättre än du på vissa saker. Det är då du når framgång.”

Har du något konkret exempel?
”Under bärgningsarbetet trodde jag inte att det skulle gå att bärga alla haveri­delar. Området var otillgängligt och ­rasrisken var stor. Men genom att planera med soldaterna och arbeta på bergets villkor kom vi på fiffiga idéer som till slut lät oss bärga nästan allt, även mänskliga delar.”

Som lekman tänker man att Försvarsmakten är en mycket hierarkiskt styrd organisation. Är det en myt?
”Hierarkierna finns, men ledarskapet i framför allt bergsverksamheten är väldigt annorlunda mot hur det har varit i Försvarsmakten tidigare. Det är delvis en generationsfråga: De äldre officerarna har fostrats av värnplikten och kalla kriget. Jag tror att vi yngre tar till oss det nya och ändå kan vara effektiva i verksamheten, då vi inte är fast i gamla rutiner.”

Andra har läst: Alla vinnarna på Chefgalan 2015

Läs mer: Läs mer om alla nominerade i kategorin Framtidschef 2015

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden