Bra med ilskna chefer

Ilska är ett vanligt motivationsredskap för brittiska chefer inom byggbranschen. Oavsett ålder använder sig cheferna av utskällningar för att få saker gjorda och lösa problem. Det visar en studie från universitetet i Liverpool som publicerats i vetenskapliga tidskriften Human Relations.

Forskarna djupintervjuade 19 platschefer i åldrarna 26 till 62 år som arbetade på fyra olika byggföretag runt om i Storbritannien. Ilska var ett sätt för dem att tydliggöra hierarkin i branschen. De använde den alltså främst mot medarbetare och byggmästare, inte mot arkitekter eller chefskolleger.

Frågor som framkallade vredesutbrott handlade framför allt om medarbetare som brutit mot skyddsbestämmelserna eller ljugit på jobbet.

Svaren från platscheferna tyder på att ilskan fungerar som pådrivande medel. Utskällningar leder till att jobbet blir gjort och att projektet framskrider.

Forskarna förklarar sambandet mellan vrede och positiva resultat med att byggbranschen är snabbrörlig, mansdominerad och utsatt för hård konkurrens.  Själva branschens natur formar därför chefernas beteende.

Tidigare forskning om sambandet mellan ilska och prestation på jobbet har kommit fram till att utskällningar inte leder till bättre resultat.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

chefer1
Kommunikation

4 toppchefer: Så hanterar du krisen – på bästa sätt

När förändringstakten ökar på företagen gäller det att ha en stark inre kompass. Inte minst behöver man kunna stå fast i sin värdegrund när det blir kris. Chef frågade några framgångsrika chefer om vilka fyra ledaregenskaper deras inre kompass snurrar runt.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

exp
Digital HR

Experten: Kollega som näthatar – här drar du gränsen

Krocken i sociala medier uppstår när arbetsgivarens intresse är ett annat än den anställdes inlägg. Det menar Paula Hogéus, expert inom arbetsrätt.
statsminister
Beslutsfattande

Betyg på varje statsminister: Från Palme – till Reinfeldt

Chefs egen sammanställning av sju historiska statsministrar kan ge en fingervisning inför valet.

tuffabesked
Kommunikation

Ge tuffa besked – här är 5 råd för att lyckas

Alla företag måste genomgå förändringar – stora som små. Ofta är det chefen som inför alla medarbetare måste ge informationen. Så här gör du för att lyckas.
aaaa-2
Arbetsmiljö

8 sätt: Så hanterar du en narcissist

Oavsett om det är chefen eller en anställd – en narcissistisk person kan vara en mardröm för arbetsplatsen. Här är 8 sätt att hantera situationen.

domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
pontus-3
Konflikthantering

Efter 20 år som vd – skrev bok om att göra misstag

Misslyckanden är naturliga i en förändringsprocess, skriver Pontus Bodelsson i sin bok Ledarskap för förändring. Där delar han generöst med sig av lärdomar och missar.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden