Bra med ilskna chefer

Ilska är ett vanligt motivationsredskap för brittiska chefer inom byggbranschen. Oavsett ålder använder sig cheferna av utskällningar för att få saker gjorda och lösa problem. Det visar en studie från universitetet i Liverpool som publicerats i vetenskapliga tidskriften Human Relations.

Forskarna djupintervjuade 19 platschefer i åldrarna 26 till 62 år som arbetade på fyra olika byggföretag runt om i Storbritannien. Ilska var ett sätt för dem att tydliggöra hierarkin i branschen. De använde den alltså främst mot medarbetare och byggmästare, inte mot arkitekter eller chefskolleger.

Frågor som framkallade vredesutbrott handlade framför allt om medarbetare som brutit mot skyddsbestämmelserna eller ljugit på jobbet.

Svaren från platscheferna tyder på att ilskan fungerar som pådrivande medel. Utskällningar leder till att jobbet blir gjort och att projektet framskrider.

Forskarna förklarar sambandet mellan vrede och positiva resultat med att byggbranschen är snabbrörlig, mansdominerad och utsatt för hård konkurrens.  Själva branschens natur formar därför chefernas beteende.

Tidigare forskning om sambandet mellan ilska och prestation på jobbet har kommit fram till att utskällningar inte leder till bättre resultat.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

myter1
Beslutsfattande

5 myter om ledarskap som experten krossar

Som chef är du högvilt för de som vill sälja på dig enkla lösningar på komplexa ledarskapsproblem. Men vad är myt och vad är sanning? Chefs ledarskapsexpert Leif E Andersson guidar dig förbi några vanliga fällor och missförstånd. 
inspirator
Annonssamarbete Chef + LinkedIn

Quiz: Vilken nätverkstyp är du på Linkedin?

Ditt nätverk är en framtida karriärförsäkring. Så tänk till kring hur du vill bygga det. Ett första steg är att skaffa koll på din nätverkspersonlighet på Linkedin. Gör vårt quiz här!
harksare
Arbetsmiljö

10 sätt att bemöta härskartekniker – på jobbet

Så gör du  för att uppmärksamma – och bemöta – det giftiga beteendet.
experterna-2
Beslutsfattande

Experterna: Så blir du en bättre chef

Ett nytt chefsår är här. Har du lovat att 2019 ska bli året då du stressar mindre, blir effektivare, rekryterar bättre och får jobbets lågpresterarare på banan igen? Bra! Våra experter ger dig några råd på vägen.
kritiken
Kommunikation

5 tips: Så kritiserar du chefen – utan att ni blir ovänner

Vissa problem är värda att föra upp till ytan. Men det finns några saker du måste tänka på när du ska leverera konstruktiv feedback.
byra
Arbetsmiljö

Hon blev utsatt för härskartekniker – i 3 år: "Ont i magen”

Nu har Anna-Karin Kask skrivit en bok i ämnet.

Helen Remnås, affärsutvecklingschef på Experis. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis

Sprida värderingar – chefens nya viktiga roll

Trenden är tydlig: chefer som vågar ta med sina värderingar in i ledarskapet har bäst möjlighet att förändra.  "Ledare behöver våga prata öppet om problem. Ta ställning", säger Helen Remnås på Experis.
cirkus
Beslutsfattande

Orädda chefer är mer framgångsrika

Hon myntade begreppet psykologisk trygghet och är nu aktuell med ny forskning i boken The fearless organization.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden