Bra med ilskna chefer

Ilska är ett vanligt motivationsredskap för brittiska chefer inom byggbranschen. Oavsett ålder använder sig cheferna av utskällningar för att få saker gjorda och lösa problem. Det visar en studie från universitetet i Liverpool som publicerats i vetenskapliga tidskriften Human Relations.

Forskarna djupintervjuade 19 platschefer i åldrarna 26 till 62 år som arbetade på fyra olika byggföretag runt om i Storbritannien. Ilska var ett sätt för dem att tydliggöra hierarkin i branschen. De använde den alltså främst mot medarbetare och byggmästare, inte mot arkitekter eller chefskolleger.

Frågor som framkallade vredesutbrott handlade framför allt om medarbetare som brutit mot skyddsbestämmelserna eller ljugit på jobbet.

Svaren från platscheferna tyder på att ilskan fungerar som pådrivande medel. Utskällningar leder till att jobbet blir gjort och att projektet framskrider.

Forskarna förklarar sambandet mellan vrede och positiva resultat med att byggbranschen är snabbrörlig, mansdominerad och utsatt för hård konkurrens.  Själva branschens natur formar därför chefernas beteende.

Tidigare forskning om sambandet mellan ilska och prestation på jobbet har kommit fram till att utskällningar inte leder till bättre resultat.

Relaterade artiklar

sokajobb
Karriär

Åldern – ett problem för jobbsökande 40-åringar

Vad är avgörande för vem som får jobbet vid en rekrytering?
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
scream
Arbetsmiljö

Få svenskar agerar på kränkande beteende

Skulle du säga ifrån om du ser kränkande beteende på jobbet? En ny undersökning visar att det är svårare än man kan tro när det väl kommer till kritan.
harksare
Arbetsmiljö

10 sätt att bemöta härskartekniker – på jobbet

Så gör du  för att uppmärksamma – och bemöta – det giftiga beteendet.
spakad
Arbetsrätt

Handelsforskare: Större risk att dagens VD:ar får sparken

En VD sitter kortare tid på sin post idag än på 70-talet. Men vad beror det egentligen på? Chef har pratat med forskare som menar att det finns flera svar på frågan.
tuffpress
Beslutsfattande

Forskare: Här är chefens vanligaste misstag i krissituationer

Svenska chefer är kompetenta, men får inte tid till att förbereda sig för kriser. Och när krisen väl kommer är pressen ofta orimligt hög med liten möjlighet till vila, visar en avhandling från Försvarshögskolan och Karlstad Universitet.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

elitsoldaten
Beslutsfattande

Elitsoldaten: Så leder du i krislägen

Ant Middleton, känd från sin medverkan i Skavlan, berättar om sina erfarenheter från krissituationer.