Böter ger bäst träningsresultat

Hållbarhet
Publicerad
Illustration: Lars Rehnberg

I ett program för överviktiga medarbetare sattes som mål att de skulle gå 7 000 steg om dagen. Den ena gruppen fick 14 kronor för varje dag som de klarade det uppsatta målet, men max 375 kronor.

Den andra gruppen fick i stället 375 kronor insatta på ett konto varje månad, men för varje dag de inte klarade av att gå 7 000 steg drogs 14 kronor.

”Det handlade om exakt samma summa pengar men resultatet skilde sig drastiskt åt”, säger forskningsledaren dr Mitesh Patel vid University of Pennsylvania till Medical Xpress.

”Vi vet att folk beter sig irrationellt, men på förutsägbara sätt. De svarar bättre på förlust än på vinst.”

De som riskerade att förlora pengar om de inte uppnådde sitt dagliga mål tränade nästan dubbelt så mycket som den grupp som inte fick belöning. De som fick betalt för varje gång tränade 35 procent av gångerna.

Mer forskning: Mer hållbart ledarskap om vd:n har en dotter

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden