bjorn_effektfull1800_artikel

Bli effektfull – istället för bara effektiv

Titta på hur chefer gör –  istället för att lyssna på vad de säger att de gör.  Nya boken Effektfull är en ögonöppnare. ”Här visas den osminkade verkligheten av ledarskapet”, säger redaktör Björn Hedensjö, som sammanfattat den för Chefbokens prenumeranter.

Chefers beteende sätts under lupp av KTH-forskaren Simon Elvnäs. Han har i sin forskning filmat flera hundra chefer och närstuderat vad de faktiskt har för sig. Utifrån det levererar han en rad intressanta insikter och slutsatser i sin första bok, Effektfull. Här finns också en användbar och konkret verktygslåda för chefer som vill vässa sitt ledarskap.

I boken lyfts ett alternativ fram till det som är många chefers favoritbegrepp: effektivitet. Släpp lite på effektivitetskraven i ditt ledarskap och satsa mer på att leda effektfullt, menar Simon Elvnäs.

Läs mer: KTH-forskaren: ”Chefer leder inte som de tror”

Att vara effektiv är att hinna med många saker på kort tid. Att vara effektfull är att istället få ut största möjliga effekt av den arbetsinsats man gör.

Målet med boken är att visa vad som gör en ledare effektfull. Simon Elvnäs lägger fram en ny modell för ett effektfullt ledarskap. I stället för att göra mer av allt ska chefen göra mindre, men göra rätt.

5 frågor om nya boken Effektfull

Chefs redaktör Björn Hedensjö har sammanfatta boken Effektfull till 19 minuters läsning eller lyssning, för Chefbokens prenumeranter. Här svarar han på frågor om boken.

Bokens författare Simon Elvnäs driver ett forskningsprojekt på KTH och är forskare. Hur märks det i boken?

”Även om boken baseras på solid forskning så drar den åt det populärvetenskapliga hållet. Den är praktiskt inriktad med många exempel och tips för chefer.”

Missa inte: Vill du också läsa ”Effektfull” på bara 19 min? Prenumerera på Chefboken!

Du gillar boken, varför?

”De delar som bygger på konkreta iakttagelser är mycket intressanta. Forskningen bygger på 3000 filmer av 500 chefer och sedan har forskarteamet räknat på hur de beter sig. Det leder till en rad iögonfallande och rätt häftiga siffror. Till exempel en studie där det visat sig att cheferna egentligen bara styr över 35% av sin tid medan 65% är reaktiv eller händelsestyrd.”

”Dessutom blir chefer störda i sitt eget arbete omkring 150 gånger per vecka och får 500 frågor per vecka. De byter aktivitet ideligen och det blir ställtider mellan alla avbrott och där finns vinster att göra.”

Vem kan ha nytta av boken?

”Den bör definitivt läsas av chefer, men alla kan känna igen sig i den och få lite insikt i hur man förändrar och förbättrar sin situation. Genom metoden de använder får man en bild av den osminkade verkligheten genom direkt observation istället för enkäter.”

Boken innehåller flera tips och verktyg verkar de bra?

”Ja de är användbara och konkreta, med beskrivningar av hur man till exempel bör schemalägga möten och kan förändra olika forum. Den här forskningen visar hur effektivt det kan vara att ändra sin stil som chef och vara mer proaktiv. Det tror jag kan ge flera chefer en tankeställare. Tydliga chefer slipper många frågor, och avbrotten minskar.”

Ibland går ju tipsen emot invanda beteenden hur hanterar man det?

”Där ger Simon Elvnäs flera tips, bland annat på tillfälliga förstärkare där man lockar med en morot första gången, för att testa det nya. Sedan kan man i bästa fall själv upptäcka och se sitt eget beteende.”

Text: Jan Lindroth

Missa inte: Chefboken sammanfattar den viktigaste ledarskapslitteraturen – lyssna eller läs på 19 min

Relaterade artiklar

contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
20 procent av medarbetarna står för 80 procent av sjukfrånvaron. Det är där hälsoarbetet ska fokuseras, menar Lars Roth på MedHelp. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Upptäck riskbeteenden som förvarnar om sjukskrivning

Chefer missar – helt i onödan – riskbeteenden som varnar för att medarbetare riskerar att bli långtidssjukskrivna.
Med rätt stöd kan det undvikas.
”Sjukfrånvaro behöver angripas utifrån data – inte magkänsla”, säger Lars Roth på Medhelp.

bokhylla-content
Chefboken

Experten: Här är de viktigaste ledarskapsböckerna 2018

Skaffa dig koll och imponera med insikter. Här är ledarskapsböckerna som alla chefer borde ha koll på 2018.
cb4_contentartikel1
Chefboken

Boken som ger chefen perfekt tajming

För komiker och ledare kan timing vara allt. Ta rätt beslut och gör rätt saker – vid rätt tillfälle. Nu har Daniel Pink, en av världens mest inflytelserika ledarskapstänkare, tittat närmare på vad som gör att du träffar rätt.

ray_dalio_chefboken_webb-2
Chefboken

Principer för framgång - från en som vet

Går det att strukturera och systematisera allt till regler för hur du ska leva och vara i livet och på jobbet? Ja, menar Ray Dalio och berättar om sina livsregler och rättesnören i boken Principles. Han har själv testat och utvecklat dem till appar i sitt framgångsrika företag Bridgewater, världens största hedgefond.

startupmodellen
Chefboken

Så kopierar du startupvärldens bästa knep

Eric Ries, startup-guru och författaren bakom den globala försäljningssuccén ”The Lean Startup” är aktuell med en ny bok – ”Startup-modellen”. Den här gången vill han hjälpa traditionella företag att plocka det bästa från startupvärlden
Visa hjärta som chef. Petra Spranger, HR-chef på Fastighets AB Balder, vill visa empati och omsorg om medarbetare – både på jobbet och privat. Foto: Anna Rehnberg
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Får friskare medarbetare – med empatiskt ledarskap

”Vi vill kunna stötta medarbetare när det händer något i privatlivet”, säger HR-chef Petra Sprangers på fastighetsbolaget Balder. Där har empatiskt ledarskap, med fokus på hela hälsan, blivit en nyckel till engagerade medarbetare.