Bli av med den osynliga stressen

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Stressfälla 1: För mycket att göra

Lösning: Om din arbetsbelastning känns för hög är det dags att skriva upp alla uppgifter som ingår i ditt jobb och sedan gå igenom listan med din chef. Förbered dig och håll humöret uppe under diskussionen. Föreställ dig att ni pratar om någon annan medarbetare. Hur mycket tid är rimligt att lägga ned på respektive uppgift? Ryms det inom en normaltjänst? Förhoppningsvis inser din chef att någon eller några uppgifter måste bort.

Stressfälla 2: Otydliga roller

Lösning: Hör med din egen chef vem du förväntas rapportera till. Om du inte vet vem som är din chef kan du kolla med facket hur organisationen ser ut.

 

Stressfälla 3: Otydliga mål

Lösning: Du måste veta vad du förväntas göra i din tjänst. Annars kan du inte prestera önskat resultat eller prioritera mellan arbetsuppgifterna. Kräv därför en arbetsbeskrivning, det tjänar både du och chefen på. Genom att tillsammans med chefen skriva ihop en arbetsbeskrivning ökar också chansen att påverka hur ditt jobb ska läggas upp. Komplettera gärna beskrivningen med ett psykologiskt kontrakt med övriga överenskommelser, till exempel hur ni ska bete er på arbetsplatsen.

Stressfälla 4: Dåliga chefer

Lösning: Här är det svårt att påverka. Oftast är det bäst att sluta, åtminstone på den avdelningen. Om du har en dålig chef närmast dig och är beroende av honom eller henne ska du givetvis först ta ett ärligt samtal med din chef och försöka att göra tydligt vad du vill ändra på. Men om ingenting händer ska du inte stanna kvar. Chefer som inte tar sitt ansvar att leda och fördela arbetet är en hälsofälla. En studie från Utvecklingsrådet visar till exempel att medarbetare till abdikerande ledare mår dåligt. De saknar konkret inflytande, de saknar tillfredsställelse och de blir oftare sjuka.

Stressfälla 5: Begränsade befogenheter

Lösning: Ansvar ska alltid följas av befogenheter, det vill säga en tydlig rätt att handla och fatta beslut.  Annars kan du inte fullgöra dina arbetsuppgifter. Prata med din chef och kräv tydliga befogenheter och mandat.

Stressfälla 6: Stökig arbetsmiljö

Lösning: Om du sitter i en högljudd eller stökig arbetsmiljö kan du ta upp saken med skyddsombudet. Kanske är redan förändringar på gång? Ta också upp saken med din chef och berätta att du ser det som ett problem. Men kom även själv med ett förslag på lösning, då har du större chans att få gehör för dina invändningar. Säg till exempel att ni kan sätta upp skärmar som ger ljudskydd, eller att ni kan gå till tysta rum när ni ska ringa. Hitta arbetsro – stäng dörren till ditt rum, stäng av mobilen.

Stressfälla 7: Förändringar i organisationen

Lösning: Anställda på organisationer och företag som går igenom stora förändringar mår ofta dåligt. Förändringar är stressande. Det betyder inte att man kan låta bli dem. Be din chef att informera så mycket som möjligt, även när det bara gäller småsaker. Information är bästa medicinen mot oro vid förändring.

Stressfälla 8: Problem i privatlivet

Lösning: Många oroar sig för privatlivet när de är på jobbet och för jobbet när de är hemma. Det är en given stressfälla. Träna dig i att mentalt vara på en plats i taget. Var inte rädd att söka hjälp utifrån om dina problem blir övermäktiga.

Stressfälla 9: Medarbetare med problem

Lösning: Det är visserligen inte ditt ansvar att engagera sig om du har en medarbetare med privata problem, men som medmänniska är det svårt att låta bli. Tänk bara på att sätta gränser. Inget blir bättre av att du går ned dig av andras problem.

Stressfälla 10: För lite tid

Lösning: Enligt professor Bodil Jönsson som skrivit ”Tio tankar om tid” så är tid det enda vi säkert har. Men så känns det inte alltid när vardagen ska gå runt med bara 24 timmar per dygn. Det finns dock tid att tjäna.
•    Du kan löneförhandla dig till tid genom att be chefen om en extra semestervecka i stället för högre lön.
•    Du kan sluta slösurfa. Sluta gå in på facebook, läsa kvällstidningarna på nätet med mera.
•    Du kan säga nej. Tänk på syrgasmasken i flygplan, du måste först ta på dig masken själv för att sedan kunna hjälpa andra. Om du aldrig säger nej när dina medarbetare ber om hjälp går du till slut under själv. Om din chef vill ge dig mer jobb ber du om prioriteringshjälp. Fråga vad du ska lägga mindre tid på eftersom du inte hinner med allt.

Källa: Artikeln kommer från AmeliaChef, ett samarbete mellan tidningen Amelia och Chef. 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden