jan_carlzon-3

Bästa chefsböckerna i jul

lar-johan_jarnheimerLars-Johan Jarnheimer, styrelseordförande Eniro, blivande styrelseord­förande Ikea:
”Jag läser bara styrelsematerial just nu. Men från tid till annan har jag mer tid för böcker. Framför allt läser jag när jag flyger. Big bang disruption – business survival in the age of constant innovation (Larry Downes och Paul Nunes, Penguin Books) läste jag hyfsat nyligen.”

 

Peter Wolodarski, chefredaktör Dagens Nyheter:
”Just nu läser jag Stoner (John Williams, Natur och Kultur). Jag slukar det mesta. Det är viktigt inte minst när man skriver själv att läsa bra skribenter för att hålla uppe språket.”

 

Jan Carlzon, företagsledare, före detta koncernchef SAS:<
”På nattduksbordet just nu ligger Mannen utan ansikte om Putin (Masha Gessen, Brombergs förlag). Det var som KG Bergström sa att ’när du läst den här kan du inte säga att du inte visste’. Sedan vill jag rekommendera Det händer när du vilar av Tomas Sjödin som är pastor i Göteborg (Libris förlag). Den handlar om vikten av att ta pauser för att orka.”

 

Micael_dahlenMicael Dahlén, professor på Handelshögskolan, författare:
”Jag kan rekommendera Sleep donation – a novella (Karen Russell, Atavist books). Den handlar om vad som kan hända när vi jobbar 24 timmar om dygnet.”

 

 

caroline_walerud

Caroline Walerud, vd Volumental, årets super­talang 2013:
”Jag läser Poor economics – a radical rethinking of the way to fight global poverty (Abhijit Banerjee och Esther Duflo, Public Affairs). Den handlar om hur fattiga människor tar beslut. På en mikroekonomisk nivå som jag kan känna igen mig själv som småföretagare i. Jag får göra avvägningar varje dag.”

Skärmdump från UNT.se Skärmdump från UNT.se

Hanna Stjärne, vd och chefredaktör UNT-koncernen, blivande vd SVT:
”Just nu läser jag Kanada (Richard Ford, Brombergs), en berättelse att sugas in i. Också Beckomberga – ode till min familj (Sara Stridsberg, Albert Bonniers förlag) som suggestivt och lyriskt lyfter fram utanförskap och en av våra stora samhällsfrågor.

Och så läser min dotter och jag om en av våra favoritböcker: Sandvargen (Åsa Lind, Rabén och Sjögren).”

 

Dan Eliasson, general­direktör Försäkringskassan, blivande rikspolischef:
”Jag kan tipsa om Klingsor (Torgny Lindgren, Norstedts). Det är alltid njutbart att förtrollas av magin från Norrlands inland. Jag hinner läsa några skönlitterära böcker i månaden, ibland tvingar jag mig igenom någon facklitteratur också. Men de är ofta ganska tråkiga.”

 

Relaterade artiklar

boosta
Hälsa

Forskning: Boosta dig i naturen – 2 timmar per vecka räcker

Har du planerat din sommar? En god idé kan vara att vistas i naturen, visar svensk-brittisk forskning.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

semester13
Hälsa

Experten: Varva ner till semestern – 6 råd för att lyckas

Här är råden för att komma ner i varv inför din semester.
guna
Hälsa

Studie: Sov bättre – gunga dig till sömns

Sommarljuset kan störa nattsömnen.
stressade
Arbetsmiljö

Slår larm: Stressen på jobbet ökar – kvinnor värst drabbade

Stressen på svenska arbetsplatsen ökar. Och kvinnor är den grupp som är värst drabbad.
trotter-3
Hälsa

WHO erkänner utbrändhet som diagnos

Utmattningssyndrom eller utbrändhet får nu officiell status som diagnos av världsorganisationen.
no-technology-chefboken-digital-minimalism
Hälsa

Digital minimalism ger dig kontroll över din tid

Ny teknik är i sig varken bra eller dålig, men för många har skärmanvändandet blivit något som försämrar livet snarare än tvärtom. Det ställer sig i vägen för lugn, fokus, glädje och sunt beslutsfattande — allt nödvändiga delar av ett framgångsrikt chefsskap, både på och utanför jobbet.
sommarkansla1
Hälsa

8 bevisade sätt att förlänga din semesterkänsla

Tar din semester slut för fort?