”Vi måste prata om misstag utan att leta syndabockar”
För att främja lärande, samarbete, engagemang och innovation är psykologisk trygghet i organisationen avgörande. Det skriver Louise Bringselius, docent i organisation och ledning och forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, i sin nya bok Psykologisk trygghet – att välkomna den som utmanar.
Vad är viktigast för att skapa den psykologiska tryggheten?
”Vi måste prata om misstag utan att leta syndabockar. Vi ska leta upp misstagen utan att dramatisera och i stället lära av dem. Visst kan det hända att medarbetare tagit orimliga risker, saker som kan få svåra konsekvenser, där behöver man absolut markera. Men man ska se det som att man har en repertoar av strategier för att hantera misstag och kunna gå in i det andra rummet, där det är fokus på att vi förlåter fel och misstag.”
Hur kan organisationen underlätta?
”Vi behöver skapa maktstrukturer där vi möts som jämlikar och rum där vi kan prata med varandra utan den rädsla som titlar kan skapa. Även om du som chef är inkluderande och har en låg maktdistans kommer det alltid att finnas medarbetare som inte vågar prata. Det är viktigt att låta människor komma till tals utan att låta beslutslinjen hindra, där man till exempel får prata med chefens chef.”
Hur hanterar jag som chef att jag då kan få kritik?
”Det här kräver ett stort mått ödmjukhet i ledarskapet. Många chefer har blivit fostrade med att man måste ha alla svaren, men man måste inte ha det. Chefskapet är också något som utvecklas i samspelet med medarbetarna. Man samskapar en god relation och där behöver båda få feedback från varandra. Jag måste också kunna fråga hur jag som chef kan utvecklas och bli bättre.”
Har du exempel på var man är bra att skapa psykologisk trygghet?
”Tech-sektorn är en föregångare, för där jobbar man väldigt teambaserat. Man rör sig mellan olika projekt och team och det spelar inte jättestor roll vilken nivå man är chef på. Det blir inte lika mycket konkurrens mellan experter och chefer, utan ett samspel.”
Vad kan vara ett bra första steg för att få mer psykologisk trygghet?
”Börja med att avdramatisera fel och misstag genom att ha sittningar där man berättar om misstag man har gjort. Där kan chefen kan gå före och berätta om sina misstag. Det händer något i gruppen. Om man bara pratar och ritar upp punktlistor och värdeord, då händer det inte så mycket. Man kan också hylla årets misstag – vilket har man lärt mest av?”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.