Veckans trendspaning: Vad ska arbetsgivarna göra med alla corona-valpar?

”Jaså har du också blivit med corona-valp?” frågar vi numera varandra på redaktionen. Och det är inte bara vi. Husdjursförsäljningen har gått upp så mycket att det till och med råder smådjursbrist på vissa håll.

Karriär
Publicerad
Vad gör vi av alla corona-valpar när vi återgår till kontoren?

För ja, under coronakrisen har försäljningen av husdjur ökat lavinartat. ”Folk står i veckor i kö för att köpa sig en hamster” sa Petra Levin Engblom till SVT i våras.

Ensamma äldre som behöver sällskap och att den som jobbar hemma har större möjligheter att ha djur nämns som orsaker.

Även djurförsäkringsbolaget Agria märker av fenomenet: Under våren ökade antalet försäkringar på kanin, marsvin och fågel till djurförsäkringsbolaget Agria med 30 procent, berättar de i en artikel i DI. Sverige har nu störst andel försäkrade husdjur i hela Europa.

För chefer och arbetsgivare gäller det att fundera på vad som händer vid återgången till kontoren: får anställda ta med sig husdjuren till jobbet?

Bonustrend: ”Äldre” – både riskgrupp och entreprenörer

Aldrig har vi väl delat in människor utifrån ålder så mycket som detta år, när ”äldre” och ”över 70” blivit synonymt med riskgrupp. Men seniorer nämns också i många andra sammanhang: i november kommer pr-konsulten John Mellkvists bok ”Välj din ålder” ut. Mångåriga krönikören Britta Svensson gick i pension från Expressen, men fångades snabbt av Aftonbladet – för att skriva för målgruppen pensionärer. Och i en artikel i New York Times berättar amerikanska Mary Anne Hardy, 65, hur hon tänkte pensionera sig men istället blev entreprenör och startade verksamhet för andra i samma ålder. Mary Anne Hardy säger att det är en fördel att hon är i samma ålder som kunderna.

Under 2019 var cirka 25 procent av nya entreprenörer mellan 55 och 64 år, en ökning med 5 procentenheter från tidigare år. Och marknaden är stor: 2015 spenderade personer över 50 år 5,6 biljoner dollar på varor och tjänster, enligt New York Times.

Bonustrend: Hackare kom åt Trumps lösenord – genom att gissa

För några veckor sedan blev Sveriges radios twitterkonto hackat, och ett antal obscena inlägg postades innan de kunde sätta stopp. Och i veckan rapporterade The Guardian att säkerhetsexperten Victor Gevers säger sig ha kommit in på Trumps twitterkonto genom att gissa sig till lösenordet. Han lyckades på femte försöket, berättar han, samt att lösenordet var ”maga2020!”, en förkortning av Trumps välkända slagord ”Make America Great Again”.

Och distansarbetet är ännu en riskfaktor: En av sju distansarbetare har inte koll på vilka appar och programvaror som är godkända av IT-avdelningen, enligt Prevent. Och för några veckor sedan gick MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ut med extra information om it-säkerhet för den som jobbar hemma. Så det här är en fråga alla chefer och ledare – från it-managers till USA:s president – kommer att behöva lägga pannan i djupa veck inför framöver.

 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.