Åtta luriga fällor om du blir mentor

Karriär
Text: Redaktionen
Publicerad

Mentorskapet är en process där två personer arbetar med att utveckla den enes, adeptens, potential. Att även mentorn får ut mycket av relationen är en bonus.

Adepten spelar huvudrollen, mentorn har en viktig, men dock, biroll. Som mentor ska du inte bara heja på. Om adepten till exempel oroar sig inför en viss uppgift, ska ni tillsammans söka efter orsaken.

Kanske anar du som mentor en svag punkt hos adepten? Våga sätta fingret på den, släta inte över eller blunda för sådant du tror kan vara ett hinder för adeptens förmåga att nå sina mål eller lösa ett problem.

Ibland är det svårt att dra gränsen mellan mentorskap och terapi. Man kan beskriva skillnaden så här: Mentorskapet har fokus i arbetslivet, gör en loop in i privatlivet för att sedan komma tillbaka till arbetslivets vardagssituationer. Terapi har fokus i privatlivet och kan göra en loop in i arbetslivet, men kommer sedan tillbaka till privatlivet.

Det kan hända att du som mentor märker att adepten har personliga problem som ligger utanför yrkesrollen. Det kan handla om familjen, alkoholproblem, ångest, sömnsvårigheter eller något annat. Tänk då på att du inte är terapeut och att din adept kanske behöver annan professionell hjälp.

I de flesta mentor-adeptrelationer är det du som mentor som är den erfarne – men det är inte du som ska ge svaren. Du ska ställa frågorna som får adepten att tänka ett varv till, även om du tycker eller tror att du har svaret. Ibland handlar din roll om att vara den som bekräftar det adepten känner på sig är rätt.

Om det känns svårt att inte få leverera färdiga lösningar kanske du ska fundera på hur du själv agerar som chef? Är det du som ger svaren och fixar lösningarna när dina medarbetare kommer med sina problem? Tror du att det får dem att utvecklas och växa?

Det är lätt att känna sig smickrad om man får en förfrågan om att bli mentor. Men mentorskapet kan få konsekvenser som du inte förutsett, fallgropar som du bör vara medveten om.

Som mentor bidrar du med din tid och ditt engagemang. Belöningen är förhoppningsvis den glädje det är att se en annan människa utvecklas.

Och inte att förglömma – att du själv utvecklas och blir en bättre chef! 

Åtta luriga mentorfällor

1. Föräldrafällan. Du är inte mamma eller pappa och mentorskap handlar inte om uppfostran. Respektera att adepten har sina egna värderingar. Mentorskapet är en relation för lärande, inte för lydnad.
2. Påjagarfällan. Mentorns ambitioner för adeptens utveckling är större än adeptens egna. Lyssna av och låt adepten bestämma förutsättningar och tempo!
3. Snällfällan. Att hålla med och vara hygglig leder inte framåt. Du är inte mentor för att bli omtyckt. Våga utmana adepten och ställ även de obekväma frågorna.
4. Chefsfällan. Du löser adeptens problem och fattar beslut – precis som i ditt jobb som chef. Håll tillbaka din iver, låt adepten få tid att komma fram till egna lösningar.
5. Curlingfällan. Adepten vill ha din syn och dina råd på varje mått och steg. Men som mentor har du inget facit, adepten måste själv ta ansvar, även för sina misstag.
6. Kärleksfällan. Är du och din adept av olika kön kan det uppstå spekulationer. Var extra tydlig mot omgivningen med vad mentorskapet innebär. Och om det uppstår ljuva känslor – avsluta mentorskapet direkt!
7. Tidsfällan. Dina medarbetare kan känna avundsjuka om de upplever att du har tid med din adept, men inte med dem. Var noga med att berätta om förutsättningarna för ditt åtagande.
8. Mysfällan. Mentorträffarna utvecklas till trevliga sammankomster i stället för utvecklande dialog som bär framåt. Småprat är okej, men låt det inte ta över.


Fotnot:
Artikeln är hämtad ur pocketguiden »Mentor&adept« som följde med Chef nr 2 2010.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.