Vad gör sportchefen utan sport?
Tävling efter tävling ställdes in på grund av corona, och SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson blev nervös. Hur skulle de fylla tablån? Men både hon och redaktionen visade sig sitta på en guldgruva av nya idéer.
Hon försöker tygla sig själv och inte vara på den fysiska arbetsplatsen. Trots att hon älskar att hänga runt på sportredaktionen i tv-huset. Givet restriktionerna jobbar hon och hennes medarbetare hemma så mycket som möjligt. Men när sändningsskylten tänds behöver medarbetarna vara på plats. Och SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson slits i sin lojalitet mellan att finnas för dem som är i studion, på nyhetsgolvet och dem som sitter hemma.
Denna vår, sommar och höst har alla hennes bollar kastats upp i luften. Samtidigt.
I slutet av mars stod sportredaktionen redo inför säsongens sista sändning av Vinterstudion. De skulle rapportera från skidskytteavslutningen i Holmenkollen, längdtävlingarna i Canmore och alpina världscupfinalen i italienska Cortina.
Men så ställdes så gott som all idrott in – eller flyttades fram.
”Jag satt med en röd penna och strök sändning efter sändning i tablån, tills det var slut på idrottsevenemang. Bandyfinalerna på Studenternas i Uppsala var det enda som blev kvar men inför tomma läktare”, berättar Åsa Edlund Jönsson över Zoom.
Hon fick då frågan från divisionschefen Anne Lagercrantz: Kan ni göra något annat?
Klart vi kan, svarade Åsa Edlund Jönsson och började skissa på ett helt nytt programformat – Helgstudion. Fem dagar senare hade de ett direktsänt nyhets- och samhällsprogram.
”Sex timmar varje helg! Det är fantastiskt att vara chef för ett gäng som inte bangar på en utmaning – och kan switcha från sport till att bevaka ett nedstängt samhälle. Samtidigt som vi ändå bevakade sporten för att täcka hur den påverkades av coronakrisen. Fördjupade sportjournalistiken med granskningar och kom på att det gick att sända gamla grejor i nytt format. Vi sände fotbolls-VM från 1994 tre helger på raken och lyckades få fler tittare den här gången än som tittade när det sändes 1994.”
Hon har inte korttidspermitterat några anställda, inte heller haft svårt att motivera sina medarbetare att hugga i lite extra.
”Det har varit och är fortfarande en intensiv period som verkligen utmanat min och redaktionens kreativitet. Det har krävt långa dagar. Jag har inte haft mycket tid till eftertanke men det har visat sig nu i kristid att alla mina år som chef har varit en bra grundträning.”
Sedan hon blev sportchef för fem år sedan har hon lagt mycket tid på att jobba ihop sitt team kring hur man ska vara mot varandra för att bli ett vinnande lag. Hon har också arbetat för jämställd sportbevakning och jämställd fördelning bland både chefer och anställda på SVT Sport, vilket ledde till att SVT Sport i februari förra året fick Jämställdhetspriset och Åsa Edlund Jönsson själv blev utnämnd till Årets Mediaamazon 2020.
Från första sekund när pandemin slog till har alla hennes medarbetare ställt upp. Eftersom kollegerna på SVT Nyheter var hårt belastade gick en tredjedel av sportgänget in och jobbade med nyheter i stället för sport, bland annat producerade de Folkhälsomyndighetens presskonferenser och gjorde nyhetsinslag för Rapport och Aktuellt. En tredjedel jobbade med de nya programsatsningarna och en tredjedel var kvar och jobbade med nyhetsbevakningen av sporten.
”Alla medarbetare insåg allvaret snabbt och svarade dessutom an på ledningens önskan om att tömma kompberg och sparad semester. Det har inte varit något som helst gnissel eller knorr. Alla har velat bidra.”
Även om många av idrottsevenemangen har börjat komma igång igen ställs en del in eller skjuts på framtiden. Planeringen är minst sagt flytande.
”Även om andra arbetsplatser börjar hitta tillbaka till någon vardag är vi inte där än. Samtidigt har vi fått mer än normalt att göra eftersom utvecklingssamtal, målarbete, vidareutveckling och förhandling om stora sporträttigheter måste pågå vid sidan om allt extra arbete som pandemin orsakar.”
Den första tiden arbetade hon framför allt med krishantering och medarbetarna fick snarare en energiboost av de framgångsrika nya satsningarna. Men under hösten kände Åsa Edlund Jönsson att den fortsatta pandemin hade börjat äta av den energiinjektion som varit. Hon flaggade för ledningen att de inte skulle bli ledsna om det inte blev ett jättebra resultat i medarbetarundersökningen i september men det visade sig att de gått framåt. Medarbetarna var mer engagerade än tidigare.
”Utmaningen kommer nog nu. Det kommer att bli några avgörande månader när pandemin fortsätter – och jag har inget facit på hur jag motiverar medarbetarna. Men jag försöker vara en närvarande ledare, håller redaktionsmöten varannan vecka, mejlar och sms:ar för att peppa och stötta. Jag försöker vara lyhörd, fatta nya beslut. Jag uppmuntrar medarbetarna att ifrågasätta besluten samt att komma med tips och förslag, utan att jag för den skull slutar att fatta beslut. Vi måste också fortsätta att hjälpas åt och berömma varandra. Och det måste även ske mellan medarbetarna, jag kan inte ensam bära det.”
Kan man kräva att medarbetarna går för full maskin nu när pandemin är så långvarig?
”Man kan förvänta sig att alla ska göra så gott de kan. Sedan är inte alla på toppen av sin förmåga hela tiden. Vi har alla våra ’ups and downs’, men om alla gör så gott de kan kommer laget att bli framgångsrikt oavsett. Ett starkt lag har råd med en spelare som inte är i form under en period, men det kan inte vara samma personer hela tiden, utan man måste växeldra.”
Och du själv, vad gör du för att orka motivera dig själv?
”Det är inte läge att som chef tappa engagemang och motivation nu. Det är nu man ska vara som bäst. Jag förväntar mig att mina medarbetare ska göra sitt bästa, och då ska mina medarbetare kunna förvänta sig det av mig. Jag har dessutom tur med min personlighet. Saker och ting ligger inte och gnager i mig, jag får inga riktigt djupa dippar utan studsar snabbt tillbaka upp på banan när jag möter motgångar. Dessutom har jag bra support i min man och mina två döttrar. De har stor förståelse för att jobbet tar mycket tid så det blir inget tjafs på hemmaplan. Sedan försöker jag prioritera mig själv, cyklar motionscykel som en tok när jag tittar på våra sändningar. Det är välgörande att röra på sig, rensar systemet – det är viktigt att investera i sig själv.”
Fakta: Åsa Edlund Jönsson
Gör: Sportchef SVT.
Ålder: 47.
Bor: Stockholm.
Familj: Man och två döttrar.
Karriär: Sportjournalist, Sveriges första kvinnliga ishockeykommentator. Utvecklingschef, onlinechef, samt projektledare för OS, Sportspegeln och SVT:s valsatsningar. Första kvinnliga sportchefen på SVT 2016. Tilldelades priset Årets Mediaamazon 2020.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.