Undersökning: Sex av tio går sjuka till jobbet
Vi är mitt i vabruari och kurvan över fall av influensa och kräksjuka håller på att nå sin kulmen. Och enligt en ny undersökning riskerar smittor som dessa att spridas på våra arbetsplatser alldeles i onödan. Sex av tio svenskar säger nämligen att de går tillbaka till jobbet innan de blivit helt friska.
Smittspridningen under den kyliga delen av året beror både på att vi umgås tätare inomhus, men också på att partiklar stannar i luften längre utomhus, innan de faller till marken. Men till stor del beror den också på mänskligt beteende.
Och att gå tillbaka till jobbet när man fortfarande är sjuk, vilket 59 procent gör enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av Apotek Hjärtat, är inte att rekommendera. Något fler kvinnor än män känner sig manade att återvända till arbetet trots sjukdom.
”Det kanske kan kännas som en sympatisk gest att komma in till jobbet för att inte lägga över extra arbete på sina kollegor, trots att man borde ligga hemma och vila.”
”Men med tanke på att vi är så mottagliga för smitta under den här tiden av året, och att exempelvis influensa och vinterkräksjuka lätt sprids, är det mer solidariskt att stanna hemma till dess att man är frisk”, säger chefsapotekare Annika Svedberg enligt ett pressmeddelande.
Vårdguiden rekommenderar att man efter vinterkräksjuka är hemma minst ett dygn utan symptom – för barn i förskoleåldern gäller två dygn.
Influensa smittar redan innan sjukdomen bryter ut, men smittorisken kan fortsätta så längen den smittade känner sig dålig – så länge man gör det bör man alltså stanna hemma för att undvika att smitta andra.
Och du ska inte tro att dina kollegor inte märker något. Undersökningen, som bygger på 1000 svar från Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel, visar också att 47 procent under senaste året irriterat sig på att någon kollega kommit tillbaka till jobbet sjuk.
”Idag arbetar många i nära kontakt med varandra, till exempel i öppna kontorslandskap, därför blir vi extra känsliga för smitta på arbetsplatsen”, säger Annika Svedberg.
7 tips för att undvika smittspridning
1. Tvätta händerna ofta och noggrant.
2. Pilla inte i ögon, näsa och kring munnen i onödan.
3. Hosta eller nys i armvecket.
4. Undvik nära kontakt med sjuka.
5. Kom ihåg att handsprit endast är ett komplement – tvål och vatten är viktigast.
6. Håll rent i omgivningen – särskilt viktigt för gemensamma ytor som handtag och tangentbord.
7. Vistas mycket utomhus.
Källa: Apotek Hjärtat/Vårdguiden
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.