Två av tio trivs inte på jobbet

Nästan 20 procent är missnöjda med hur de har det på jobbet. Hälften tycker att de har det ”helt okej”. Det visar en färsk undersökning av hur svenskarna trivs på arbetsplatsen.

Arbetsmiljö
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En bulldog lutar huvudet mot ett skrivbord och ser deprimerad ut.

Det är rekryteringsplattformen Workspace Recruit som har låtit undersökningsföretaget YouGov fråga 1010 svenskar hur de trivs på sin arbetsplats. Nära en femtedel, 19 procent, av de som har anställning trivs inte. Av dessa uppger fem procent att de vantrivs. Knappt hälften säger att de aktivt söker nytt jobb eller är villiga att söka nytt jobb.

”Detta är en illavarslande situation för svenska arbetsgivare. Dessutom har pandemin satt fart på svenskars tankar kring hur de ser på sin roll och arbetsplats. Mycket talar just nu för att det kommer ske stora rörelser på arbetsmarknaden. Därför är det extra viktigt för arbetsgivare att veta vilka verktyg som är viktigast för att behålla och attrahera kompetent personal”, säger Jenny Sandén, marknadschef på Workspace Recruit.

Trivs du på din arbetsplats idag? Svaren i procent:

Ja, jag trivs mycket bra – 32%

Ja, jag trivs helt ok – 49%

Nej, jag trivs inte särskilt bra – 14%

Nej, jag trivs inte alls – 5%

Workspace Recruit tipsar: Så behåller du kompetens

  1. Tydligt ledarskap. Tydligt ledarskap handlar mycket om hur man kommunicerar och förmedlar budskap. Att vara inkännande och tillgodose de anställdas behov är en motivation som krävs för att få dem att trivas.
  2. Öppen dialog. Inom en organisation är det viktigt att ha högt i tak, en uppmuntrande miljö samt att relationen mellan ledarskapet och medarbetare bygger på ömsesidigt förtroende.
  3. Gemensamma mål. Det är viktigt att sätta gemensamma mål tillsammans med dina medarbetare. Sätt rimliga mål som är förankrade i medarbetarens ambition. Följ upp regelbundet och utvärdera prestationen. 

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden