Trump vs Harris: Vilken ledarstil vinner presidentvalet?

Pluskund

USA-valet Donald Trump eller Kamala Harris? Den 5 november bestämmer amerikanerna vem som blir USA:s nästa president. Men hur står det egentligen till med kandidaternas ledaregenskaper? Chef bad USA-experten Andreas Utterström titta in bakom kulisserna och ge sina personliga betraktelser. Han hittade två koleriska mobbare som får medarbetarna att gråta.

Ledarskap
Publicerad
Kamala Harris vs Donald Trump

Barack Obama konstaterade en gång att det är något fel i huvudet på amerikanska presidentkandidater.

Att se sig själv i spegeln och tänka att det är rimligt att den här personen blir mäktigast i världen säger något om självbilden.

Samtidigt är ett oversize-ego nödvändigt för att kasta sig in i en presidentvalskampanj där fritid och värdighet försvinner.  

De allra flesta tycker att priset är alldeles för högt – men inte Donald Trump och Kamala Harris. Det är en av få saker de har gemensamt.

En annan är att tidningsartiklar och böcker som beskriver den arbetsmiljö de skapar slår fast att båda har stora brister i ledarskapet.

Både Trump och Harris skulle därför skratta högt åt begreppet ”empatiskt ledarskap”. Det amerikanska arbetslivet är i regel betydligt mer hierarkiskt än det svenska. ”Consensus” är inget att eftersträva.

Nej, chefen bestämmer och medarbetarna, vars sjukförsäkring ofta är knuten till anställningen, kan få sparken på dagen.

Donald Trump

Ålder: 78 år.

Familj: Gift med Melania Trump, 54. Har sedan tidigare barnen Donald Trump Jr, Ivanka, Eric och Tiffany. Med Melania har han sonen Barron, 18.

Karriär: Tog över ett fastighetsbolag av sin pappa Fred 1971, vilket senare blev The Trump Organization. Mest känd för byggnader som Trump Tower, men har också ägt ett flygbolag och drivit kasinon. Har genom åren varvat succéer med konkurser. ”The apprentice”, som hade premiär 2004, gjorde honom till a-kändis. När Trump blev president 2017 omfattade hans imperium fler än 500 företag. Förlorade valet mot Biden 2020, men valdes återigen till republikanernas presidentkandidat i juli i år.

Det visste du inte om Donald Trump: Nykterist som hävdar att han aldrig druckit en öl i hela sitt liv. Kanske beror beslutet på att storebror Fred Trump Jr gick bort i sviterna av sin alkoholism. På en presskonferens har Donald Trump sagt: ”Kan ni föreställa er vad som skulle hända om jag drack, vad jag då skulle kunna ställa till med?”

Plus och minus – så är Donald Trump som chef

+ PLUS

  • Tydlig med sina förväntningar – att segra till varje pris. Oavsett om det handlar om att förhandla med en underentreprenör om prislappen för en takläggning eller att vinna racet till Vita huset med tomma anklagelser om valfusk.
  • Får medarbetarna att känna sig priviligierade och som en del av något unikt. Känslan bygger en imponerande – i sina avarter också blind– lojalitet.
  • Extremt energisk och visar, trots sina 78 år, sällan prov på det fysiska förfall som drabbat Joe Biden.

– MINUS

  • Är i vissa lägen otippat konflikträdd. Avskedar helst folk via sociala medier eller delegerar saken.
  • Har humör som en vulkan och kan på ett ögonblick bli fullständigt rasande, skrika och förnedra medarbetare inför deras kollegor.
  • Lovade väljarna att som president bara anställa ”the best people”.  Men personalomsättningen i Vita huset blev extremt hög och många medarbetare från den tiden har idag vänt sig mot honom. Inte minst tidigare vice president Mike Pence som sagt att han inte kommer att rösta på Trump den 5 november.

Det är alltså denna miljö som format Kamala Harris och Donald Trump som ledare.

Han som fastighetsmogul, entreprenör och franchisekoncept. Hon som åklagare.

I den mån det fanns någon större ödmjukhet, så försvann den i samma ögonblick som de gav sig in i politiken. För i USA är det är fullkontaktsport.

Det är också en sport som gör att medarbetarna behöver såväl tandskydd som suspensoar. En person som hoppade av Kamala Harris misslyckade primärvalskampanj 2019 skrev i ett avskedsbrev:

”Det här är min tredje presidentvalskampanj och jag har aldrig varit med om en organisation som behandlat sina medarbetare så illa.”

Även om Kamala Harris de senaste åren blivit överdrivet uppmärksammad för sitt skratt, så har hon ett hett humör.

”Presidenten är en jävla idiot.”

När medarbetare gjort henne besviken blir resultatet rasande utfall med många upprepningar av ett fult ord som rimmar på ”luck”.

Under kampanjen 2019 hade Kamala Harris också svårt att vara en inkluderande chef. Hon förlitade sig i stället mycket på kampanjchefen – som råkade vara hennes syster Maya.

Kanske borde Harris medarbetare från den tiden gå i gruppterapi tillsammans med de som jobbade för Donald Trump i Vita huset 2017–2021.

Där pågick ett konstant – och av honom uppmuntrat – inbördeskrig om vem som för dagen skulle vara chefens favorit.

Fast egentligen gick fajten inte att vinna. För ettan på listan var alltid densamma – dottern Ivanka som i Vita huset hade en fri roll på mittfältet med stort inflytande och lite ansvar.

kamala harris

Ålder: Firar sin 60-årsdag den 20 oktober, i kampanjens slutspurt.

Familj: Maken Douglas Emhoff som är jurist. Två bonusbarn.

Karriär: Åklagare i San Francisco 2004–2011. ”Attorney general” i Kalifornien, en form av justitieminister i delstaten, 2011-2017. Senator i Washington D.C. 2017-2021. USA:s vice president sedan januari 2021. Valdes formellt till demokraternas presidentkandidat i augusti i år.

Det visste du inte om Kamala Harris: Gav 2019 ut ”Superheroes are everywhere”, en barnbok som handlar om att alla har en superhjälte inom sig.

Plus och minus – så är Kamala Harris som chef

+ PLUS

  • Har en inre kompass och är värderingsstyrd, vilket bland annat märks genom att hon ofta återkommer till social rättvisa och abortfrågan. Det är något som uppskattas av medarbetarna.
  • Har, efter att Joe Biden kastat in handduken, blommat ut när hon nu står på egna ben. Visat sig ha en stark förmåga att entusiasmera de allra viktigaste medarbetarna – aktivisterna som knackar dörr och får vänsterväljarna att först registrera sig och sedan gå och rösta.
  • Ställer förvisso hårda krav på medarbetarna, men pressar sig själv hårdast av alla och har en omvittnad ”grit” som smittar av sig.

– MINUS

  • Har ett hett humör som kan få medarbetare att börja gråta. Vissa av dem har vittnat om en chef som gapar, skriker och beter sig som en ”soul-destroying bully”.
  • Kör extremt hårt med sina medarbetare och hennes, ibland orimliga, krav har genom åren förgiftat stämningen. ”Harris’s personnel problem: Over 90 percent of VP’s staff left in last three years”, skrev National Review i somras.
  • Är emellanåt så obenägen att ta minsta lilla risk, och livrädd för att begå misstag, att det inte bara är journalister som har svårt att få tydliga svar. Det gäller även medarbetarna.

Varken Harris eller Trumps ledaregenskaper är något årgångsvin som blir bättre med åren.

Det verkar snarare vara tvärtom.

Chefen har alltid rätt och om något går fel, så beror det på att medarbetarna missförstått vad chefen menade. Eller borde förstått att de skulle ha gjort tvärtemot vad de blev beordrade till.

När Politico 2021 intervjuade 22 personer med insyn i vice president Kamala Harris stab sa en person:

”Det är ingen plats där folk känner att de får stöd, utan en plats där de känner sig behandlade som skit.”

En annan insider uttryckte samma sak, fast med andra ord:

”Med Kamala måste du stå ut med en konstant mängd själsförstörande kritik, men också hennes brist på självförtroende. Det är som att du hela tiden liksom stöttar upp en mobbare.”

”Det här är min tredje presidentvalskampanj och jag har aldrig varit med om en organisation som behandlat sina medarbetare så illa.”

Beskrivningen hade lika gärna kunnat komma från någon av Donald Trumps medarbetare under hans tid som president.

När Rex Tillerson, utrikesminister i bara ett år, pratade med en kollega om deras gemensamma chef var han föga imponerad:

”Presidenten är en jävla idiot”, löd omdömet.

Många andra medarbetare har vittnat om Trump som en ledare med förkärlek för motsägelsefulla besked, förnedrande utskällningar inför öppen ridå och ett så kort ”attention span” att de militärer som skulle briefa presidenten övergick till att enbart visa bilder.

Å andra sidan har han medarbetare som kallar den typen av uppgifter för ”fake news” och menar att ingen annan fått dem att känna sig så utvalda.

Samma sak gäller Kamala Harris som också har sina försvarare som hävdar att kritiken mot henne är sexistisk och att hon i själva verket är en chef som både lyssnar och uppmuntrar.

Vem av dem som kommer att bli USA:s nästa president är en öppen fråga. Det är i dag så jämnt att det är omöjligt att gissa.

En sak är i alla fall säker.

Det kommer bli lätt att rekrytera de medarbetare som ska jobba nära presidenten. Få tackar nej till maktkicken som det innebär. Men risken är att samma personer några år senare, lätt traumatiserade, samlas i en källarlokal för den gruppterapi som krävs efter att ha jobbat för presidenten – oavsett om deras chef hette Donald Trump eller Kamala Harris.

3 beslut som format Donald Trump som ledare

  1. Att tacka ja till en dokusåpa. ”The apprentice”, som hade premiär 2004, gjorde att Trump gick från b-till a-kändis. Programmet byggde bilden av honom som en framgångsrik affärsman, trots att hans verkliga facit ger en helt annan bild. Dokusåpan fick Trump att inse att upplevd verklighet alltid vinner fajten mot fakta. Oavsett om det är väljare eller medarbetare som ska övertygas.
  2. Att satsa på det omöjliga. Bara några få vänner trodde att han kunde nå Vita huset 2016. Men Trump struntade i det, gav sig in i racet och vann mot alla odds. Valvinsten fick Trump att även i fortsättningen lita mer på magkänsla än experter. Det har gjort honom till en ledare som har svårt att ta till sig råd från forskare om allt från handelskrig till vaccin.
  3. Att vägra erkänna valförlusten. Kontroversen kring valresultatet 2020, som Trump fortfarande inte erkänt, blev den tändande gnistan som fick en mobb att storma Kapitolium den 6 januari 2021. Händelsen ledde inte bara till riksrätt (där Trump friades), utan medförde också att tidigare lojala medarbetare vände chefen ryggen. Det har gjort det svårt för honom att rekrytera toppnamnen till den nuvarande kampanjen.

3 beslut som format Kamala Harris som ledare

  1. Att inte förbereda sig inför en tv-intervju. För tre år sedan, när Kamala Harris hade varit vice president i fem månader, gav hon en intervju till NBC. Där saknade hon svar på givna frågor om den amerikansk-mexikanska gränsen, som hon fått specialansvar för. Harris var uppenbart oförberedd. Intervjun befäste en bild av Harris som hade börjat klibba sig fast – att hon var en slipprig politiker utan substans. Det gjorde henne till en chef som medarbetarna under lång tid uppfattade som otydlig och överdrivet rädd för att göra bort sig.
  2. Tvåstegsraketen med lojalitet och snabbt farväl. Efter Joe Bidens katastrofala insats i debatten mot Trump i juni år imploderade förtroendet för honom. Allt fler röster höjdes för att den då 81-årige presidenten skulle hoppa av. Kamala Harris var lojal utåt och tycks inte heller ha intrigerat bakom kulisserna. Efter att ha tagit över kunde hon snabbt ena partiet – och låtsas som att Biden knappt finns.
  3. Att förminska Trump. Fram till 2024 hade ingen knäckt koden för hur man effektivt möter Donald Trump i en debatt. Sedan klev Kamala Harris ut på scenen och ägnade 90 minuter åt att förminska Trump och få honom att framstå som en tröttsam föredetting. Bilden av Teflon-Trump fick pyspunka – och gjorde medarbetarna mer motiverade än någonsin.

Redan PLUSkund — Logga in

Bygg vidare med fler tjänster

Nå nästa nivå med

Chefakademin+

Få de viktigaste insikterna, handplockade nyheter, smarta verktyg och ledarskapsutveckling – på ett sätt som fungerar i din vardag.

Endast 349:- / mån*
  • Omvärldsbevakning – senaste ledarskapsnyheterna och -forskningen, samt andra ämnen som direkt rör chefsrollen.
  • Tidningen Chef – tidningen hem i brevlådan 11 gånger per år och tillgång till hela tidningsarkivet.
  • Digitala masterclasses – upskill med tillhörande workshopsmaterial som du kan använda på din arbetsplats.
  • Ljudboksbibliotek – ett digitalt bibliotek där du kan lyssna på sammanfattningar av de viktigaste ledarskapstitlarna!
  • Verktyg i vardagen – mallar, guider och metoder som underlättar ditt arbete.

*Faktureras halvårsvis eller årsvis. Tjänsten förnyas automatiskt om den inte sägs upp före sista giltighetsdatum.
Läs villkoren
Läs om Chefakademin+