Missarna som skrämmer bort headhuntern
Lena Silén är headhunter på Transearch och har arbetat med rekrytering i 13 år.
Hon granskar dagligen chefers CV:n och intervjuar ständigt kandidater till toppjobb inom både privat och offentlig sektor.
Men vissa kandidater når inte så långt i rekryteringsprocessen.
Här berättar Lena Silén om de vanligaste tabbarna chefer gör i sin kontakt med headhuntern:
I CV:t
Varningstecken nr 1: För långt och krångligt
»Om informationen skulle kunna framgå på ett hälften så långt cv kan det tyda på att chefen har svårt att sammanfatta och kommunicera tydligt. Ett långt och krångligt cv kan betyda att personen vill »fylla ut« det för att man tycker att ens erfarenhet är för tunn.«
Varningstecken nr 2: Otydligt
»Om man kallar sig både »lagspelare« »individualist« är det svårt för headhuntern att veta vem du egentligen är. Det är dessutom ett tecken på att man är rädd för att bli ratad. Man använder taktiken för att gardera sig. Det är lite fegt.«
Varningstecken nr 3: Alltför hurtig ton
»Om en kandidat är alltför käck, och använder ’här har ni mig’-stilen kan det verka oseriöst. Detta händer även på chefsnivå. Vissa chefer som är typiska akademiker känner ibland att de måste framstå som mer klämmiga än vad de egentligen är.«
Varningstecken nr 4: Snål med personliga detaljer
»Ett personligt brev är till för att spegla vem man är. Försök inte konstra till det med ett för krångligt ordval. Vi som rekryterar kommer ändå att slå hål på den bubblan.«
Varningstecken nr 5: Upprepning
»Upprepa inte uppgifter från ditt cv i ditt personliga brev. Ditt cv ska berätta vad du gjort, ditt brev ska berätta vem du är och varför du passar för aktuell tjänst.«
Under intervjun
Varningstecken nr 1: Känner inte till sina svagheter
»Att inte kunna svara på vad man har för svagheter är en svaghet i sig. Om man är trygg i sig själv förstår man att alla människor har svagheter, och att man kan få jobbet även om man berättar om dem. Jag bryr mig mer om att det kommer ett svar på den frågan, än det faktiska innehållet i svaret. «
Varningstecken nr 2: Har inte reflekterat kring sitt ledarskap
»Att få tunghäfta när jag frågar ´varför är du chef?´är inte bra. Då blir jag orolig över personens självinsikt och motivation. Då har man inte funderat över sin egen roll. Det händer ofta att jag får ganska tunna, ytliga svar på den frågan.«
Varningstecken nr 3: Kan inte ge exempel på dåliga beslut
»Om du inte kan några exempel på dåliga beslut du har tagit har du långt kvar till att bli en bra ledare. Precis som i livet självt är det erfarenheter och misstag som utvecklar dig.«
Varningstecken nr 4: Allt för luddiga svar
»Om du inte svarar på mina frågor, utan hela tiden svävar ut och slingrar dig, kan det bli problem i ditt ledarskap. Jag letar efter tydliga chefer.«
Varningstecken nr 5: Försöker ta över intervjun
»Det finns exempel på kandidater som utan att jag har begärt det börjar berätta om sitt liv eller jobb och ger en lång utläggning. Som intervjuare har jag en plan för den tid vi har vikt åt vårt möte. Då vill jag att vi ska följa den. Om man har bra ledaregenskaper har man tillräckligt med is i magen för att kunna vänta tills jag begär att få veta någonting. Det är intervjuaren som kallat till samtalet, inte tvärtom.«
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.