Teknikhistorikern: ”Finns behov av att träffas fysiskt”

Teknikhistorikern Nina Wormbs ser återgången till kontoren som en mänskligt grundad korrigering. ”De flesta av oss har behov av att träffas fysiskt”, säger hon.

Arbetsmiljö
Publicerad
T.v.: Nina Wormbs. Porträttfoto: Sara Apelgren

Att möjligheterna till distans- och hybridarbete stramas åt på många håll framgår klart av Chefs undersökning – en fjärdedel av cheferna uppger att möjligheterna har begränsats det senaste året.

Nina Wormbs, professor i teknikhistoria vid KTH, kan absolut se fördelarna med distansarbete, exempelvis som metod mot tröttande långpendling.

Men i vurmandet över de digitala arbetsverktygens rationalitet riskerar något viktigt att gå förlorat, menar hon:

”De informella kontaktvägarna människor emellan låter sig inte så gärna digitaliseras. De flesta av oss har behov av en närmare samhörighet, det kollektiv som arbetsplatsen erbjuder, glädjen i att träffas fysiskt och göra saker tillsammans”, säger Nina Wormbs.

Hon tillägger:

”Det är aspekter som många av oss kanske missade under pandemin, men som cheferna i ökad grad och intressant nog tycks ha fått klart för sig.”

”Arbete är ju så mycket mer än själva arbetsuppgifterna.”

Nina Wormbs pekar på den ensamhet, Zoom-trötthet och dåliga arbetsmiljö som också kan bli följden av distansarbete, något som i förlängningen riskerar att gå ut över hela verksamheten.

Har svenska chefer varit naiva kring det digitala distansarbetets förtjänster?

”Inte mer naiva än andra svenskar, skulle jag tro. De flesta av oss jublade över möjligheterna till distansjobb under pandemin. Nej, det är svårt att säga att vi varit naiva – i Sverige finns en väldigt stark berättelse om tekniken som möjliggörare och ersättning för en massa saker. Det är en grundläggande idé. Men arbete är ju så mycket mer än själva arbetsuppgifterna. Om den fysiska samhörigheten på jobbet försvann, skulle vi också gå miste om en stor del av själva livet.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.