Steg 3: Kliv in i den goda spiralen

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Stress: Så hinner du stressa ned

Många chefer beter sig som fiskar. Du är oftast först in på jobbet och sist hem. Väl där gapar du och låter allt gå in i munnen, från medarbetares detaljfrågor till projekt som du egentligen inte borde behöva ta hand om. För att allt ska gå snabbt fattar du själv många beslut som skulle kunna delegeras.

Du hinner helt enkelt inte stressa ned.
Bestäm dig för att börja träna på motsatsen. Tanken är att du ska lära dig att inte göra allt snabbt själv utan stå ut med känslan av långsamhet.

  •  En vecka ska du inte köra om.
  •  En vecka måste du ställa dig i längsta kön.
  •  En vecka ska du någon gång stilla titta på ett ljus.

När du lär dig att stå ut med väntan blir det lättare att stanna upp och fundera över vad som egentligen är ditt ansvar och vad som är någon annans.
Bestäm dig också för att stänga av alla måsten vid en viss tidpunkt. Klockan 20 varje kväll är det dags. Därefter gör du inget du ”måste”.

Motion: Glöm inte golfrundan

Du tycker att det är tråkigt att du sällan träffar sina vänner. Du vill slå två flugor i en smäll genom att umgås och röra på sig samtidigt. Men vad ska du göra?
Visst är stavgång, cykling och bowling aktiviteter som passar många. Men i stället kan du dra med kompisarna på en golfrunda. Promenader är lågintensiva vilket gör att nästan alla klarar av att spela. Om man dessutom bär sin egen golfbag får man mer muskler.

Kost: Välj rätt upplägg på tallriken

Du har nu lärt dig att se upp med vilken sorts lunch du äter. Nu måste du lära dig att fördela rätt på tallriken.
Grundregeln är att halva tallriken ska bestå av grönsaker. Exempel på bra grönsaker är broccoli, paprika, blomkål, majs, vitkål eller ärtor.

På den andra halvan fördelas lika delar protein och kolhydrater. Kolhydrater utgörs av pasta, ris, potatis och eller bröd. Protein får vi från kött, fisk, fågel, ägg, ost, ärtor, bönor och linser.
”Man måste se grönsaker som mat, inte tillbehör. Då är det mindre risk att man avstår från dem. I Italien säger man ’ska vi ha aubergine i dag, eller olivoljekokt spenat?’, här säger man ’ska vi ha korv eller köttbullar?’. Det är tokigt”, säger läkaren och författaren Mai-Lis Hellénius.

Vinst:

Axel njuter av att hinna umgås med sina vänner samtidigt som han rör på sig. Han känner sig också mindre irriterad när han sätter gränser på jobbet. Genom att äta mer grönsaker minskar midjemåttet och med det minskar risken för typiska chefsjukdomar ytterligare.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.