Mise-en-place-metoden: Lär av mästerkockarna och bli en bättre chef

Mästerkockarna kan lära oss ett och annat om ledarskap. Genom att ställa dig själv en enkel fråga varje morgon kan du nå nya höjder av produktivitet.

Arbetsmiljö
Text: Calle Fleur
Publicerad

Hört talas om ”mise-en-place”? Uttrycket, som kan översättas som ”allting på rätt plats” och beskriver den planeringsfas som inleder varje pass i köket, är helt centralt för stjärnkockar. Den legendariske kocken Anthony Bourdain har till och med kallat det för en religion.

Framgångsrika kockar har alltid förstått att planering är den absolut viktigaste ingrediensen i köket: Genom att noggrant gå igenom dagens schema, köksattiraljer och utrustning i förväg undviker man onödiga avbrott och distraktioner under arbetspasset.

Stressade chefer har mycket att lära av stjärnkockarnas metodik, hävdar Ron Friedman i en ny artikel på Harvard Business Reviews sajt.

Receptet är enkelt: Inled inte arbetsdagen med att kolla mejlkorgen, eftersom den får dig att fokusera på vad andra tycker att du borde ägna dig åt.

Starta istället varje arbetsdag med en ”intellektuell mise-en-place”, genom att fråga dig själv: Arbetsdagen är slut och jag lämnar kontoret med en enorm känsla av tillfredställelse. Vad har jag presterat?

Denna snabba övning, menar Friedman, låter dig skilja på de arbetsuppgifter som känns viktiga – och arbetsuppgifter som faktiskt är viktiga. Därefter bör du dela upp dagens tänkta prestation i specifika uppgifter. Ju mer specifik du är, desto bättre.

Genom att följa Ron Friedmans enkla råd kommer du förhoppningsvis kunna inleda dagen med banbrytande gastronomi, istället för att rensa upp gårdagens disk.

 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.