Skilsmässa vanligare bland karriärkvinnor

Sannolikheten för att gå igenom en skilsmässa ökar väsentligt för kvinnor som väljer att göra karriär. Det visar en ny undersökning.

Karriär
Publicerad
Illustration: Kristin Lindström

Enligt SCB är sannolikheten hela 48 procent högre att kvinnor i ledande befattningar – och med jobb som kräver specialistkompetens – skiljer sig, än män i motsvarande yrkesroller. Något som den digitala rådgivningstjänsten Endbright framhåller i en ny rapport.

Enligt rapporten drar kvinnor oftast det kortaste strået i en skilsmässa, kring allt från vardagsekonomi till ägande och psykisk hälsa. Undersökningen pekar på att 49 procent, främst kvinnor, får en sämre ekonomisk situation efter sin skilsmässa eller separation.

”Många strukturer i samhället är uppbyggda och konstruerade kring kärnfamiljen och en tvåsamhet. Kunskapsglappen och luckor i regelverken blir alltmer uppenbara”, säger Endbrights grundare och vd Charlotte Ljung i ett pressmeddelande.

Rapporten uppmanar såväl regering och arbetsgivare som fackförbund att förbättra de bristande skyddsnät som sägs förorsaka samhällskostnader på miljardbelopp i samband med att cirka 250 000 svenskar årligen skiljer sig.

Bland annat behöver arbetsgivarna införa nya rutiner kring kompetensförsörjning, social hållbarhet och psykosocial hälsa, heter det.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden