Ska jag anställa min expojkvän?

Rekrytering
Text: Redaktionen
Publicerad
Foto: Adobe Stock

Fråga: Jag har ett lite märkligt problem som jag inte vet hur jag ska ställa mig till. Min före detta pojkvän har sökt jobb på ekonomiavdelningen som jag är chef för. Det är fem år sedan det tog slut mellan oss och vi har inte setts så mycket sedan dess även om vi absolut inte är ovänner. Han är den av de sökande som har bäst meriter för tjänsten. Men jag känner mig ändå obekväm med situationen. Hur ska jag hantera detta, och framför allt kan och bör jag anställa honom?

/Norrlänning

Läs också: Paret Roberto: Skilda men ett lysande team

Svar: Onekligen står du inför ett besvärligt beslut och det går att argumentera både för och emot en anställning utifrån de fakta du lägger fram.

Det har passerat en rimlig tid sedan er separation, ni har god ton med varandra, han har sökt jobbet troligen medveten om att du blir hans närmaste chef och slutligen anses han vara bäst lämpad bland de sökande.

Det tyngsta argumentet emot anställningen är huruvida du kan ta roll som närmast lönesättande chef och agera professionellt i samma grad som du gör med dina övriga anställda då du kan bli osäker i relationen.

Det kan anses oetiskt att inte ge honom tjänsten om han är den bästa kandidaten, det kan även anses olämpligt att anställa honom utifrån er tidigare relation.

Läs också: Fusklappen till ditt cv – 70 ord att använda

Det är ett moment 22 som jag inte har ett ”rätt” svar på.

Det närmaste ett råd jag kan formulera är att ta en dialog med din chef för att höra om ni har någon policy att utgå ifrån, och om ni väljer att gå vidare, att ni gemensamt träffar honom för att diskutera hur ni bäst kan förhålla er till situationen.

I det här fallet hade jag låtit ett osäkert nej väga tyngre än ett osäkert ja.

/ Nishteman Hosseini, leg psykolog och organisationskonsult

Läs också: Så leder du agilt

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.