Sex myter om hur du får drömjobbet
»Vad ska jag göra med mitt liv?«
Det är en fråga som de flesta ställer sig med jämna mellanrum. Särskilt om man vantrivs på jobbet eller nyligen har blivit uppsagd.
Författaren PO Bronson försöker i sin bok »What should I do with my life?« svara på just den frågan. I en artikel i amerikanska affärstidningen Fast Company listar han myter som alltid kommer upp när experter pratar om hur man får »drömjobbet«. Här är hans lista:
Myt 1 : Människor skapar sina egna öden
Sanning: Väldigt få människor byter jobb för att de är totalt uttråkade. Oftast tvingas de att göra en karriärförändring: de blir uppsagda, tjänar för lite, har krav på sig hemifrån eller har en usel chef. Väldigt få är naiva idealister.
Myt 2: Allt som krävs är passion
Sanning: PO Bronson kallar detta den ”moderna drömindustrin”. Media säljer allt fler artiklar, tv-program och filmer med budskapet att om du bara tror på dina drömmar tillräckligt mycket, så ordnar sig allt. En bok som trycker hårt på detta är amerikanska bestsellern »The Secret«. Men riktig förändring går sällan till på det sättet. Det kräver även hårt arbete och tydliga mål.
Myt 3: Drömjobbet har inga tråkiga sidor
Sanning: Det finns en vida spridd uppfattning att du måste älska det du arbetar med så mycket att du hoppar ur sängen varje måndagmorgon och bara längtar efter att gå till jobbet. När du väl är där har du en enorm energi och löser dina uppgifter i snabb takt. Men så jobbar folk inte i verkligheten. Alla yrken har arbetsuppgifter som inte är så roliga. Men eftersom man gillar jobbet i stort, känns det värt att även göra de tråkiga bitarna.
Myt 4: Du ska älska jobbet i sig
Sanning: Just nu odlas myten att du måste känna en högre mening med det du jobbar med. Det måste förverkliga dig. Om du »bara« jobbar för att få lön eller försörja din familj är det inte fint nog. Men du kan känna lika mycket tillfredsställelse i ditt jobb även om du inte upplever att du räddar världen.
Myt 5: Det finns bara ett drömjobb för dig
Sanning: Nej, det finns inte bara en enda uppgift på den här planeten som är exakt rätt för dig. Det finns en rad olika möjligheter som passar just dig, det kan vara inom olika branscher, eller olika yrken. Med de kvaliteter och den kompetens du har kan du göra en stor insats inom flera olika områden. För de flesta är ett »kall« inte något som de upptäcker på ett ögonblick. Det är något du växer in i, en process du går igenom när du känner att du gör något meningsfullt för en organisation eller för samhället i stort.
Myt 6: Du vet inte vad du vill
Sanning: Säg aldrig att du inte vet vad du vill. Det är ganska enkelt: du vill känna mening i ditt jobb, samhörighet, ansvar och helst lite spänning. Det svåra är att klura ut hur man ska få alla de ingredienserna. Och det är meningen att det ska vara svårt, annars lär du dig inte något på vägen. Om du inte vet hur man ska vända en dålig situation till något bra, så kommer du aldrig nå hela vägen fram. Och om du inte är villig att göra några hundår eller ta tråkiga arbetsuppgifter, så kommer du inte känna igen en bra möjlighet när den väl dyker upp. Genom att vara ödmjuk, våga anta nya utmaningar och lära dig nya saker kommer du till slut att kunna svara på frågan »Vad vill jag göra med mitt liv?«
Källa: Fast Company
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.