”Samma gardiner och stolar som 1972” – undermåliga kontor skapar frustration
It-strul, sega möten och störande tangentbordsknatter. Kontorsjobb har sina avigsidor, ofta ganska överkomliga för de flesta. Men vad göra när väggar ger vika, och mögellukten sticker i näsan? Polisens gamla, undermåliga lokaler väcker frustration. Samtidigt tvingas Linnéuniversitetet bygga om nya aktivitetsbaserade lokaler på grund av dåligt ”flow”.

Medan vissa arbetsgivare satsar hårt på flådiga kontor för att locka kompetens och maxa trivseln, råder annorlunda villkor inom Polisen.
”Det verkar inte finnas någon dränering. Regnet trycks in genom ytterväggen, kommer in på insidan och drar med sig diverse avlagringar”, är hur stationsbefälet David Fernsand beskriver tillståndet för polishuset i Kungälv till Polistidningen.
En vägg i ett trapphus har givit vika, och nere i källaren går det att trycka ut betongblock ur väggen. Den renovering det pratats om sedan 90-talet låter fortfarande vänta på sig.
Kontorsfastighet från 1972
Även i polishuset i Strömstad, en ombyggd kontorsfastighet från 1972 som från början var tänkt som ett provisorium, råder en utdragen väntan på förbättringar.
Det enda som tycks saknas för en komplett 70-talsupplevelse är ett dis av cigarettrök i lysrörsljuset, rapporterar tidningens granskande journalist Adrian Ericson.
”Vissa rum är som en tidskapsel. Det är konferensrum från 1972. Mattor och gardiner från 1972. Bord och stolar som var nya 1972”, säger en områdespolis.
Samtidigt står det klart att toppmoderna kontor inte alla gånger är lösningen.

Från aktivitetsbaserat till egna rum
På Linnéuniversitetet i Kalmar rivs nu ett nytt aktivitetsbaserat kontor, för att medarbetarna återigen ska kunna flytta in i egna rum.

”Våra medarbetare har inte kunnat arbeta här”, säger prefekt Anja Kalin till Chefstidningen.
”Ingen hade eget bord, man skulle flytta runt under dagen beroende på arbetsuppgift. Böcker och dokument låstes in i skåp eller i bokrum, så medarbetare gick fram och tillbaka för att hämta böcker och annat material under dagarna, vilket tog en massa tid. Och de blev störda hela tiden, fick aldrig något flow.”
Hon fortsätter:
”Ville någon prata med mig fick man ge sig ut och hitta ett ledigt rum någonstans och det blev genast synligt för hela avdelningen, jaha vad ska hon prata med chefen om. Det var inte optimalt.”
Till slut blev det ohållbart. Anja Kalén berättar för tidningen att medarbetare fick gå till arbetsterapeuter för att hitta sätt att arbeta i en miljö de inte mådde bra i.
Visst, ombyggnaden kostar.
Men det får man ta, resonerar universitetet, då det annars finns risk för dryga utgifter för sjukskrivningar framöver.

5 arbetsmiljötips till chefen vid förändringar av kontor
- Låt uppgifterna och verksamhetens behov styra designen av kontorsytorna.
- Fastställ och diskutera gemensamma spelregler, förhållningssätt och normer, under och efter förändringar i arbetssätt och kontor.
- Involvera både ledning och medarbetare i vid förändringarna. Inte bara genom allmän information, utan också genom möjligheter att komma med förslag och få återkoppling till dessa.
- Efter genomförda förändringar, ha en pågående dialog med verksamheterna för att testa och kvalitetssäkra.
- Håll individuella samtal med medarbetarna om vad som fungerar bra och mindre bra med arbetssätt, teknik och arbetsmiljö.
Källa: Institutet för stressmedicin, Västra Götalandsregionen.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.