Saboterar du din egen karriär? 4 steg för att bryta den onda cirkeln

Oro för att bli för ”synlig”, tvivel på den egna förmågan och en irrationell känsla av att inte förtjäna framgångar kan sätta käppar i karriärhjulet för den bäste. Känner du igen dig? Så här bryter du den onda cirkeln.

Karriär
Publicerad
Illustration: Lotta Sjöberg
Illustration: Lotta Sjöberg

Ledarskapsforskaren Manfred F R Kets de Vries, verksam inom handelshögskolan Insead, presenterar i en artikel sina rön om hur du bäst bryter en ond cirkel av självsabotage.

Här är 4 konkreta steg på hur du tar dig vidare.

  1. Gå på djupet. Reflektera över situationer som framstår som skrämmande i dag. Är obehagskänslorna verkligen befogade? Försök att förstå vad som håller dig tillbaka genom att konfrontera orsakerna, som ofta kan spåras till barndom och uppväxt.
  2. Nya perspektiv. Dina tidigare ”misslyckanden” kan lika gärna betraktas som fruktbara lärdomar inför framtiden. Ditt förhållningssätt till världen och människorna kan utgöra en kraft. Släpp fram positiviteten i din inre röst, bekräfta dina styrkor, och inse att dina tidigare bakslag inte innebar världens undergång.
  3. Avskeda din inre perfektionist. Sätt utmanande men realistiska mål, och acceptera att misstag och missade mål är en del av livet. Försök att vara snäll mot dig själv när du inte uppnår kriterierna du satt upp. Fokusera på progression, inte perfektion.
  4. Stretcha modmusklerna. Träna på att säga ”ja” till nya möjligheter. Försök att vara mindre känslig för rädsla, ungefär som vid terapi mot fobier. Inse att ett visst mått av mod och risktagande är nödvändigt för att finna tillfredsställelse, såväl i livet som i karriären.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden