3 tydliga tecken på att det är dags att byta jobb

När är det – egentligen – läge att tacka för sig på jobbet och kasta sig över en ny karriärutmaning? Hur vet man? Här är tre tydliga indikationer på att det verkligen är hög tid att göra något annat.

Karriär
Publicerad
Illustration - 3 säkra tecken på att det är dags att byta jobb

Vi har väl alla varit där. Smekmånadsfasen på nya jobbet är förbi sedan länge och efter en viss tid börjar det smyga sig på en känsla att allt inte riktigt står rätt till på arbetsplatsen, att något skaver.

En chef gör sig av någon okänd anledning av med en annan chef eller medarbetare, du har hamnat i en mejlkedja där tonen börjar bli vagt aggressiv, kanske har du haft en kollega som blivit utbränd.

Det är små tecken som kan bli fler, och som har kört iväg både den mest härdade och ihärdiga chefen eller medarbetaren.

Men var går gränsen? Hur vet man när det är dags att dra innan den ohållbara situationen går ut över den egna hälsan eller i klinch med ens professionella och personliga mål och värderingar?

Fast Company har identifierat tre tydliga tecken att hålla koll på.

3 säkra tecken på att det är dags att byta jobb

1. Du känner dig inte värdefull

Att inte känna sig värdefull är en allvarlig röd flagg. Det hör oftast ihop med känslan av att inte bli tagen på allvar eller att respekten från motparten saknas. Exempel: Hysteriska mejl efter arbetstid, orealistiska deadlines och förväntningar, total avsaknad av balans mellan jobb och fritid, och att arbetsgivaren inte bryr sig om dina personliga behov.

2. Du är trött … hela tiden

Oavsett om du än småbarnsförälder som försöker jonglera krävande arbetsuppgifter med familjeliv och fritidsintressen, eller singel och kämpar med livspusslet, så finns det en stark indikation på när du bör ta ett steg tillbaka och tänka över din situation. Det är när du är trött, fullkomligt utpumpad, och det jämt. Om arbetsgivaren inte uppmuntrar återhämtning eller respekterar dina gränser kan det resultera i utmattning eller utbrändhet. Lyssna på dina mentala och fysiska signaler.

3. Du lär dig inget nytt

Jobbet måste kännas meningsfullt, kicka igång en gnista hos dig. Något som oftast kommer när du lär dig nya saker och ger dig in i okänd mark – när du reskillar och upskillar. Befinner du dig på en arbetsplats där det inte finns möjlighet till det, då är det verkligen läge att se sig om efter något nytt.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden