Lönefällorna du bör undvika

Karriär
Text: Redaktionen
Publicerad

Inte nog med att du ska hålla i lönesamtalen med medarbetarna. Sen ska du också prata om din egen lön. De flesta chefer är ganska medvetna om vad de ska göra för att öka chanserna för en löneförhöjning.
Ändå finns det en vanlig fälla som många trillar.

Ett vanligt misstag chefer gör när de vill höja sin lön är att överskatta sitt marknadsvärde, säger Jaime Aleite, löneexpert på Ledarna.
»Jag tror inte att arbetsgivaren straffar dig på en gång, men det kan leda till ett dåligt arbetsklimat och sämre löneutveckling på lång sikt«.

Om du begär en oförskämt hög lön visar du att du inte har koll på hur lönenivån ser ut i din bransch.  Chefer som har en unik spetskompetens har dock utmärkta förutsättningar för att höja sina löner.
»Men långt ifrån alla är så unika som de kanske vill tro«, säger Jaime Aleite.

Om du ändå lyckas få din chef att gå med på en saftig löneökning riskerar du samtidigt att kraven på dig höjs rejält.  Du kan få nya mål som är alldeles för högt satta och som inte går att nå.
»Det gäller att komma ihåg att arbetsgivaren vill ha tillbaka det som du kostar. Högre lön innebär då högre avkastningskrav«.

Om du vill höja din lön, se till att ha flera samtal med din chef under året där ni diskuterar dina mål och hur realistiskt det är att du når dem.
Med en kontinuerlig dialog får din chef genast reda på om det finns yttre faktorer som gör att du eller dina medarbetare kan prestera så bra som det var tänkt.
Om marknaden plötsligt sviker, eller om någon av dina anställda drabbas av en personlig kris, behöver det inte nödvändigtvis påverka dina chanser till en högre lön, så länge chefen får reda på det i god tid.
 
Fyra vanliga lönemisstag:
 
1. Du överskattar ditt marknadsvärde
Du har inte granskat lönestatistik för din bransch, utan drar till med en summa som ligger långt över vad företaget kan betala utan att du kan backa upp det. Det kanske inte minskar din löneökning det här året, men är negativt på lång sikt.

2. Du satsar på fel mål
Du har inte jobbat tillräckligt med det som leder verksamheten framåt, utan ägnat dig åt uppgifter och mål som du tycker var mer intressanta än de strategiska. Det är inget konstigt, det är lätt att glida in på de områden som engagerar dig mest. Men om du vill höja lönen, var noga med att fokusera på det som din chef prioriterar.
 
3. Du blir för stöddig
Om du har en för kaxig attityd under själva samtalet försämrar det ditt förhandlingsläge. Du kanske inte lämnar rummet utan en höjning, men om du hade varit mer positiv hade du kunnat få en ännu mer.
 
4. Du glömmer helheten
Många chefer satsar så mycket på att nå sina resultatmål att de kanske glömmer andra viktiga chefsuppgifter. För en chef som vill höja sin lön är en viktig beståndsdel att hålla utvecklingssamtal, ha ett tydligt ledarskap och skapa en bra arbetsmiljö.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.