Så städar du ditt CV
Funderar du på att byta jobb? Eller är du orolig över att bli uppsagd? Chefsrekryteraren Lena Silén ger tips på hur du undviker de värsta CV-fällorna.
Lena Silén på Transearch har arbetat med chefsrekrytering i drygt tio år. Hon vet vad det vanligaste CV-misstaget är.
»Att det är alldeles för detaljerat. Man behöver inte låta ett CV ta 8-9 sidor. Då har man antingen gått för långt tillbaka i tiden eller beskrivit sina befattningar på ett alltför omständligt sätt.«
I stället ska du beskriva vad du har åstadkommit. Exempel: »Under min ledning ökade affärsområdet omsättningen med x procent på två år«.
Om du jobbar i en verksamhet där din prestation inte går att mäta i siffror, kan du visa hur du har ökat kvaliteten eller trivseln.
Lena Silén anser att ett CV inte ska vara längre än två A4-sidor. Det gäller även för mer erfarna chefer som hunnit med många befattningar. Att beskriva varje befattning med fyra till fem raders text är ett bra riktmärke.
Varför ska man inte vara för detaljerad?
»En chefsroll handlar ofta om att ta ett övergripande ansvar. Man ska kunna hålla sig på en övergripande nivå även i ett CV. Om man svävar ut eller går ner på detaljnivå alldeles för mycket, kan det verka som om man begraver sig i detaljer även på jobbet.«
Vilka misstag gör chefer när de redogör för olika utbildningar?
»Ibland, om det är en person som inte har akademisk utbildning, kan de försöka kompensera för det i sitt CV genom att ta upp kurser som kanske inte är relevanta. Vi som jobbar med chefsrekrytering är mer vidsynta än så. Vi sågar inte någon på grund av att de inte har gått på högskolan. De kunskaperna kan man ha förvärvat på annat sätt. Däremot kan man skriva att man har gått ‘ett antal interna och externa utbildningar’. Det visar att man har en vilja att förkovra sig.«
Hur ser ditt favorit-CV ut?
»Det är klart formulerat, utan utsvävningar. Man ska gärna ha ett CV på engelska och ett på svenska om man är intresserad att jobba på ett internationellt företag. Naturligtvis ska språket vara korrekt, men det behöver inte vara kanslisvenska.«
Ska man ha en bild på sig själv?
»Det är varken ett plus eller minus för mig. Om man har en bild på sig själv ska det vara i en professionell miljö. Om man skickar en bild där man sitter med en öl i handen eller på en badstrand så drar det ner. Då har man inte känsla för takt och ton i sin profession.«
Ska man tänka på något särskilt när man skriver sitt CV i lågkonjunktur?
»En duktig rekryterare kan ibland märka om den som har skrivit CV:t är orolig eller desperat. Vi kan se om man är rädd att förlora sitt jobb eller redan har blivit av med det. Exempelvis kan en person som är lite äldre påpeka hur vital han känner sig trots sin ålder. Det är inte nödvändigt att kommentera sin ålder. En grundregel är att man bör skriva sitt CV när man är på gott humör, känner sig nöjd med sig själv och kan ge en bra bild av det man har presterat.«
Ska man själv ta kontakt med rekryterare eller vänta på att bli uppbjuden?
»Jag tycker absolut att man ska ta kontakt med oss. Vi är duktiga på att själva hitta kandidater, men det händer också att jobb går till dem som aktivt ringt upp oss.«
När ska man städa sitt CV?
»Varje gång man skickar iväg det. Speciellt om man fått utökat ansvar sedan sist man skrev sitt CV. Mitt tips är att man ska lägga ner lika mycket tid på att formulera ett CV som man skulle lägga på ett kärleksbrev. Visa det också gärna för någon du har förtroende för. Be om feedback, men kom ihåg att det sällan finns något rätt eller fel. Och kom ihåg att ha kopior på betyg redo. Ibland kan det gå snabbt i en rekryteringsprocess.«
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.