Så privat kan du vara på intervjun

Karriär
Text: Redaktionen
Publicerad

Facebook, Twitter och bloggar har lett till en allt mer utsuddad gräns mellan personligt och privat – även på jobbet. Att avslöja detaljer om barnens skolavslutningar eller familjens semesterfirande känns inte längre så utlämnande. Men när du ska söka nytt chefsjobb är det ändå viktigt att hålla tungan rätt i mun och ha en professionell framtoning. Annars blir du bortvald.

Lena Silén är chefsrekryterare på Transearch och har upptäckt att vissa chefer har svårt med integriteten.

»De berättar för mycket om sig själva, vilket jag kan tycka är rätt omoget. Ledarskap handlar ju om att visa stark integritet utan att behöva ge avkall på sin
personlighet.«

Hon tycker att det blir för privat om du lägger för mycket tid på att prata om din partner eller berättar ingående om dina fritidsaktiviteter.
»Undvik till exempel att sväva ut om golfhandicap, vilken klubb du är medlem i och vem du brukar spela med – om du inte blir tillfrågad förstås.«

Att vara så detaljerad ger signaler om att chefen är ofokuserad, tycker Lena Silén.

»En chef ska vara tydlig mot sina medarbetare och sin organisation. Om man svävar ut med irrelevanta fakta redan i en ansökan eller en intervju, hur fokuserat är då ledarskapet? Det handlar om att kunna välja sina ord, precis som man behöver välja fokus som ledare.«

Hon tycker också att det är helt olämpligt att slänga ur sig fördomar i stil med »alla vet vi ju hur kvinnor är«, eller »ungdomar kommer ju aldrig i tid«. Lena Silén har även varit med om att chefer under en anställningsintervju har visat hur illa de tycker om en viss folkgrupp eller att de har raljerat om kända politiker eller namnkunniga chefer.

Ett annat vanligt misstag i rekryteringssammanhang är att lyfta fram att man är ordförande i bostadsrättsföreningen, eller något annat uppdrag som är alltför lättviktigt.

»Det finns gånger då föreningsmeriter tas upp i cv för att fylla ut där det verkar vara tunt. Men det stjälper ofta mer än det hjälper att nämna sådana uppdrag«, säger Lena Silén.

Det här kan du säga om …

Familj:
Ja: Skriva att du har barn och partner.
Nej: Namn på barn, partner och hund.

Fritidsaktiviteter:
Ja: Kortfattad beskrivning av vad du gör på fritiden.
Nej: Detaljer om golfhandicap, seglartävlingar du varit med i, hur många maratonlopp du sprungit och så vidare.

Föreningsmeriter:
Ja: Bara meriter och förtroendeuppdrag som kan ha relevans för jobbet du söker.
Nej: Uppdrag som du nämner för att »fylla ut« en tunn meritförteckning.

Styrelseuppdrag:
Ja: Det är en merit att ha suttit i bolagsstyrelse, så det ska absolut tas med.

Medlemskap i professionella nätverk:

Ja: Bara om du tror att det kan gynna dig.
Nej: Om det finns minsta lilla risk att den som tar emot ansökningshandlingarna har negativa fördomar om nätverket du är med i.

Enskild firma/sidoverksamhet:
Ja: Om det inte framstår som att du lägger all din tid på den enskilda firman. Var tydlig med hur mycket (eller lite) tid du lägger på sidoverksamheten.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.