Så omvärldsbevakar vi – 4 chefer tipsar

Prenumererar på nyhetsbrev, lyssnar aktivt på radion och poddar, skapar interna nätverk med olika sakområden, och låter medarbetare bidra med spaningar. Det är några sätt som olika chefer omvärldsspanar. Här berättar 4 chefer med egna ord.

Ledarskap
Publicerad
Fr.v.: Annika Wallenskog, Mats Persson Bergius, Kristina Kornung, Gunnar Myrberg.

Lyssnar aktivt på radions P1 och poddar

Annika Wallenskog, chefsekonom Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Annika Wallenskog.

Vilken är din bästa metod för omvärldsbevakning?

”Jag läser rapporter från institut och myndigheter inom ekonomiområdet och kommunala och regionala organ. Medarbetare på SKR gör kontinuerliga jämförelser med andra prognosmakare och beskriver skillnaderna mellan våra och andras prognoser. Ett tips är att lyssna aktivt på radions P1 och poddar. Det gör jag när jag går, åker tåg eller bil, och jag skriver ner viktiga fakta i telefonens anteckningsfält.”

Varför är det viktigt för dig att omvärldsbevaka?

”För att kunna hjälpa kommuner och regioner med vilken budget de kan räkna med och hur kostnaderna kan beräknas öka. Både politik, ekonomi, klimat, demografi och de kommunala och regionala verksamheternas utveckling är viktiga faktorer. Allt påverkar varandra. Mest intressant är att titta tillbaka på vad som hänt och fundera över hur olika saker kan utvecklas. Vi har sett hur akuta saker som inflation, krig och pandemi påverkar saker hastigt och gör att trender kan ändra inriktningen helt, men det är samtidigt viktigt att följa utvecklingen över tid.”

När såg du en tydlig effekt av din omvärldsbevakning?

”När vi i början av 2022 såg att inflationen ökade hastigt och utifrån det kunde räkna ihop effekten på pensionskostnaderna i kommuner och regioner. Något ingen funderat särskilt mycket på. Trots att vi varnade om detta tog det ganska lång tid för informa­tionen att sjunka in.”

Prenumererar på nyhetsbrev

Mats Persson Bergius, Sverigechef Lunar samt ordförande för Swedish Fintech Association

Mats Persson Bergius.

Vilken är din bästa metod för omvärldsbevakning?

”Man behöver en kombination av branschspecifika nyhetskällor och breda nyhetsmedier för att framgångsrikt omvärldsbevaka. Jag prenumererar på ett antal fintech-fokuserade nyhetsbrev för att få det senaste direkt till inkorgen. Det är inte alltid jag läser själva artiklarna, men att hålla koll på rubrikerna räcker långt. Dessutom följer jag svensk affärspress för att få en god uppfattning om den lokala utvecklingen, inklusive politiska trender som kan påverka. Till sist får jag många värdefulla uppdaterin­gar från kontakter i branschen. Även Linked­in har blivit en allt viktigare nyhetskälla.”

Varför är det viktigt för dig att omvärldsbevaka?

”Det skapar möjligheter att utveckla affären. Om man vet att ett bolag befinner sig i en specifik fas i sin utveckling, där de exempelvis vill växa eller minska sin verksamhet, kan det ibland skapa möjlighet till nya affärer. Dessutom kan regulatoriska eller tillsynsmässiga aktiviteter påverka affären, och ju tidigare man känner till detta, desto bättre förberedd kan man vara på att skapa möjligheter av sådana förändringar.”

När såg du en tydlig effekt av din omvärldsbevakning?

”Vi har följt diskussionerna om ränteutvecklingen extremt noga, vilket har gjort det möjligt för oss som bank att hitta affärsmöjligheter till följd av att ränteutvecklingen äntligen vänt. Vi har kunnat prissätta vår låneportfölj och inlåning på ett nytt sätt. Dessutom har omvärldsbevakning hjälpt mig att göra flera affärer. När vi ville avyttra en del av verksamheten, var det en starkt bidragande faktor till att vi kunde hitta rätt köpare.”

Skapar ett internt nätverk med olika sakområden

Kristina Körnung, analytiker Länsstyrelsen Västra Götaland samt kommunalråd (S) i Mölndal 

Kristina Kornung.

Vilken är din bästa metod för omvärldsbevakning?

”Grundläggande är att organisationen har tydliga strategiska mål, gentemot vilka omvärldsbevakningen kan värderas och struktureras. Källmässigt föredrar jag ett brett anslag, med en mix av källor. Odla gärna strategiska kontakter inom politik och förvaltning för att utöka möjligheten till förhandsinfo. Förankra omvärldsbevakningen i nyckelpositioner internt. Skapa gärna ett internt nätverk baserat på olika sakområden – en ovärderlig informationskälla, som sam­­tidigt kan bli ambassadörer för vikten av omvärldsbevakning.

Överlag måste omvärldsbevakning och analys på sikt ge effekt internt – i organisationsstruktur, arbetssätt och kultur – för att vara ett verkningsfullt och meningsfullt verktyg. En informerad ledning är nödvändigt, men inte tillräckligt. Proaktiviteten, alltså förmågan att handla i ett osäkert men starkt indikerat läge, är en viktig del av omvärldsbevakningen.” 

Varför är det viktigt för dig att omvärldsbevaka? 

”För att inte bli överraskad. För att kunna fatta kvalitativa framtidssäkrade beslut. En självklarhet för varje kunskapsbaserad organisation med sikte på att utvecklas och stärkas.”

Låter medarbetare bidra med spaningar

Gunnar Myrberg, enhetschef forskning och analys, Svenska kyrkan

Gunnar Myrberg.

Vilken är din bästa metod för omvärldsbevakning?

”Att låta många medarbetare från olika delar av organisationen bidra med spaningar från sina respektive fönster mot omvärlden.”

Varför är det viktigt för dig att omvärldsbevaka?

”För att bättre förstå samtiden och planera för framtiden.”

När såg du en tydlig effekt av din omvärldsbevakning?

”Varje gång den ger upphov till samtal i vår organisation. Det kan vara allt från ledningsgrupper till fikabord.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.