Så mycket tjänar Sveriges chefer

Det bästa för karriären är att byta jobb ofta, män tjänar mer på att utbilda sig än kvinnor och här ska du jobba om du vill bättra på din lön. Chef har plockat godbitarna ur Ledarnas färska lönerapport 2016.

Karriär
Text:
Publicerad

44 250 kronor får svenska chefer i snitt i månadslön och liksom tidigare år tjänar chefer i Sveriges större regioner bäst. Män tjänar mer än kvinnor och privat sektor har högre löner än offentlig sektor. Det visar cheforganisationen Ledarnas senaste rapport.

Så vad får oss att höja på ögonbrynen? Chef har plockat ut de viktigaste bitarna ur rapporten:

Utbildning lönar sig mer för män

”Kvinnors högre utbildning lönar sig inte. Det är en tungt vägande lönestatistik”, säger Gunilla Åhman statistiker som sammanställt rapporten.

Kvinnor är generellt högre utbildade än män och är fler i offentlig sektor än i privat. Samtidigt tjänar en chef inom offentlig sektor med en längre högskoleutbildning endast marginellt mer (44 300 kronor) än en gymnasieutbildad chef inom privat sektor (42 000 kronor).

En utbildning lönar sig alltså inte om du kommer att arbeta inom offentlig sektor, vilket många kvinnor på chefspositioner gör.

”Vill du jobba som chef kan du tjäna pengar lika lätt genom att inte utbilda dig och ta ett annat chefsuppdrag”, säger Annika Elias, ordförande för Ledarna.

Löneskillnaden mellan kvinnor och män är 500 kronor, vilket kanske inte låter så mycket, men ser man till så kallade standardvägda lönesiffror* där man tar hänsyn till exempelvis befattningsnivå, antalet underställda medarbetare och framförallt utbildningsnivå, är löneskillnaden 3362 kronor i månaden.

Bästa sättet att boosta karriären – byt jobb

Analysen visar att det lönar sig att byta jobb. Medianlönen ökar när chefernas rörlighet ökar. Ungefär var fjärde chef har bytt jobb under senaste året och de flesta av dem, ungefär 16 procent totalt, har bytt jobb inom företaget.

Det kan också vara en av anledningarna till att cheflönerna är högre i storstadsregionerna – eftersom rörligheten och möjligheten att byta jobb överlag är högre där. Under förra året var chefer som bytte jobb högst i Stockholm, 27 procent, och minst på Gotland 13,5 procent.

Löneligan – hur ligger du till?

Chefslönerna är högst i storstadsregionerna med Stockholmsregionen i toppen med en medianlön på 50 100 kronor i månaden. En chef på Gotland tjänar i snitt drygt 11 000 kronor mindre.

”Det finns fler jobb i storstadsregionen och de är bättre avlönande. Det är ett mindre utbud på chefsjobb i mindre kommuner och det är svårare att byta jobb. Möjligheten att vara beredd att flytta på sig och ta nya uppdrag finns inte i samma utsträckning och det är mindre konkurrens”, säger Annika Elias.

Annat som kan påverka lönerna kan vara tillgång till universitet och högskolor samt pendlingsmöjligheter.

Även mellan kommunerna är löneskilllnaderna stora. Bäst tjänar chefer i Danderyd som drar in 64 000 i månaden i snitt, alltså drygt 30 000 kronor mer än cheferna i Filipstad som har en medianlön på 33 200 kronor.

Hårda värden belönas mer än mjuka

Direktörer med strategiskt och finansiellt ansvar är de som är bäst belönade. I botten ligger chefsjobb, ofta inom offentlig sektor, som har mindre strategiskt ansvar men som ofta har ansvar för personal och medarbetare.

”Många chefsuppdrag, som första linjens chefer, förtjänar en högre lön. De gör ett jättejobb med att utveckla medarbetare som inte alltid uppskattas av ledningen. Min egen spekulation är att det är en bristande insikt i dåligt och gott ledarskap. Man har inte förståelse för det stora värdet som ett gott ledarskap innebär”, säger Annika Elias.

Så gjordes undersökningen:
Materialet är insamlat under oktober och november 2015 som en totalundersökning via webbenkät till samtliga yrkesverksamma medlemmar med anställning och e-postadress. Den färdiga statistiken bygger på 33 337 individuppgifter. Svarsfrekvens efter bortfallsberäkning är 48 %.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.