Så motiverar du medarbetarna till hälsa

Arbetsmiljö
Text: Redaktionen
Publicerad

Att du betalar gymkort till medarbetarna är verkligen en morot för många. Men det räcker inte hela vägen. Egentligen handlar det om en löneförmån till dem som ändå skulle ha tränat.

De som är hurtiga av sig själva bör visserligen uppmuntras. Men störst arbete kräver de som inte lever hälsosamt eller som redan har någon form av problem. Det vill säga mellangruppen – inte sjuka men inte heller helt friska.

De behöver hjälp att förändra sina vanor och här kan en arbetsgivare påverka mycket.
Beroende på hur problemen ser ut är åt­gärderna förstås olika. Men många gånger handlar det om att människor har hamnat i en situation där de har svårt att hantera sina liv i kombination med jobbet.
Kanske går de igenom en svår skilsmässa, har drabbats av sorg, fått en kronisk sjukdom eller har svårt att sätta gränser för sig själva.

den som är mitt uppe i en kris ser det sällan själv. I symtomen ingår att svara »det är inget allvarligt« och »jag klarar mig«. Vi vill ju så gärna vara duktiga på jobbet!
Det funkar dock inte i längden. Så småningom hinner ohälsan i kapp och personen kan bli så dålig att sjukskrivningen är ett faktum.
Som chef vinner du på att söka upp de här medarbetarna innan de kraschar. Fråga hur de mår och erbjud – ­eller varligt tvinga – dem att ta emot hjälp.

Det är faktiskt en direkt vinst för företaget att kunna förmedla omsorg till den drabbade. För som arbetsgivare står du ju med ansvaret i alla fall. Dessutom visar forskning att företag som aktivt jobbar med trivsel och hälsa upp­visar bättre resultat. Det finns miljoner att spara.
Den offentliga vården erbjuder förstås behandling. Men risken finns att dina medarbetare antingen hamnar i en kö eller inte hittar rätt behandling och får nöja sig med att bli hemskickade med tabletter.

Coachsamtal och massage är exempel på behandlingar som måste betalas ur egen ficka. Och till KBT-psykologer är väntetiden lång. Få beviljas överhuvudtaget sådana samtal inom socialförsäkrings­systemet.

Kriser med sjukskrivning kan vara förödande om det handlar om ett mindre eller mellanstort företag och en person i nyckelposition.
Men traditionell friskvård på jobbet är förstås också viktigt. Som chef kanske du inte hinner mer än att träna själv. Låt då någon annan ansvara för hälsofrågorna.
En variant är att erbjuda medarbetare som redan är intresserade av hälsa och sport att bli så kallade »hälsocoacher«. Det innebär att de får en utbildning i hur man motiverar andra.
Genom att göra det möjligt att träna på arbetstid kan hälsocoacherna få de andra anställda att röra på sig i vardagen. Målen kan variera. Att alltid ta trapporna kan räcka för några medan andra behöver ett tävlingslopp att sikta på.

att fira födelsedagar, fika (nyttigt) ihop och att gå på lunchpromenad är andra enkla må bra-tips.
Maten är en viktig faktor som en del chefer faktiskt kan vara med och påverka. Det gäller till exempel på skolor eller för dem som är med och upphandlar matleveranser till en arbetsplats. Ställ krav! Se till att det är möjligt att välja hälsosam mat på arbetsplatsen och att alterna­tiven är smakliga.

Fotnot: Texten är hämtad ur Pocketguiden »Med fokus på det friska« som följde med Chef nr 2 2011.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.