Så kan du få ditt drömliv
Hon hade allt man kan drömma om – fast ändå inte … Som framgångsrik projektledare för stora events och kampanjchef hade Annette Sandgren det ena roliga och utvecklande uppdraget efter det andra. Hon blev hela tiden uppvaktad och tillfrågad om hon kunde leda ett nytt, spännande och prestigefullt projekt. Svaret blev alltid: »Jo, absolut! Ja tack!«
»Jag älskade mitt jobb, men kände att någonting saknades. Jag kunde inte styra själv, trots att jag var chef. Allt bara snurrade på. Ibland var förutsättningarna helt absurda«, berättar hon i dag ett par år senare.
Visst gjorde Annette Sandgren ett bra jobb. Ingen kunde leverera som hon – även om förutsättningarna inte alltid var de bästa. Inte sällan var tidsschemat tajt och det var ont om personal samtidigt som förväntningarna och kraven var skyhöga. Både från omgivningen och henne själv.
Det hände mer än en gång att hon var besviken på sig själv efter ett avslutat projekt eftersom hon velat ge mer.
»Jag drömde om att få förutsättningar för att bli en bättre chef.«
Allt oftare slogs hon av tanken – tänk att själv få sätta agendan, diktera villkoren och skapa förutsättningarna.
»Jag minns att jag tänkte att om jag kunde göra ett kanonjobb trots dåliga förutsättningar, hur bra skulle jag då inte kunna prestera om utgångspunkterna var goda? Och framför allt – hur bra skulle jag då kunna må?«
Drömmer du också om ett annat liv? Du är inte ensam, just ett annat upplägg på jobbet toppar listan över chefens drömliv. Det visar en undersökning som Chef och Synovate har gjort bland drygt 500 chefer. Det handlar både om att jobba mindre och att jobba på andra sätt, för att få mer tid åt övriga livet. På andra plats kommer att få högre lön, tätt följt av mer tid för familjen – en tillsynes olöslig ekvation – eller? Nej, visst går det att få ihop ett liv som fungerar. Du som tagit dig långt i karriären, kanske längre än du själv trodde var möjligt, har visat mycket vilja. Samma vilja gör också att du kan få ditt drömliv. Med den som drivkraft kan du hitta din egen lösning.
För som över en tredjedel av cheferna i Chefs och Synovates undersökning svarar – med handen på hjärtat är det ingenting som hindrar dem från att förverkliga sina drömmar.
Så vad är problemet? Jo, att ta klivet över tröskeln – för den kan vara hög.
Hur ser din tröskel ut? Genom att identifiera dina hinder kan du också hitta vägar över dem. Även om balans i livet har blivit ett sönderslitet begrepp kan ibland till synes små förändringar göra stor skillnad. För vissa handlar det om att konkret ändra upplägget på sitt jobb. För andra handlar det mer om mental inställning, attityd och förhållningssätt.
Annette Sandgren hade inte den balans som hon önskade. Arbetsdagarna var långa. I olika perioder var hon chef över alltifrån fem till femhundra medarbetare på en rad olika uppdrag.
»Jag saknade mina grundvärderingar i jobbet. De var viktiga för att jag fullt ut skulle känna att jag gjorde skillnad – inte bara ett bra jobb utan något verkligen viktigt och värdefullt.«
Så en dag för knappt två år sedan fick hon ytterligare ett topperbjudande. Ville hon bli vd för ett företag som arbetade med personlig utveckling? Hon blev smickrad. Ansvaret lockade, liksom innehållet i jobbet. Men någonting fick henne att tveka.
För första gången kände hon verkligen efter inåt vad hon ville – eller inte ville. Hon tackade nej.
Hon minns den natt när hon satte sig och skrev en lång lista på ingredienserna i sitt drömliv. Orden vällde fram. Hon ställde sig själv en rad frågor: Hur skulle en favoritdag på jobbet se ut? Vilka värderingar skulle genomsyra arbetet? Vad vill hon och hur skulle hon må om hon genomförde det?
Till sist kom hon till den avgörande frågan: Vad hindrade henne – egentligen? Svaret blev: Ingenting. Till syvende och sist handlade det om egen vilja och mod.
Naturligtvis handlade det till viss del även om ekonomi. Annette Sandgren var tvungen att ta ställning till om hon rent krasst hade råd att förverkliga sin dröm, men såg möjligheterna.
I Chefs och Synovates undersökning rankar cheferna ekonomiska hinder på andra plats (»företagets ekonomiska situation«) respektive femte plats (»det skulle påverka min lön eller min ekonomiska situation negativt«) bland det som står i vägen för att få drömlivet.
Annette Sandgren vågade och vann. I dag är hon vd för TGIM (Thank God It’s Monday) med drygt 25 anställda i Stockholm, totalt 47 i hela landet. Det är ett företag med flera ben, dels en coachförmedling, dels en eventguide och e-learning. Hon startade företaget utifrån de värderingar och det sätt att arbeta som hon själv hade saknat i sin chefsroll dittills.
»Jag lever mitt drömliv. Som jag ser det nu har jag ett liv, inte bara ett jobb«, säger hon.
En som också omprövade sitt förhållningssätt är Roger Wikström, koncernchef i Midroc Europe, en global företagsgrupp med cirka 2 700 anställda i Sverige som utvecklar bolag inriktade mot fastighets-, bygg- och industrisektorn samt miljö och ny teknik.
»Jag har alltid jobbat hårt och varit högpresterande. Den stora insikten kom till mig när jag en dag kände att jag inte hade mer energi att ta av. Jag insåg att man inte kan ge allt, hela tiden, överallt. Det går inte att i längden vinna alla matcher«, säger han.
När kroppen inte orkade köra på i samma tempo längre förstod han att han behövde ändra på flera saker.
»För mig handlade det absolut inte om att gå ner i tempo eller arbetstid. Snarare om att förändra mitt eget förhållningssätt och prioritera annorlunda för att få det liv som jag ville ha. Men även om att öka tilliten till min omgivning.«
För Roger Wikström har träning alltid varit en viktig del i hans livsstil, men plötsligt krympte tiden för det och blev minimal. Han kom hem allt slitnare och tröttare till sin fru och sina två döttrar om kvällarna.
Den avgörande punkten blev när hans hustru en kväll sa till honom, efter att han hade berättat om ännu en kämpig dag på jobbet: »Du har egentligen ett lyxproblem. Se allt som är bra: Du har ett jobb med spännande utmaningar, bra medarbetare, en fantastisk familj, du blir bekräftad och får uppskattning.«
»Efter en stunds funderande fick jag verkligen en aha-upplevelse.«
Numera stannar han alltid upp några minuter efter att ha parkerat bilen hemma, för att ställa om innan han går in genom ytterdörren och möter sin familj.
»Om jag tar hand om mig kommer inte bara jag utan hela min familj och mitt liv på jobbet och hemma att fungera bättre«, säger han.
I dag har Roger Wikström en bra balans med träningen, som i huvudsak består av löpträning, kick- och thaiboxning, som han även är instruktör i. Sedan vändpunkten för sju år sedan har han reflekterat mycket över vad som skapar ett uthålligt ledarskap. Även Midroc Europe arbetar mycket aktivt med vad de kallar ett kulturbyggande och värdegrundsbaserat ledarskap, inte minst inom sin egen Midroc Business School.
»För mig handlar det om att skapa en kultur där jobbet ger energi, inte tar. Antingen gillar man läget eller så gör man någonting åt det. All förändring startar med en själv.«
En normaldag på kontoret ser han till att avsluta runt klockan halv fem-fem. Då har han förvisso ofta varit där från sju på morgonen och sitter kanske en stund hemma på kvällen, men ändå. I dag prioriterar han tid för både sig själv och sin familj. Han väljer pusselbitarna så att pusslet går ihop.
»Jag tänker annorlunda om prestation i dag. Min drivmotor är inte längre att alltid visa att jag själv presterar på topp. I stället är det den gemensamma prestationen och framgången som driver mig.«
Du är dina val. Att få vardag och chefsjobb att fungera och uppnå ditt drömliv är inte en dans på rosor och kritvita stränder. Kanske når du ända fram, kanske en bit på vägen. Men det finns alltid saker som du kan göra, trösklar som är mindre och större.
Och du är värd att tas om hand. Som chef fokuserar du säkert ofta på andra. Det gäller att inte glömma sig själv.
För Roger Wikström har välmåendet kommit med ett byte av fokus.
»Tidigare hade jag svårare att balansera mellan att ta och släppa kontrollen. En stor del i balansen för mig är att jag har lärt mig bli bättre på det.«
När han i dag läser mejlen eller hamnar framför datorn med jobb om kvällarna handlar det mer om den egna viljan än måsten.
»Omgivningen kan inte lägga stress på mig. Det är jag själv som kan göra det. Man har oftast fler val än vad man tror. Du kan när det är tungt välja att känna dig som ett offer eller en hjälte.«
Kanske funderar du som många andra under semestern på hur du skulle vilja leva ditt liv, jobba annorlunda, mindre, eller göra någonting annat? Tillbaka på jobbet igen är det lätt att allt bara rullar på i samma banor.
Men det skulle kunna bli precis tvärtom. På sommaren har många tid för reflektion, för att känna efter vad man skulle vilja och drömmer om. Är man ledig och borta från jobbet finns också möjlighet att ladda och peppa sig själv att verkligen ta steget över tröskeln och få en nystart.
Fram till i dag har Annette Sandgren bockat av alla punkter som hon skissade fram för sitt nya liv den där natten. Överst på listan ligger i turordning att få energi av jobbet, att må bra, att följa sin egen vision och att känna tacksamhet och tro på framgång. Här finns även passion, stolthet och realistiska förutsättningar i fråga om tid och resurser.
Först på femtonde plats kommer pengar, även om Annette Sandgren betonar att affärsmässighet och vinst självklart är en förutsättning för att det ska fungera. Annars riskerar det om något att generera stress.
»Men pengar och välmående måste gå hand i hand. Jag vill visa att man kan leva sin dröm och tjäna pengar. När jag får göra det jag brinner för får jag mer energi och det i sin tur ger resultat, som ger pengar.«
På jobbet har Annette Sandgren byggt vad hon kallar för en må-bra-struktur. Den innehåller både konkreta verktyg för bättre balans mellan jobb och privatliv och en värderingsgrund för företagskulturen. Det handlar exempelvis om till synes små saker som att hon har försett alla sina medarbetare med varsin spikmatta för avslappning, möblerat kontoret med sköna fåtöljer där alla på arbetstid ska ta en stund om dagen för återhämtning och reflektion och att hon själv går och lunchgympar med sina medarbetare.
»Jag vill att mina medarbetare ska må bra, inte bara på jobbet, utan även hemma. Om de är pigga och harmoniska kommer de också att ha mer ork och göra ett bättre jobb.«
I må-bra-tänket ingår också en genomarbetad policy för hur de är tillgängliga, svarar på mejl, prioriterar sin arbetstid och fokuserar samt en annorlunda struktur för möten. Personligen har hon medvetet byggt in ett sätt för att vara mer tillgänglig för sina medarbetare. Varje vecka har hon tre fasta tider som hon aldrig själv får boka utan som är öppna för andra som behöver få mötestid med henne med kort varsel.
Att Annette Sandgren lever sitt drömliv innebär inte att hon jobbar mindre. Men med tanke på att cheferna i Chefs och Synovates undersökning rankar högre lön högt upp på listan tillsammans med att jobba mindre och få mer familjetid framstår lösningen att enbart trappa ner i arbetstid inte alltid som realistisk.
Det är svårt att trappa ner i arbetstid och samtidigt bygga sitt drömföretag – åtminstone inledningsvis, menar Annette Sandgren. Hennes dotter är snart vuxen och Annette Sandgren är inte lika beroende av nio-till-fem-dagar. Hon kan när hon behöver sitta kvar till sju på kvällen, men hon kan lika gärna gå och träna någon timme på eftermiddagen.
»Jag jobbar mycket för att jag vill. I dag sätter jag villkoren själv och har fokus på det som är viktigt. Jag är medveten om hur jag mår och bokar in tid för mig själv på ett annat sätt.«
I boken 4 timmars arbetsvecka som i snart tre år har legat på bästsäljarlistor i USA, skriver författaren Timothy Ferriss om skillnaden mellan att vara aktiv och produktiv. Även om du är superaktiv hela dagarna och jobbets aktivitet till och med spiller över på din fritid är det inte säkert att du är effektiv – i bemärkelsen produktiv. Att vara produktiv handlar om att göra saker som för dig närmare dina mål. Kanske skulle du kunna minska din arbetstid bara genom att bättre lära dig se skillnaden på att vara aktiv och produktiv.
Ett ovanligt upplägg på jobbet som spelar in i Roger Wikströms drömliv som chef är att han är en av tre koncernchefer för företaget.
Det är både en trygghet och en avlastning. Det finns alltid någon som backar upp om jag måste göra brandkårsutryckningar eller fokusera enbart på en sak och lägga allt annat åt sidan en stund. Det minskar definitivt känslan av att vara splittrad.
För många är arbetet en identitet. Du är det du gör. Det skänker trygghet och mening – eller gör det verkligen det? Åtminstone förväntar vi oss att jobbet inte bara ska stå för vår försörjning, utan dessutom ge oss bekräftelse, lycka och mening i tillvaron. Många känner nog igen sig i den önskan om att förverkliga sig själva på jobbet som både Annette Sandgren och Roger Wikström vittnar om.
Den uppmärksammade författaren Alain de Botton konstaterar i sin senaste bok Arbetets lust och leda att föreställningen om arbetets betydelse också kan bli betungande och få dig att känna dig jagad, otillräcklig och i värsta fall misslyckad.
Det visar också berättelsen om en hög chef i ett stort internationellt företag.
Chefen ville både göra karriär och ha tid över för sitt privatliv. Personen i fråga rusade hem från jobbet i skaplig tid och mötte inte sällan motstånd och frågor och fick ideligen försvara det inför kollegerna i koncernledningen.
Väl hemma försökte chefen krampaktigt klamra sig fast vid lite kvalitetstid med familjen innan vederbörande återigen satte sig för att jobba, på kvällen – och varje helg.
Strävan efter balans blev till sist bara ytterligare en börda som till slut ledde till att chefen blev sjukskriven.
Det finns otaliga sådana historier.
En som i stället hittade sin egen skräddarsydda lösning på att få chefskarriär och familjeliv att gå ihop är Per Blankens, tv-producent på Meter Film & Television. När han och hustrun båda ville tillbaka till jobbet, men ännu inte hade någon dagisplats till dottern, gick de samman med ett kompispar och ordnade ett eget miniföräldakooperativ för barnen.
Upplägget var ett roterande schema där tre vuxna jobbade och den fjärde tog hand om de båda ettåringarna. Alla fick en till två halvdagar i veckan med barnen.
»På så sätt fick jag verkligen det bästa av två världar. Jag älskar både mitt jobb och att vara med Bonnie. Nu kunde jag göra båda sakerna samtidigt«, säger Per Blankens.
Han har mött flera positiva reaktioner på att ha vågat tänka utanför ramarna för att förena karriär och familj.
Ett krävande chefsjobb i kombination med småbarn hemma är inte en enkel ekvation. Det är lätt att hamna i fällan av en ständig känsla av otillräcklighet. För Per Blankens har en förstående arbetsgivare underlättat hans upplägg.
»Jag känner att det är ute att vara en stressad chef. Då är det mer status att utifrån den situation som du har försöka kreera en smart lösning för att få det att funka – kanske inte optimalt, men så bra som möjligt«, säger han.
Per Blankens leder en redaktion på cirka 35 medarbetare, men när det är sändning av tv-programmet »Idol«, som han är exekutiv producent för, är det uppemot 300 personer totalt.
»En del medarbetare hade inte ens fattat att jag var borta. Det gav verkligen en nyttig insikt om att jag inte är oumbärlig.«
I efterhand kan han känna att kombilösningen gav flera positiva effekter i hans ledarskap. Det ledde till exempel till en omfördelning av ansvar på redaktionen. Andra personer klev fram och hittade nya infallsvinklar och idéer.
»Det gick hur bra som helst på jobbet samtidigt som jag personligen fick träna på att släppa kontrollbehovet. Hur bra kan det bli?«
De dagar som han hade hand om barnen var han tillgänglig på mobil och mejl.
»Visst känns det ibland som om jag missar en del av det sociala på jobbet genom att vara så supereffektiv när jag är där att jag inte tar mig tid att fika. Men det ska ju inte vara så här resten av livet. Det här är en period som kräver den här speciella lösningen«, menar han.
»Det underlättar självklart om man har en något så när stabil verksamhet med rutiner och där allt rullar på«, säger han.
Att döma av statistiken handlar ditt drömliv som chef antagligen om att arbeta mindre eller annorlunda, att få mer pengar eller mer tid till dig själv eller familjen. Oavsett vilket – vad skulle till för att du verkligen skulle kunna leva det?
Har du identifierat dina hinder på vägen och framför allt – vågar du ta steget över din tröskel? Det är du värd.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.