Så ordnar du jobbfesten – utan fylla

Kommunikation
Text:
Publicerad
Foto: Unsplash

Det är kickoff-säsong och det brukar betyda middag och kanske ett par glas vin med kollegorna. Ett utmärkt tillfälle för företag att skapa sammanhållning och ha en mysig stund med medarbetare.

Men exemplen på företagsfester som spårat ur i fylla är många. Så var går gränsen mellan trevligt mingel och för mycket alkohol?

LÄS OCKSÅ: 7 fester som spårade ur

Sara Demitz-Helin är vd för företaget Ljung och Sjöberg som arbetar med att hjälpa chefer att hantera missbruk. Hon har själv, liksom många av sina medarbetare, en bakgrund som missbrukare och har jobbat med frågan under tio års tid. Hon menar att chefer har en helt annan möjlighet att hjälpa medarbetare ur ett missbruk än vad anhöriga har.

Fakta missbruk på jobbet: 

– 20 procent av arbetsverksamma personer i Sverige har problem med droger eller alkohol. 

– Av de 20 procenten har en tiondel ett missbruk.

– Chefernas största anledning till att de inte tar tag i problemen är att de är rädda att ha fel och ’anklaga’ någon. 

– Medarbetarnas största anledning till att inte berätta för sin chef om missbruksproblematik är att de skäms och är rädda för att bli av med jobbet.

Källa: Ljung och Sjöberg. 

”Den yttersta konsekvensen för en anhörig är att klippa relationen till den jag älskar och säga ’du är inte välkommen’. Det tar lång tid innan det händer. Som chef har du ett helt annat förhållningssätt och kan genom det skapa mycket större förändring”, säger hon.

Genom att uppmärksamma ett fyllebeteende får ni alltså inte bara en trevligare fest utan kan också hjälpa någon ur ett eventuellt beroende.

LÄS OCKSÅ: Håll det perfekta talet – steg för steg

Sara Demitz-Helins bästa tips för att undvika att festen blir ett fylleslag:

1. Policy.
Se till att alla känner till företagets alkohol- och drogpolicy. Där ska det stå vilka typer av beteenden som inte är okej och vilka konsekvenser det kan få om man inte följer policyn.

2. Ta samtal innan. 
Om du känner till att någon brukar missköta sig, ta ett samtal med den personen före festen. Klargör vad som är acceptabelt beteende. Om personen gjorde bort sig på förra julfesten, påminn om samtalet ni hade då och att du inte vill att det ska upprepas.

3. Erbjud aldrig fri bar.
Det uppmanar till överdrivet drickande. Bjud inte heller på starksprit, utan endast vin och öl. Se till att det finns alkoholfria alternativ.

4. Var själv ett gott föredöme.
Chefen sätter nivån för vilken berusningsgrad som är okej. Om du blir alldeles för full är det svårt för dig att i efterhand kritisera en medarbetare som gått över gränsen.

5. På lång sikt.
Odla en kultur av måttfullhet vad det gäller alkohol. Informera nyanställda om att ni har en alkohol- och drogpolicy så att kulturen sprider sig i företaget.

6. Om olyckan är framme.
Lita på din magkänsla om du känner att något håller på att gå över styr och – viktigast av allt – agera. Tänk på att vara så diskret som möjligt. Om det är i ett tidigt skede – uppmärksamma det och tala med personen. Har det gått överstyr – få hem medarbetaren på ett tryggt sätt, exempelvis i en taxi.

7. Följ upp. 
Att någon blir för full på en fest är ett tydligt tecken på att något inte står rätt till. Läs genom er policy igen och kontakta och ta hjälp av hr eller företagshälsovård. Ta ett samtal med medarbetaren och förklara att det inte är ett acceptabelt beteende.

LÄS OCKSÅ: Svåra samtal – så gör du

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.