Så gör du när medarbetaren sjukskriver sig

En läsare har problem med en medarbetare som sjukskriver sig väldigt ofta. När har man rätt att begära läkarintyg? Chefs expert på arbetsrätt, Fredrik Dahl, svarar.

Arbetsrätt
Text: Redaktionen
Publicerad
Foto: Adobe Stock

Fråga:”En av mina medarbetare har sedan i somras sjukskrivit sig extremt ofta. Det handlar inte om några långa perioder, utan en till tre dagar i stöten, men nästan alltid med så korta mellanrum att det bara blir en karensdag på två sjukperioder.

Jag har förstås pratat med henne. Men hon avfärdar mina frågor med olika bortförklaringar. Jag misstänker att hon bluffar. Min fråga är om jag kan kräva att medarbetaren lämnar läkarintyg från första dagen?”

/Johanna

Svar: Enligt huvudregeln ska en arbetstagare lämna in läkarintyg om arbetstagaren är sjuk i mer än sju dagar. Om arbetstagaren inte lämnar in ett läkarintyg på den sjunde dagen, har han eller hon inte rätt till sjuklön från denna tidpunkt.

I vissa situationer är det dock möjligt för en arbetsgivare att begära att en anställd lämnar in läkarintyg tidigare än den sjunde dagen. En sådan begäran får göras om det finns särskilda skäl för det, till exempel ur rehabili­terings- eller kontrollsynpunkt.

Sådana särskilda skäl kan exempelvis anses föreligga om en anställd har många korta sjukdomsfall under en begränsad tid, utan att ha kontaktat läkare och utan att det framkommit något som tyder på att den anställde har en kronisk sjukdom.

Om arbetstagaren inte lämnar in något sjukintyg trots att en be­­gäran om detta gjorts, är arbetsgivaren inte skyldig att betala sjuklön för den del av sjuklöne­­perioden som det saknas läkar­intyg för.

Här hittar du mall för förstadagsintyg!

Dessutom kan den anställde vara att anse som olov­ligen frånvarande vilket är i strid med skyldigheterna i anställningsavtalet.

Det går inte att göra en bedömning av om särskilda skäl föreligger i det fall som beskrivs ovan utan att veta mer om de faktiska om­ständigheterna.

Omständigheter som kan ha betydelse är exempelvis om arbetstagaren uppsökt läkare eller om det finns något som tyder på att arbetstagaren har en kronisk sjukdom eller beroendeproblem. Om arbetsgivaren är bunden av kollektivavtal kan det även finnas särskilda regler om läkarintyg i avtalet.

/Fredrik Dahl, arbetsrätts-­ advokat och delägare i advokatfirman Vinge

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.