Trendspaning: Så blir coronahösten för dig som chef

Pandemin fortsätter att prägla tillvaron ​i stort och smått. Vi spanar i kristallkulan och ser en chefsroll i förändring. Är du redo för den nytändning som krävs?

Ledarskap
Publicerad

Vad

Enligt ledarskapsutvecklare är det två saker som har högsta prioritet när chefer och ledare ska starta arbetet efter pandemin: empati och positivt tänkande.

Nytta

Läs om hur arbetslivet efter pandemin kan bli för dig som chef.
Spåkula där det står 2020 och i den ser man sedlar, en dator, en person i skyddskläder med mera.

Hej då kontoren?

Klarar du ytterligare ett kvartal med hackande Zoommöten, social distansering och känslan av att gradvis tappa kontakten med medarbetarna? Kanske har du inget val. Storföretag som Ericsson planerar att låta de flesta av sina medarbetare fortsätta att jobba hemifrån ända till slutet av 2020. Vilket väcker frågan i vilken utsträckning vi alls behöver några kontor i framtiden, och hur de i så fall kommer att se ut.

Trenden går mot fler ”mötesplatser”, hybridkontor med bara ett fåtal skrivbord där folk träffas kanske ett par, tre gånger i veckan. Coronakrisen tycks samtidigt öppna för det tills nyligen otänkbara: En återgång till enskilda kontorsrum. Forskare varnar för att öppna, aktivitetsbaserade kontorslandskap kan vara en smittofälla och skepsis uttrycks även av andra skäl. En studie från Karlstads universitet visar hur trivseln är lägst i medelstora kontorslandskap, medan betydligt fler är nöjda med att sitta i cellkontor.

Flexibilitet en framgångsfaktor

Coronakrisen skyndar på omställningen på arbetsmarknaden, vilket innebär att många inklusive chefer kan behöva byta karriär. Det mesta går mot mer teknik och digitalisering, ett bra omställningstips är därför att höja sin kompetens inom dessa områden, oavsett bransch.

”Den pågående krisen visar på behovet att kunna vara flexibel, tänka nytt och vara snabbfotad. Ett proaktivt jobbsökande i kombination med nätverkande utgör framgångsfaktorer för den fortsatta karriären. Vi ser också att det livslånga lärandet blir alltmer viktigt då arbetsmarknadsläget kan förändras på kort tid i kristider. En kontinuerlig kompetenspåfyllnad kan underlätta övergången till nästa jobb”, säger Arbetsförmedlingens analytiker Marcus Löwing.

Samtidigt som flera sektorer fortsatt går på knäna – resenäringen, krogar, delar av handeln och industrin, nöjeslivet, kultur – syns klara öppningar inom branscher som vård och omsorg, skola, data, it, lager och logistik. Marcus Löwing tar detaljhandeln som tydligt exempel på hur förändringarna på arbetsmarknaden just nu accelererar.

”Här bedömer vi att det finns jobb som inte kommer att komma tillbaka efter krisen på grund av ändrade konsumtionsvanor, exempelvis vissa butiksjobb som ersätts av e-handel.”

 

Hitta glädjen

Åtskilliga chefer tvingas under hösten gå i spetsen för coronarelaterade neddragningar, en för alla parter plågsam process där chefen har en nyckelfunktion. Generellt gäller det att hitta glädjen och drivkrafterna i en omvälvande tid.

”Två saker har högsta prioritet när chefen och ledaren ska starta höstens arbete: Empati och positivt tänkande”, säger ledarskapsutvecklaren Anders Kinding. Han framhåller vikten av att ge utrymme för medarbetarna att prata av sig efter en tuff vår och sommar, där både de och deras anhöriga kan ha drabbats av ohälsa och permitteringar.

”Inte så att du tar på dig rollen som terapeut, men som en auktoritet som bryr sig”, säger Kinding och fortsätter:

”När du bryr dig om andra och när du varje dag pratar om att vi kommer att lyckas växer din egen optimism. Du blir den inspirerande kraft dina medarbetare behöver, och det spiller tillbaka på dig själv.”

 

Chefen ställs på prov

Under pandemin har efterfrågan på vissa segment inom den uppdragsbaserade gig-ekonomin rusat, som matleverantörstjänsterna Uber Eats och Foodora. Långsiktigt kan den typen av tjänster väntas växa ännu snabbare, ”främst på grund av företagens ökade behov av kostnadseffektiva lösningar att kunna anställa vid behov”, säger Johan Hedenbro, verksamhetschef på den globala gigplattformen Appjobs – en utveckling som i så fall än mer vänder upp och ner på mer traditionella affärsmodeller.

Amazons etablering i Sverige ställer svenska chefer på ytterligare prov: Prisdumpning, lägre marginaler och svårighet att få fram kunddata är några problem som svenska bolag som redan övervägt ett Amazonsamarbete klagat på. Techjätten bedriver aggressiv skatteplanering och är i dag inte transparent med hur den utnyttjar de jättelika mängder data som samlas in. Analytiker ser en fara i att spelplanen blir orättvis mot de mindre aktörerna. Å andra sidan uppstår nya möjligheter: Små och medelstora företag som kopplat ihop sig med e-handelsjätten uppges nu svara för 60 procent av Amazons totala försäljning.

 

Snabbspolning till pensionen

Även om den totala arbetslösheten fortsätter att stiga, har ökningstakten nu bromsat in. Samtidigt ökar långtidsarbetslösheten på ett oroväckande sätt, och är nu 16 procent högre än för cirka ett år sedan. Åtskilliga distansarbetande chefer och tjänstemän med egen trädgård och bra bredband har under pandemin haft det riktigt behagligt, och kanske gjort av med mindre pengar än de trott varit möjligt. Frågan är om alla kan, eller ens vill, återgå till det normala när krisen väl ebbat ut. Christine Ross, kapitalförvaltare på Handelsbanken, menar att pandemin fungerar som en ”testkörning av pensionärslivet” för folk födda mellan cirka 1960 och 1970, som om de blir uppsagda kan ha ”otroligt svårt” att hitta ett nytt jobb på samma nivå.

”Vid kriser som innebär att människor förlorar arbetet finns alltid en risk att en del väljer att ta ut pension tidigare än de annars tänkt”, säger Alexander Carneck, analytiker på Pensionsmyndigheten, som ännu inte sett några sådana avtryck i statistiken men tror att en sådan effekt kan bli synlig senare.

 

Säkra kompetensen

Nu kan vara rätt tid att säkra kompetens och talang som varit svår att få tag i tidigare.

”Fler är mellan jobb, egenföretagare söker anställning och nyutexaminerade är tillgängliga direkt”, säger Christian Ahlgren, rekryteringsexpert vid Experis och Manpower i Sverige och fortsätter:

”Trygghet är viktigt. Kandidaten vill se framför sig ett långsiktigt och hållbart alternativ. För att attrahera kandidaterna är det viktigt att kunna visa tydligt och förtroendeingivande hur ni agerar under pandemin och hur ni tänker framåt kring tjänsten.”

Vikten av att snabbt ställa om och lära nytt har blivit tydligare än någonsin under coronakrisen.

”Var noga med att värdera det i era rekryteringar”, råder Christian Ahlgren.

 

Globaliseringens återkomst

Samtidigt som Konjunkturinstitutet spår en mindre nattsvart utveckling för den svenska ekonomin än tidigare befarat, står det allt mer klart att de senaste månadernas omvälvningar i världsekonomin har spolat globaliseringen flera årtionden tillbaka.

”Effekterna av pandemin är stora men också relativt kortsiktiga. När väl pandemin är förbi och vi har ett vaccin kommer globaliseringen på många sätt att fortsätta som tidigare”, säger banken SEB:s chefsstrateg Johan Javéus.

Att svenska chefer i någon högre grad kommer att ställa om till mer av ”Made in Sweden” ser han som rätt osannolikt:

”Globala produktionskedjor har ändå fungerat rätt bra. Räkna med en återgång till det normala och antagligen rätt snabbt.”

 

Gör dig redo för nästa kris

Kanske innebär coronakrisen inte alls så stora och djupgående förändringar som många nyligen förutsåg – folk längtar tillbaka till sina vanliga sterila mötesrum och även på fritiden återvänder vi förunderligt gärna till gamla hjulspår, mot shoppinggallerior och charterflygplan mot Medelhavet som återigen fylls. Frågan är samtidigt: Hur rustad är du som chef inför nästa kris? Forskare varnar för att nya virusutbrott är att vänta. Avskogning och handel med vilda djur innebär en hög och fortsatt risk för virusspridning, något som lätt kan slå över i pandemier.

Den senaste tidens osäkerhet har inskärpt vikten av handlingsförmåga, i ett läge som faktiskt handlat om liv eller död. Som chef har du antagligen mognat under processen, och insett vikten av robust beredskap och stabila försörjningslinjer. Oavsett vad nästa kris handlar om, finns anledning att under hösten återigen ställa frågan: Vilka strukturer, processer och verktyg måste bli bättre och starkare?

”Du och dina medarbetare behöver en positiv vision att arbeta mot. Det måste finnas en plan, och du måste kommunicera att det finns hopp, och en möjlig och positiv framtid för ert företag, ditt team och ert projekt”, säger ledarskapsutvecklaren Anders Kinding.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.