Rekrytering med AI? Chefer, se upp!

Med den artificiella intelligensen (AI) kommer löften om snabbare och mer objektiv rekrytering. Men hur väl har tekniken uppfyllt löftena?

Rekrytering
Publicerad
Illustration: Lotta Sjöberg.

Samtidigt som AI kan göra stor positiv skillnad för organisationers förmåga att snabbt hitta rätt kompetens, och till och med förutse hur kandidater kommer att prestera på jobbet, uppstår också risker och etiska dilemman.

Det framhåller det globala analysföretaget Hogan Assessments, vars experter analyserat AI-teknikens effekter på hr- och rekryteringsbranschen.

”Partiskhet är sedan länge ett välkänt problem inom anställning och rekrytering. AI-system som bygger på historiskt partiska anställnings- och rekryteringsmetoder befäster, och till och med förvärrar, dessa förutfattade meningar”, skriver företaget i sin analys.

Ett annat problem för många AI-verktyg är bristen på transparens. Många tekniskt obevandrade har dålig förståelse för AI, vilket skapar känslan av att datorsystemen fattar viktiga beslut med slumpartade och oförutsägbara metoder.

Inte ens skaparna bakom AI-systemen kan alltid förklara hur det hela fungerar, eller vilken relevans de olika funktionerna har för ett specifikt jobb, heter det. 

”Det här är problem som bör tas på allvar. Enskilda individer har rätt att få veta hur de blir bedömda, att utvärderingarna är rättvisa och relaterade till jobbet”, säger företagets forskningschef Ryne Sherman i ett pressmeddelande.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden