Raketforskare hjälper chefer att göra det omöjliga

Raketforskning tog människan till månen men kan användas till betydligt mer än så. I massivt hyllade ”Think like a rocket scientist” delar tidigare raketforskaren Ozan Varol med sig av lättbegripliga strategier för att faktiskt lyckas med det som verkar omöjligt.

Chefboken
Text: Björn Hedensjö
Publicerad

”Raketforskning” är ett ord som används för att beskriva något riktigt svårt och som mest för tankarna till avancerad teknologi. Men i själva verket handlar det om ett sätt att tänka.

Den storsäljande boken har hyllats av verkliga giganter inom ledarskap och managementlitteratur. Malcolm Gladwell, Adam Grant, Dan Pink och Bill Gates har den alla på sin lista över viktigaste böckerna 2020. Författaren föddes i Istanbul, Turkiet. Han flyttade själv till USA när han var 17 år för att studera astrofysik vid Cornell-universitetet. Han ingick i teamet som skickade två rovers till Mars, innan han bytte inriktning och studerade till jurist.

Vad exakt handlar ”Think like a Rocket Scientist” om?

Författaren tar steg för steg upp viktiga principer från raketforskningen, och visar hur de sätten att tänka kan användas inom massa andra områden. Det kan handla om sådant som hur man hanterar risk och osäkerhet, tänker radikalt nytt och innovativt, eller hur man ‘testar och flyger’ på samma gång.”

Varför ska chefer läsa boken?

”Utgångspunkten är praktisk och idealisk för chefer — hur kan man konkret gå till väga för att ta stora kliv som att fixa drömjobbet, få rejäl skjuts i sin organisation, lära sig ny och avgörande kunskap eller skapa nästa banbrytande produkt.”

Innehåller boken tips?

”Hela storyn hittar du som vanligt i Chefboken. Men chefer kan i boken hitta massor av inspiration och konkreta tips som är användbara i vardagen.

Är den här boken relevant för alla chefer?

”Ja, det är en bok för alla chefer. Oavsett vilken nivå du befinner dig på i din organisation finns gott om handfasta och användbara verktyg. Och man har gott om nytta av kunskapen i privatlivet också. Dessutom har boken ett stort underhållningsvärde och kan faktiskt läsas som ren förströelse.”

Vad inspirerade dig mest?

”Jag tyckte att det var otroligt intressant att läsa om Elon Musk och hur han gått till väga i sitt rymdprojekt. Han utgår där från tänkandet om första principer, vilket i praktiken handlar om att ‘avlära’ all tidigare kunskap och börja om från början med de allra minsta byggstenarna. Väldigt intressant att tillämpa på olika problem i livet.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.