Överlev julbordet utan extrakilon
Du hade bara tänkt ta lite grann. Men så hamnade du där igen. Julbordet nästan överföll dig och köttbulle efter köttbulle slank ner i magen.
Många chefer gör misstaget att bara »äta något lätt« eller hoppa över lunchen när de ska äta ett stort julbord på kvällen. Men det är ingen bra strategi om du vill hålla vikten.
Kostrådgivaren och författaren Nina Ahlm varnar för ”hålla igen”-metoden.
»Risken för att överäta ökar kraftigt när du är alldeles för hungrig. Om du vill hålla vikten i jul underlättar det om du planerar dina måltider.«
Ät så nyttigt du kan på lunchen och följ upp med ett bra mellanmål som frukt med keso, en smörgås på rågbröd eller en tallrik lättyoghurt med osötad müsli.
När du väl närmar dig julbordet, försök sikta in dig på livsmedel som är proteinrika. De mättar mest och gör att du inte orkar äta så mycket av det som är mer onyttigt.
Proteinrik mat är framför allt lax, sill (som inte ligger i fet sås), strömming, fårfiol, skinka utan fettkant och lutfisk.
Korv, köttbullar och patéer innehåller också protein, men har samtidigt en stor mängd fett och är därför ett sämre alternativ. En bra tumregel är att äta så »rena« matvaror som möjligt, alltså där råvaran inte har blandats upp med andra ingredienser. Försök sedan fylla på med olika former av kål; grönkål, brysselkål och rödkål. De är rika på antioxidanter och mättar bra.
Vad och hur mycket du äter är naturligtvis a och o för att inte gå upp i vikt i december. Men du kan också öka på din förbränning genom att röra på dig mer.
Det kan vara svårt att ta sig till gymmet, men passa på att ta långa promenader. En stegräknare är en bra motivationskälla som hjälper dig att gå ännu längre.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.