ÖB Micael Bydén: ”Viktigt att som chef bekräfta oron”

”Bekräfta oron. Det är okej att vara orolig i dag”, sade överbefälhavare Micael Bydén till Sveriges chefer då han framträdde på ledarskapsgalan Chef 2022. Men trots det allvarliga omvärldsläget sover han gott om nätterna: ”Vi är på det som händer, vi kommer inte missa något. Och då sover chefen gott.”

Ledarskap
Publicerad
Micael Bydén, Årets Chef 2021
FOTO: KARINA LJUNGDAHL

När överbefälhavare Micael Bydén gästade ledarskapsgalan Chef 2022, inskärpte han allvaret i det läge som uppstått efter Rysslands invasion av Ukraina, och att även svenskarna bör vara beredda på det oförutsägbara:

”Vi har under flera år försökt förtydliga att Ryssland utgör ett presumtivt hot mot Sverige och Europa. I den här situationen blir det nu än mer viktigt att påtala vår (Försvarsmaktens) roll. Jag måste kliva ut och tala klarspråk, inte skönmåla, sätta ord på denna extra svåra situation. Det är en balansgång, jag vill inte orsaka någon alarmism. Men det här är allvar. Riskerna mot landet har ökat. Vi har bara sett början”, sade Micael Bydén på scenen i Vasateatern i Stockholm till Chefs Cissi Elwin.

Sverige och de övriga EU-länderna står bakom en rad sanktioner riktade mot angriparen Ryssland, och påverkas själva indirekt av kriget genom chockhöjda energipriser och på en rad andra sätt.

Hur stor är risken att Sverige dras in i ett direkt krig?

”Det går inte svara på. Den situation vi har nu, är att det militära kriget pågår på marken i och luften över Ukraina. Sedan kan Sverige komma att påverkas på andra sätt. Påverkan kan ske indirekt via drivmedel, energi, relationer. Ryssland har många saker kvar i verktygslådan: det handlar om ekonomi, diplomati, sabotage, misskreditering av befattningshavare. Påverkanskampanjer i syfte att så split. Det är ett svårt läge. Rent militärt då, sedan den ryska kränkningen av vår gräns i förra veckan, ser vi inte någon ökad rysk närvaro vid våra gränser. Vi har en god lägesbild, men utesluter ingenting. Relationer och partnerskap är oerhört viktiga. Sambandsmedlen glöder, med information i alla riktningar. Vi har en god lägesbild, men utesluter ingenting”, sade Micael Bydén.

De ryska styrkorna har inte imponerat. Borde hela västvärlden samla sina styrkor och sätta stopp för Putin?

”Jag har känt likadant själv. Men de åtgärder som världssamfundet tagit till nu, är de hårdaste man kan ta till utan att gå till väpnat angrepp. Nato och USA har sagt att man går inte in (militärt), för det skulle eskalera situationen till något helt oförutsägbart. Men de vapen vi skickat, de finns på plats”, sade ÖB och fortsatte:

”Försvarsviljan i Ukraina, deras förmåga att göra motstånd, det är en fantastisk prestation i en extrem situation. Det är något även vi behöver fundera på. Mätningar visar att vi i Sverige ligger väl till då det gäller försvarsviljan. Vi skulle också göra så här”, sade han och syftade på det hårda ukrainska motståndet.

Jobbar du dygnet runt nu?

”Jag gör inte det. Jag har en fantastisk organisation, och nu blir det mer av skarp verksamhet, och övningar som syftar mot skarp verksamhet. Med fler fartyg på havet om det behövs, och flyg i luften också. Sedan gör vi ett antal saker som inte syns, men vi är på tå. Jag sover gott på nätterna och oroar mig inte. Politiken har gjort sitt, och nu ska vi bli bättre. Jag kan bara lova att vi är på det som händer, vi kommer inte missa något. Och då sover chefen gott.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.