Ny rapport: Det värderar medarbetarna högst efter pandemin

Har pandemin fått dig att omvärdera vad som är viktigt i livet? Då är du inte ensam. En ny rapport från “The Great Re-evaluation” visar att lönen, att spendera mer tid med familjen och ha tid för fritidsaktiviteter är faktorer som medarbetare i Sverige anser blivit mer viktiga två år efter pandemins start.

Hållbarhet
Publicerad

När det europeiska HR- och techföretaget Personio ställt frågan om hur anställda och HR-chefer i flera europeiska länder, däribland Sverige, ser på arbetslivet sedan pandemin började framkommer det hur människor börjat omvärdera tillvaron.

Bland annat lyfts de förändrade arbetsvillkoren som en aspekt som fått medarbetare att tänka i nya banor. Exempelvis svarar 51 procent av studiens respondenter att de planerar att byta jobb inom det närmsta året, på grund av exempelvis stress eller utebliven löneökning.

”Att förlora nyckelkompetens är tufft för företag och att rekrytera ny är både kostsamt och kan ta tid. Det är därför viktigt att som företag fokusera på att behålla sina medarbetare. För att kunna göra det behöver man förstå hur deras prioriteringar och värderingar har förändrats”, säger Maria Duni, Nordenchef på Personio.

Att få mer tid för familjen, vännerna och fritidsaktiviteter har blivit viktigare. Även lön och att ha en arbetsgivare som bryr sig om ens mående hamnar högt på prioriteringslistan. Företagen bör dessutom inte underskatta önskan om flexibilitet för var och när arbetet kan utföras, utvecklingsmöjligheter samt företagets värderingar.

Nästan samtliga HR-chefer i studien uppger att de vidtar någon form av åtgärd för att kunna behålla personal. Detta görs genom att se över hur löner och förmåner kan förbättras, visa medarbetarna mer uppskattning samt förbättringar av arbetskulturen som i sin tur kan leda till en mindre stressig miljö.

Faktorer som enligt undersökningen har blivit mer viktigt för medarbetare efter pandemin:

 • Spendera mer tid med familjen: 66 procent
 • Balans i livet: 64 procent
 • Få tid till fritidsaktiviteter och socialt liv: 64 procent
 • Lön: 64 procent
 • Att min arbetsgivare bryr sig om mitt välmående: 62 procent
 • Flexibel arbetstid: 61 procent
 • Flexibilitet kring var jag jobbar: 56 procent
 • Förmåner: 53 procent
 • Jobba för ett företag som har större syfte än att tjäna pengar: 51 procent
 • Semester: 50 procent
 • Karriärmöjligheter: 46 procent

Om undersökningen

Företaget Personio har undersökt hur anställda och HR-chefer på små och medelstora företag (10-249 medarbetare) över hela Europa ser på arbetslivet två år efter att pandemin startade. Studien genomfördes i Sverige, Nederländerna, Italien, Tyskland, Spanien, Storbritannien och Irland, och totalt har över 5 000 personer deltagit. I Sverige deltog 500 anställda och 102 HR-chefer i studien.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
 • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.