Forskning: Träning kan hjälpa chefer – genom klimakteriet
Forskare vid Linköpings universitet har gjort en världsunik studie av sambanden mellan styrketräning och klimakteriebesvär.

Trots att alla kvinnor genomgår det, och många drabbas av besvär som kan påverka arbetet, talas det förhållandevis lite om klimakteriets inverkan på yrkeslivet. Klimakteriet, eller menopausen, inträffar i snitt vid 51 års ålder i Sverige – men den sista mensen kan komma närsomhelst efter 40-årsstrecket.
Klimakteriet gör oss ganska unika som art. Förutom hos människan hittas klimakterium bara hos späckhuggaren och grindvalen, och det tros ha uppstått genom en genetisk mutation – som tros ha gynnat evolutionen genom att tillhandahålla avkomman med en extraförälder i form av en farmor eller mormor.
Åldersligan bland svenska yrkesarbetare leds enligt SCB av general-, landstings- och kommundirektörer, med en medelålder på 53 år. Bland de 25 yrken med högst medelålder utgörs omkring hälften av olika chefstjänster, inte minst inom offentlig sektor där andelen kvinnliga chefer är som högst.
Många av dessa lider i tysthet av urinvägsbesvär, sömnproblem, humörsvängningar eller värmevallningar – vilket kan skapa obehag i till exempel en mötessituation, och leda till koncentrationssvårigheter, sjukskrivning eller retlighet gentemot medarbetare och familj. 80 procent upplever fleråriga besvär och 30 procent så pass allvarliga sådana att livet påverkas på alla fronter, skriver Kollega.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.