Forskning: Sov gott – lindra din ångest

En sömnlös natt kan höja den känslomässiga stressnivån med så mycket som 30 procent. Samtidigt kan djupsömn mildra ångestsymtom. Det visar en amerikansk studie.

Hälsa
Publicerad
Djupsömn skyddar hjärnan mot känslomässig stress.

En god natts sömn är viktigare än vi tidigare trott. Chefer som någon gång haft en riktigt dålig natt, med bara några korta ögonblick av grund sömn, vet att den efterföljande dagen gärna kantas av motgångar. Och det beror inte bara på utmattning – våra känslor sätts också i obalans av utebliven sömn.

I en studie som publicerades i tidskriften Nature Human Behaviour har ett forskarteam vid University of California i Berkeley kartlagt sambandet mellan sömn och ångest. Studien visar att tillståndet som kallas NREM-sömn – eller djupsömn till vardags – har förmågan att reparera hjärnan och motverka ångest. Forskningsresultaten är det hittills starkaste belägget för att ångestsyndrom är nära kopplat till djupsömn.

”Vi har identifierat en ny funktion hos djupsömnen, som går ut på att under nattens lopp dämpa ångest genom en omorganisation av hjärnans kopplingar”, säger Matthew Walker, professor i neurovetenskap och psykologi, och en av studiens huvudförfattare. ”Djupsömnen verkar vara en naturlig ångestdämpare, så länge vi får ta del av den varje natt”.

Under NREM-sömnen (”non-rapid eye movement”) sjunker hjärtfrekvensen och blodtrycket, samtidigt som hjärnvågorna saktar ner och synkroniseras. Tidigare sömnforskning visar att vi under detta stadium drömmer mindre, och att tankeverksamheten håller sig på ett klarare och mer vardagsnära plan jämfört med den fantasifyllda REM-sömnen. Schizofrenipatienter uppvisar i många fall störningar i denna del av sömncykeln.

Studien bygger på en serie experiment, där de 18 försökspersonernas sömnkvalitet och hjärnfunktion dokumenterats med bland annat EEG och magnetkamera efter en natt av kvalitativ respektive dålig sömn. Resultaten upprepades sedan i en större grupp med 30 deltagare, och bekräftades även genom en sömnjournal online med 280 deltagare.

Bland de som sovit dåligt visade magnetkamerabilderna överaktivitet i hjärnans känslocenter, samtidigt som det område i hjärnans främre del som reglerar ångest kopplats från. Även små försämringar av nattsömnen hade påverkan på humöret dagen efter. De som däremot fått generöst med djupsömn upplevde betydligt mindre oro, och hade bättre kontroll över sina känsloreaktioner.

”Utan sömn är det nästan som att hjärnan trampar för hårt på den känslomässiga gaspedalen, utan att kunna bromsa”, säger Matthew Walker. ”Resultaten antyder att den krympande sömnmängden i de flesta industrialiserade länder och den kraftiga eskaleringen av ångestsjukdomar i samma länder inte är ett sammanträffande, utan en kausalitet”.

”Människor med ångestproblematik rapporterar rutinmässigt dålig sömn – men sömnförbättring används sällan som en klinisk metod för att motverka ångest”, fastslår medförfattaren Eti Ben Simon.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.